Nieuws Water
Wetterskip Fryslân onderzoekt samen met Deltares, Universiteit Twente en TU Delft het effect van kweldergras en voorland op de kracht van golven die de dijk bereiken.
De waterschappen zijn blij dat de behandeling van belangrijke waterthema’s doorgaat de komende tijd.
Waternatuur zie je niet met het blote oog en is daarom des te belangrijker om aan het daglicht te brengen.
Vewin en de Unie van Waterschappen steunen het eerdere Nederlandse voorstel (februari 2023) om productie en gebruik van PFAS Europees volledig te verbieden.
Rijkswaterstaat heeft de westkant van Ameland in de zomer van 2023 versterkt met maar liefst ruim 3 miljoen m3 zand uit de Noordzee.
De oppervlakte van het zeegrasveld bij Griend in de Waddenzee is afgelopen jaar weer gegroeid. In 2022 groeide het veld al naar zo’n 650 ha, nu is de teller over de 1250 ha gegaan.
Op 16 september is het World Cleanup Day. Die dag staan er, verspreid over mooie plekjes in het werkgebied van Waterschap Aa en Maas, allerlei cleanup-activiteiten op het programma.
Vanaf 2024 mogen gemeenten zelf bepalen hoe ze met grondwater, hemelwater én vuilwater om willen gaan.
Oeverbeschoeiing beschermt de oever tegen erosie, maar zorgt er ook voor dat dieren moeilijk het water uit kunnen.
Zoet water is heel belangrijk voor Nederland. We gebruiken het onder andere voor drinkwater, natuur, landbouw en recreatie.
De proefdijk langs de IJssel bij Kampen blijkt sterker dan gedacht. Zo bezweek de helft van de dijk op 21 augustus en dat is 3 dagen later dan aanvankelijk werd gedacht.
Forten, (inundatie)sluizen en kanalen staan centraal in de 12-delige documentaireserie Langs de Hollandse waterlinies.
In het Prinses Amalia Windpark zijn deze zomer visserij-experimenten. Speciale potten worden uitgezet om krabben en kreeften te vangen en om de vangst vervolgens te meten.
Er is behoefte aan kennis over effectieve én veilige manieren om dijken te herstellen, met extra aandacht voor biodiversiteit en duurzaamheid.
De waterbeheerders in West-Nederland hebben de Klimaatbestendige Water Aanvoer (KWA) gestopt.
Het Bureau Incidentmanagement Water en Scheepvaart van Rijkswaterstaat organiseert op woensdag 20 september 2023 de Netwerkdag Incidentmanagement Water en Scheepvaart.
Het afgelopen weekend viel er flink veel regen. Op verschillende plekken in het land namen de waterschappen extra maatregelen om wateroverlast te beperken.
Het RIVM heeft de Risicotoolbox Grondwater ontwikkeld. Met deze risicotoolbox weet de lokale overheid snel of een specifieke toepassing van grondwater veilig is. En kunnen ze maatregelen nemen als dat nodig is.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseert gemeenten hun verordening afvoer hemel- en grondwater vóór 1 januari 2024 aan te passen.
De waterbeschikbaarheid neemt sinds half juli toe. Een aantal maatregelen is afgeschaald. De waterkwaliteit is in het algemeen enigszins verbeterd.