Nieuws Water
STOWA heeft de landgebruikskaart van de WaterSchadeSchatter laten bijwerken met de data van 2024.
De satelliet houdt het aardoppervlak dag en nacht nauwlettend in de gaten. Rijkswaterstaat is 1 van de 260.000 wereldwijde gebruikers van de satellietdata.
De provincie Zuid-Holland wil weten welke stoffen via indirecte lozingen in het oppervlaktewater terechtkomen en leren wat er nodig is om de waterkwaliteit te verbeteren. Hiervoor start een onderzoek bij bedrijven.
Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat stuurt de Tweede Kamer een tussenevaluatie over het halen van de Europese waterkwaliteitsdoelen (de Kaderrichtlijn Water, KRW).
Rijkswaterstaat beheert 18 vuurtorens in Nederland, elk een uniek monument met een eigen geschiedenis en betekenis.
De Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB) ontwikkelt een nieuwe handreiking voor toezicht en handhaving voor waterbodem onder de Omgevingswet. De handreiking 'HandhavingsUitvoeringsmethode (HIM) Waterbodem', is in ontwerp gepubliceerd voor een openbare reactieronde. Reageren kan tot en met 18 februari 2025.
In het bestuurlijk overleg Water hebben het Rijk, provincies, waterschappen, drinkwaterbedrijven en gemeenten de ‘visie op de waterketen’ vastgesteld.
Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) bestaat tien jaar. Als het programma in 2050 is afgelopen, is Nederland beter dan ooit beschermd tegen hoogwater.
Om de dijk langs de Fortlaan in Numansdorp te beschermen tegen graverij van de bever, plaatste het waterschap recent beverwerend gaas over een lengte van zo’n 140 meter.
Het DEXSORB-filter haalt microscopisch kleine vervuilingen, zoals medicijnresten en PFAS, uit het rioolwater.
Voor veel (trek)vogelsoorten is het Natura 2000 IJsselmeergebied een cruciaal gebied waar vogels kunnen rusten, ruien, eten en broeden.
Extra ophaalronde gewasbeschermingsmiddel levert ruim een ton op.
Waterschap Drents Overijsselse Delta en het Ministerie van Defensie oefenden vrijdag 15 november op de Overijsselse Vecht voor een situatie met extreem hoogwater.
Waterschap Hollandse Delta werkt aan een dijkversterking bij de Grevelingen, een waardevol ecologisch gebied. Levend (schelpen)materiaal wordt tijdelijk verhuisd.
In de periode 2021-2024 zijn nieuwe toepassingsconcepten voor schoon gebaggerd sediment in drie pilots in het Rijn-Maasmondgebied (RMM) getest.
Waterschap Rijn en IJssel onderzoekt samen met anderen of de nieuwe stof Kaumera de dijken kan versterken.
Het Nationaal Deltacongres vond 14 november plaats in Almere. Deltacommissaris Co Verdaas ontving minister Barry Madlener en ruim 1100 andere waterprofessionals.
Alle PFAS komen in Nederland op de lijst met Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) te staan. Dat heeft gevolgen voor bepaalde bedrijven.
De resultaten van de planstudie vormen de basis om te besluiten wat Rijkswaterstaat moet vernieuwen aan het Houtribsluizencomplex.
De herziening van de Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater is op 5 november definitief geworden, na instemming in de Raad van de Europese Unie.