Proefproject voor verbeteren biodiversiteit en waterkwaliteit in kassengebied
Helpen vlotten vol planten om de biodiversiteit en waterkwaliteit te verbeteren in een glastuinbouwgebied? Studenten van Lentiz MBO Oostland in Lansingerland gaan dat onderzoeken.
De studenten bouwden hiervoor vlotten van biobased materialen, zoals hout, kurk en jute. Deze vlotten met plantensoorten uit eigen land, zoals watermunt, waterweegbree, gele lis, vergeet-me-niet en koekoeksbloem lieten ze onlangs het water inglijden. We zijn benieuwd naar de onderzoeksresultaten.
Leren door te experimenteren
In andere studieprojecten is eerder kennis opgedaan met natuurlijke oevers en ecologische vlotten met oever- en kruidenplanten. Die kennis en ervaring brengen de studenten nu in bij deze praktijkproef in een kassenomgeving. De verwachting is, dat de planten op de vlotten natuurlijke vijanden aantrekken van insecten die kasteelten 'plagen’. Mogelijk helpen de groenvlotten ook bij verbetering van de waterkwaliteit. Het waterschap helpt de studenten bij het meten van de kwaliteit van het water.
Verbinding onderwijs en praktijk
Dit studieproject richt zich op belangrijke thema’s als waterkwaliteit, biodiversiteit en circulariteit. Daarbij worden onderzoek, innovatie, onderwijs en ondernemers met elkaar verbonden. Het project is een initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) en het Practoraat Circulaire Kas en Tuinbouw in samenwerking met onder andere Ovata, Leaf, Universiteit Utrecht en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.