Ruim 1100 kg gewasbeschermingsmiddel ingezameld bij telers door actie Delfland
Het gewicht van een gemiddelde hatchback aan gewasbeschermingsmiddel. Dat is de opbrengt van een extra inzamelronde die het Hoogheemraadschap van Delfland en Glastuinbouw Nederland hebben georganiseerd.
Delfland en Glastuinbouw Nederland riepen tuinders op om restanten van gewasbeschermingsmiddelen in te leveren. 50 tuinbouwondernemers gaven hier gehoor aan. Tijdens 2 ophaaldagen op maandag 18 en woensdag 20 november werd in totaal ruim 1100 kilogram aan middelen opgehaald. Het ging om middelen die niet meer gebruikt worden, waarvan de houdbaarheid was verlopen of die inmiddels verboden zijn.
Inzamelen door STORL
Door dit extra inzamelmoment hebben tuinders de kans gekregen om hun restanten van gewasbeschermingsmiddelen die ze niet meer kunnen of mogen gebruiken kosteloos in te leveren. De kosten voor deze inzameling zijn door de initiatiefnemers gedragen waardoor de drempel van aanmelden werd verlaagd. De inzameling werd verricht door Stichting Restanten en Lege Verpakkingen (STORL).
Het inzamelen door STORL gebeurt bewust op een laagdrempelige manier. Telers hoeven niet meer gedetailleerd te beschrijven hoe veel zij willen laten inzamelen van welk bepaald middel. Het totaal aantal kilogram is voldoende voor de inzamelaar om rekening mee te houden. Alle ingezamelde gewasbeschermingsmiddelen zijn in afgesloten vaten door een gecertificeerde transporteur afgevoerd. Deze vaten gaan ook niet meer open en zullen op verantwoorde wijze worden verbrand.
Verantwoordelijkheid nemen
Hoogheemraad Stijn van Boxmeer: 'Gelukkig hebben veel tuinders gereageerd op onze oproep en hebben zij restanten van gewasbeschermingsmiddelen aangemeld om te worden ingezameld. Als ze er niet meer zijn, kunnen deze middelen ook niet in de bodem en in het water komen. Dat is uiteindelijk goed voor de kwaliteit van ons oppervlaktewater. Water is van ons allemaal en Delfland zet zich samen met de branche graag in om die waterkwaliteit te verbeteren.'
Van Boxmeer heeft nog wel een zorg. Er zijn nog steeds tuinders die middelen in hun kas blijken te hebben die al jaren verboden zijn. 'Ook wat deze middelen betreft hoop ik dat de tuinders hun verantwoordelijkheid gaan nemen. De sector en de tuinder moeten voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen in de bodem en het water terechtkomen.'
Op de juiste manier inzamelen
Delfland komt nog steeds te hoge concentraties van bepaalde middelen in sloten van glastuinbouwgebieden tegen en zelfs middelen die verboden zijn. Hoe meer restanten en lege verpakkingen van deze middelen op de juiste manier ingezameld worden, hoe minder de kans op lekken is. En uiteindelijk, het verontreinigen van het water.