Proeftuin Sediment Rijnmond wil resultaten verzilveren en pakt door
In de periode 2021-2024 zijn nieuwe toepassingsconcepten voor schoon gebaggerd sediment in drie pilots in het Rijn-Maasmondgebied (RMM) getest. Resultaten uit onderzoek naar vraag en aanbod van gebaggerd sediment (vastgelegd in de Sediment Atlas) en de pilots laten zien dat in het RMM-gebied duurzaam sedimentbeheer veel kansen biedt voor waterveiligheid en het versterken van de natuur.
Op 8 november zijn op de bijeenkomst ‘Op St(r)oom’ de resultaten van het vierjarige TKI-samenwerkingsproject Proeftuin Sediment Rijnmond bekend gemaakt.
Het sediment dat jaarlijks wordt gebaggerd om vaarwegen en havens op diepte te houden gaat nu naar loswallen op zee, het depot en de markt. Schoon sediment is echter goed inzetbaar voor erosiebestrijding, waterveiligheid, natuurontwikkeling en om op de lange termijn mee te groeien met de zeespiegelstijging.
Voor de Proeftuin Sediment Rijnmond zijn in de pilots Kribvak 9 van de Groene Poort, Oude Maas en Hoogezandsche gorzen nieuwe toepassingen van schoon sediment uitgevoerd. De drie pilots leverden veel praktische kennis en ervaring op. De resultaten en inzichten uit de pilots dragen bij aan het ontwikkelen van een strategie voor duurzaam en circulair sedimentbeheer in de Rijn-Maasmonding. Belangrijk voor lange termijn waterveiligheid en een gezond ecosysteem.
De samenwerkingspartners uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheid en natuurorganisaties hebben allen een sterke relatie met 'sediment' en met 'rivieren', en met het Rijnmondgebied. Ze hebben elkaar de afgelopen vier jaar gevonden en door intensieve samenwerking zijn belangrijke inzichten opgedaan.
Uitkomst van de bijeenkomst ‘Op St(r)oom’ op 8 november was dan ook dat men de samenwerking wil voortzetten. Hiervoor is een '9-punten aanpak' uitgewerkt. Wat hen bindt is de gemeenschappelijke ambitie en visie, en ervoor zorgen dat kansen tot dagelijkse praktijk gaat leiden. Ook de waarborg van uitwisseling met nationale programma’s: Deltaprogramma, Kaderrichtlijn Water, Hoogwater Beschermingsprogramma en ‘Ruimte voor de rivieren 2.0’.
Verworven inzichten voor duurzaam sedimentbeheer in het gebied van de Rijn-Maasmonding
- Door sediment dichter bij de winlocaties toe te passen, is milieuwinst te boeken door lagere transportuitstoot en tijdwinst.
- De Sediment Atlas maakt inzichtelijk dat er veel kansen zijn in het gebied om sediment op duurzame wijze in te zetten.
- Vraag en aanbod van schoon (toepasbaar) gebaggerd sediment sluit nog niet goed op elkaar aan: waar en wanneer het vrijkomt en toegepast kan worden komt vaak niet overeen. Ontwikkel daarom actief een netwerk van locaties.
- Vaar-technisch zijn er goede logistieke combinaties te maken van gebaggerd sediment en locaties waar sediment nodig is.
- Suppleties kunnen fungeren als zandmotor voor het tegengaan van erosiekuilen in rivierbodems.
- Sediment toepassen langs oevers levert waterveiligheid in combinatie met getijde natuur op.
- Door toepassing van zand en slib langs oevers met inbegrip van luwte en gradiënten, ontstaan zeer waardevolle gebieden voor vogels en vissen.
- Voor een goede match tussen vraag en aanbod is beter gestandaardiseerd databeheer van baggergegevens nodig.
De samenwerkingspartners van de Proeftuin Sediment
Deltares, Wageningen Marine Research, Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat WNZ (West-Nederland Zuid), Waterschap Hollandse Delta, DEME Environmental NL, Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten en ARK Rewilding Nederland.
Meer informatie op de website: Proeftuin Sediment Rijnmond