Uitvoering grondwaterbeheer (kwaliteit en kwantiteit)
De uitvoering van het grondwaterbeheer vindt plaats via maatregelen in programma’s en regelgeving. Grondwater houdt zich niet aan bestuurlijke gebiedsgrenzen en is daarmee een interbestuurlijke verantwoordelijkheid.
Dit is ook terug te zien in de wettelijk voorgeschreven waterprogramma’s van de verschillende waterbeheerders en de regulering van activiteiten in het bodem- en watersysteem, die ook bij verschillende bestuursorganen zijn belegd.
Grondwaterkwaliteitsbeheer
Tot de uitvoering van het kwalitatieve grondwaterbeheer behoort bijvoorbeeld het reguleren van infiltraties en lozingen op en in de bodem en de omgang met historische grondwaterverontreinigingen.
Vanuit het preventieve beleid moet invulling worden gegeven aan het voorkomen van nieuwe verontreiniging van het grondwater en het omgaan met nieuwe bedreigingen voor de grondwaterkwaliteit, zoals ZZS, medicijnresten en opkomende stoffen.
Daarnaast valt te wijzen op het landbouwbeleid dat op dit vlak, ingegeven door Europese regelgeving, wordt ondersteund door de Meststoffenwet en de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden.
Grondwaterkwantiteitsbeheer
Het kwantitatieve grondwaterbeheer bestaat uit grondwatervoorraadbeheer en grondwaterpeilbeheer. Tot de uitvoering behoren bijvoorbeeld:
- het verlenen en handhaven van vergunningen voor wateractiviteiten
- het realiseren van en het zorgdragen voor een grondwaterpeil in bebouwd gebied dat op de bovengrondse gebruiksfuncties is afgestemd