Nieuws Water
Het DEXSORB-filter haalt microscopisch kleine vervuilingen zoals medicijnresten en PFAS, uit het rioolwater.
Voor veel (trek)vogelsoorten is het Natura 2000 IJsselmeergebied een cruciaal gebied waar vogels kunnen rusten, ruien, eten en broeden.
Extra ophaalronde gewasbeschermingsmiddel levert ruim een ton op.
Waterschap Drents Overijsselse Delta en het Ministerie van Defensie oefenden vrijdag 15 november op de Overijsselse Vecht voor een situatie met extreem hoogwater.
Waterschap Hollandse Delta werkt aan een dijkversterking bij de Grevelingen, een waardevol ecologisch gebied. Levend (schelpen)materiaal wordt tijdelijk verhuisd.
In de periode 2021-2024 zijn nieuwe toepassingsconcepten voor schoon gebaggerd sediment in drie pilots in het Rijn-Maasmondgebied (RMM) getest.
Waterschap Rijn en IJssel onderzoekt samen met anderen of de nieuwe stof Kaumera de dijken kan versterken.
Het Nationaal Deltacongres vond 14 november plaats in Almere. Deltacommissaris Co Verdaas ontving minister Barry Madlener en ruim 1100 andere waterprofessionals.
Alle PFAS komen in Nederland op de lijst met Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) te staan. Dat heeft gevolgen voor bepaalde bedrijven.
De resultaten van de planstudie vormen de basis om te besluiten wat Rijkswaterstaat moet vernieuwen aan het Houtribsluizencomplex.
De herziening van de Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater is op 5 november definitief geworden, na instemming in de Raad van de Europese Unie.
Het Verzamelbesluit Omgevingswet IenW bodem en water 2025 is op 7 november 2024 gepubliceerd in het Staatsblad. De wijzigingen treden in werking per 1 januari 2025.
De website infomil.nl stopt vanaf woensdag 11 december 2024. De informatie is onderdeel geworden van de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Hiermee komt een einde aan Kenniscentrum InfoMil. Het webarchief van Kenniscentrum InfoMil vindt u via de pagina wwww.iplo.nl/infomil. Het beantwoorden van vragen gebeurt al sinds 2021 via het IPLO, door dezelfde adviseurs die dat daarvoor deden onder de InfoMil-vlag.
Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei ondertekende op dinsdag 5 november de eerste sectordeal netcongestie met waterschappen en netbeheerders.
Waterschap Rivierenland en kennisinstituut Deltares hebben samen een veldproef gedaan om de sterkte van de dijk te testen.
Gewasbeschermingsmiddelen die ziektes en schimmels tegengaan bij gewassen kunnen het slootleven aantasten.
Rijkswaterstaat onderzoekt of mosselen kunnen bijdragen aan het lokaal verbeteren van de waterkwaliteit in de Waddenzee.
Het zuiveren van water uit het Volkerak-Zoommeer en de Binnenschelde is mogelijk 1 van de oplossingen voor een betere waterkwaliteit in de Binnenschelde.
In oktober 2024 is de eerste groep perenboomriffen onder begeleiding van het Koninklijke Nederlandse Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) uitgezet in de Waddenzee.
Bestrijdingsmiddelen kunnen een giftige cocktail vormen als ze in combinatie voorkomen in het oppervlaktewater. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden en het RIVM.