Impact van zeespiegelstijging op atol-eilanden onderzocht met schaalmodel
Wetenschappers, waaronder experts van Deltares, hebben een 50 meter groot koraalrifeiland nagebouwd. Ze onderzoeken hoe zeespiegelstijging een impact kan hebben op de echte eilanden. Het schaalmodel is ontworpen om atol-eilanden in de Maldiven en de Stille Oceaan na te bootsen. Als gevolg van klimaatverandering behoren deze tot de meest kwetsbare delen van de planeet.
De komende 2 maanden wordt het model blootgesteld aan verschillende golven en zeespiegelcondities. De gevolgen worden intensief gemonitord met golfsensoren, stroommeters, videocamera's en laserscanners.
De onderzoekers hopen dat het experiment, in combinatie met veldwerk en numerieke modellering, hen een indicatie zal geven van hoe de eilanden zouden kunnen reageren als de zeespiegel en de frequentie van extreme weersomstandigheden blijven toenemen.
ARISE-project
Het onderzoek in de Deltagoot kan een indicatie geven hoe een atol-eiland reageert als de zeespiegel en extreme weersomstandigheden blijven stijgen, met of zonder koraalrif. Het experiment maakt deel uit van het ARISE-project, een 5-jarig project van £ 2,8 miljoen onder leiding van de Universiteit van Plymouth en gefinancierd via het Horizon Europe Guarantee-programma van UK Research and Innovation.
Gerd Masselink, Professor Coastal Geomorphology van de University of Plymouth en coördinator van het ARISE project: 'Het is vrijwel onmogelijk om golven vast te leggen die over een echt atol-eiland spoelen, omdat de kans op een extreme gebeurtenis op zo’n eiland klein is.
Een schaalmodel geeft ons de mogelijkheid om verschillende scenario's uit te voeren. En met een reeks instrumenten te monitoren hoe het eiland kan reageren op de huidige en toekomstige omstandigheden op zee. Gecombineerd met andere metingen uit het veld, hopen we dat dit ons inzicht zal geven in de vraag of en hoe deze gemeenschappen in de toekomst kunnen overleven.'
Deltares Deltagoot
Het experiment in de Deltagoot is een samenwerking tussen de Universiteit van Plymouth, de Technische Universiteit Delft en Deltares. 'Met onze unieke, experimentele golffaciliteit kunnen we de grootste kunstmatige golven ter wereld genereren. Hierdoor is het de perfecte plek om het effect te beoordelen van golven die over een atol-eiland slaan', zegt Suzanna Zwanenburg, projectleider Deltares Deltagoot. 'Het model is uitgerust met talloze sensoren. Die geven ons gedetailleerde informatie over de golfhoogten, snelheden en druk langs het rifplatform en de overstroming boven het atol-eiland.'
Kustverdediging
De wetenschappers willen daarnaast onderzoeken welke invloed de kunstmatige rifstructuren hebben op de kracht van de golven die de kustlijn van het eiland bereiken. Dergelijke riffen worden steeds vaker gebruikt als milieuvriendelijke kustverdediging die leefgebieden biedt voor het leven in de zee en de kusten van eilanden beschermt.
Dr. Marion Tissier, universitair docent Kustgolven aan de Technische Universiteit Delft: 'Koraalriffen beschermen atol-eilanden op natuurlijke wijze tegen overstromingen als gevolg van golven, maar helaas zijn ze wereldwijd aan het verslechteren. Op het rif van het schaalmodel zullen we maximaal 150 milieuvriendelijke, complex gevormde kunstmatige rifstructuren installeren. Hun effect op de golven zullen we systematisch analyseren.'
Eiland Dighelaabadhoo
Het Deltagoot-experiment wordt uitgevoerd nadat de onderzoekers enkele weken geleden terugkeerden van de Maldiven, waar ze meer dan 80 individuele instrumenten op het eiland Dighelaabadhoo hebben ingezet in hun zoektocht naar informatie over de golfomstandigheden tijdens het zuidwestelijke moessonseizoen in de Indische Oceaan. De metingen die de instrumenten voortbrachten, zullen de grootste veldcampagne vormen die ooit op een atol-eiland is gehouden.
De Deltagootproeven duren tot eind augustus 2024.
Bron: Deltares