Nieuws Water
De landelijke Klimaateffectatlas laat zien hoe hitte, droogte, wateroverlast en zeespiegelstijging zich in Nederland ontwikkelen bij verdere klimaatverandering.
De eerste 2 uit de serie van 16 nieuwe spuischuiven zitten sinds 17 september 2024 op hun plek in de nieuwe spuisluizen bij Den Oever.
De website helpdeskwater.nl stopt vanaf 18 september 2024. De informatie is onderdeel geworden van de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
De 'wachtkamer' helpt vissen om hoogteverschillen te overbruggen, zoals bij een stuw.
op zaterdag 21 september 2024 vindt de jaarlijkse functioneringssluiting plaats.
Internationale deskundigen uit de landen in het Rijnstroomgebied hebben aan de hand van recente klimaatgegevens onderzocht hoe de afvoeren in de Rijn en zijn belangrijkste zijrivieren zich waarschijnlijk zullen ontwikkelen tot 2100.
Op verschillende plekken in het rivierengebied herstelt Waterschap Rivierenland schade aan zomerkades en rivierdijken, na graverij door bevers.
Om de kans op overstromingen en wateroverlast zo klein mogelijk te houden, moet Rijkswaterstaat voortdurend onderhoud in de uiterwaarden uitvoeren.
Waterbeheerders in de provincie Noord-Brabant voeren dit jaar bij 55 van de 100 aangewezen zwemlocaties in oppervlaktewater metingen uit naar PFAS.
Strandbezoekers kunnen weer hun hart ophalen op het Waalstrandje bij Nijmegen. Het is Rijkswaterstaat ondanks het vele hoge water gelukt om de vervuilde grond vlakbij de brug Ooypoort te verwijderen.
Bijna 140 meter zelfsluitende waterkering met een hoogte van 3 meter beschermt Steyl – en het gebied daarachter – tegen hoogwater.
Rijkswaterstaat hervat het werk aan het Julianakanaal tussen Berg en sluiscomplex Born. Om deze klus veilig af te kunnen ronden, wordt het kanaal gestremd.
Waterschap Hollandse Delta brengt beverwerend gaas aan in een dijk bij de Oude Maas.
De Unie van Waterschappen en de Energie- & Grondstoffenfabriek lieten de warmtepotentie van rioolwaterzuiveringsinstallaties in kaart brengen.
Welke stoffen zitten er in het water in en rondom de Maas? 2 nieuwe meetmethodes moeten helpen om de waterkwaliteit van de rivier beter in kaart te brengen.
Kennisontwikkeling over trekkende vleermuizen en de effecten van windenergie op zee daarop blijft een belangrijk maar lastig te onderzoeken thema. De resultaten van een langlopend zender- en telemetrieonderzoek bij vleermuizen, uitgevoerd door Wageningen Marine Research, zijn nu gerapporteerd.
Voor de Makkumernoordwaard zijn maatregelen nodig voor het ontwikkelen van een moerasgebied én een paai- en opgroeigebied voor vissen en vogels.
Wetenschappers hebben een 50 meter groot koraalrifeiland nagebouwd. Ze onderzoeken hoe zeespiegelstijging impact kan hebben op de echte eilanden.
De Zuidwestelijke Delta wil in 2050 de 1e klimaatbestendige delta ter wereld te zijn. De visie wordt uitgewerkt in het Uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta 2050.
Bij het tegengaan van de te ver voortschrijdende afkalving van een oeverstrook, worden 'tidal reefs' gebruikt: 3D-geprinte kleiriffen.