Nieuw ICBR-rapport over de ontwikkeling van de afvoeren in de Rijn onder invloed van de klimaatverandering
De klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van onze tijd, ook voor het waterbeheer. Droogte, hoogwater en hoge watertemperaturen kunnen een negatief effect hebben op het ecosysteem van de Rijn en zijn zijrivieren, en op watergebruiksfuncties.
Van droogte tot hoogwater: weersextremen blijven toenemen
Internationale deskundigen uit de landen in het Rijnstroomgebied hebben aan de hand van recente klimaatgegevens onderzocht hoe de afvoeren in de Rijn en zijn belangrijkste zijrivieren zich waarschijnlijk zullen ontwikkelen tot 2100.
Van november tot en met april is er een stijgende tendens in het overstromingsgevaar. Van mei tot en met oktober zal het vermoedelijk vaker en langer droger zijn. De invloed van smeltende gletsjers en sneeuw, die de Rijn in deze tijd van het jaar van water voorzien en zodoende de schaarse neerslag compenseren, blijft tot het einde van de eeuw afnemen. De Rijn zal daardoor meer afhankelijk worden van regen. Regionaal worden er in de zomer ook vaker stortvloeden verwacht, zoals in juli 2021 in onder meer de Eifel en de Ardennen is gezien.
Samengevat kan worden gesteld dat de frequentie en intensiteit van hydrologische extremen meer en sneller zullen toenemen dan tien jaar geleden was aangenomen. Door de voortschrijdende klimaatverandering neemt de druk op het ecosysteem van de Rijn toe, het produceren van drinkwater wordt moeilijker en de scheepvaart wordt steeds verder beperkt. Daarom moet er dringend actie worden ondernomen om adaptatiemaatregelen te ontwikkelen en uit te voeren.
De Rijn klimaatbestendig maken
Het nieuwe onderzoek is een belangrijk uitgangspunt voor de herziening van de klimaatadaptatiestrategie van de ICBR. In dit verband staat er in het voorjaar van 2025 een workshop gepland voor gebruikersgroepen die worden getroffen door klimaatverandering.
'We moeten op basis van feitelijke kennis adaptatiemaatregelen nemen om de Rijn en zijn stroomgebied klimaatbestendig te maken. Dit rapport en de workshop in 2025 zijn belangrijke bakens waarmee we onze koers uitzetten', zegt Miriam Haritz, voorzitter van de ICBR, naar aanleiding van de publicatie van het rapport.
De Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn heeft zichzelf in het programma Rijn 2040 tot doel gesteld om de Rijn en zijn stroomgebied duurzaam te ontwikkelen en aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering.
Link naar het onderzoek
Het onderzoeksrapport is te lezen op de website iksr.org/nl.
Contact
Met vragen kunt u terecht bij:
Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn (ICBR)
Marc Daniel Heintz
marcdaniel.heintz@iksr.de
0049-261-94252-19
ICBR in het kort
In de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn (ICBR) werken Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland en de Europese Unie al meer dan zeventig jaar samen op basis van een volkenrechtelijke overeenkomst om de verschillende gebruiksfuncties en de bescherming van de rivier met elkaar in overeenstemming te brengen. In het kader van de tenuitvoerlegging van de Europese richtlijnen is de grensoverschrijdende samenwerking uitgebreid met Oostenrijk, Liechtenstein, Italië en Wallonië.
De huidige voorzitter is Miriam Haritz uit Duitsland. Een internationaal bezet secretariaat dat is gevestigd in Koblenz (Duitsland) staat haar en de overleggroepen van de ICBR terzijde.
Meer informatie
Bron: ICBR