Nieuws Water
Een Lord-Derby-parkiet, de roodkeelduiker, de gebandeerde kruiskruidboorvlieg en de grijze bolsnuittor. Het is zomaar een greep uit de vele waarnemingen van de vogelwachters van Rijkswaterstaat op de Rottums.
Provincie Zeeland en waterschap Scheldestromen onderzoeken of het scheiden van water door een dubbele stuw zorgt voor meer zoet water in de sloot.
Op 3 april is de officiële aftrap gegeven voor Ruimte voor de Rivier 2.0, een programma waarin maatregelen worden uitgewerkt om de Nederlandse rivieren voor te bereiden op toekomstig hoog- en laagwater.
Arjen Lubach besteedde in zijn uitzending van dinsdagavond 26 maart 2025 aandacht aan de vraag wat er wel en niet door de wc gespoeld mag worden.
Droogte 2025 begint vroeg, de effecten zijn voorlopig beperkt. Een vooruitblik, met een beschrijving van de eerste standaardmaatregelen.
Rijkswaterstaat start in maart 2025 een grootschalige studie naar de effecten van zandwinning op de natuur op de zeebodem bij Ameland.
In het Berg en Broekpark in Rotterdam-Hillegersberg is een snoekenpaaiplaats aangelegd. Ieder jaar komen hier volwassen snoeken naartoe om zich voort te planten. Ze kunnen erin via een vistrap.
Rijkswaterstaat heeft vastgesteld dat Zoutdam IJmuiden de waterafvoer via het Spui- en Gemaalcomplex IJmuiden meer beïnvloedt dan vooraf was voorzien.
De vooroever draagt bij aan de waterveiligheid als onderdeel van het dijkversterkingsproject van de IJsselmeerdijk van Waterschap Zuiderzeeland.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) gaat de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Zeist vernieuwen. Van alle zuiveringen die in beheer zijn bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, is de zuivering van Zeist de laatste die nog niet voldoet aan de Europese Kaderrichtlijn Water.
Na deze pilot worden natuurvriendelijke oevers beter beschermd tegen golfslag en stroming.
Onderzoekers van het NIOZ hebben onderzoekgegevens van bodemmonsters uit de Waddenzee beschikbaar gemaakt voor iedereen die ze gebruiken wil.
Rijkswaterstaat werkt van maart tot en met april 2025 op het strand van Domburg. Voor het onderhoud van de kust voeren baggerschepen zo’n 520.000 m3 zand aan uit de Noordzee.
Om het gedrag van de ruige dwergvleermuis tijdens de voorjaarstrek te zien, heeft Wozep in 2021-2022 een onderzoek uitgevoerd door vleermuizen te zenderen.
Het mestbeleid heeft vanaf 1986 wel tot verbetering geleid, maar de dalende trends lijken af te zwakken en daarom zijn verdere maatregelen nodig.
Met de beschikbare middelen wordt een zoutwatermeetnet in en om het Lauwersmeer aangelegd. Hiermee kan het waterschap het zoutgehalte van het water nauwkeurig meten.
Op 26 maart is het jaarlijkse commissiedebat Water in de Tweede Kamer. De waterschappen brengen in aanloop naar dit debat een aantal belangrijke aandachtspunten naar voren, gericht op waterkwaliteit en waterveiligheid.
Zuid- en Oost-Nederland, eind januari 1995. 30 jaar geleden stond het water in de rivieren angstaanjagend hoog.
Op 4 februari heeft de Europese Commissie een rapport gepubliceerd over de waterkwaliteit in de Europese lidstaten.
Staatsbosbeheer heeft een kerf gegraven op Texel om de biodiversiteit in het duingebied te bevorderen en voor de bevordering van de waterveiligheid.