Warmtepotentie rioolwaterzuiveringen in kaart
De Unie van Waterschappen en de Energie- & Grondstoffenfabriek (EFGF) lieten de warmtepotentie van rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) in kaart brengen voor waterschappen en gemeenten. De onderzoeksresultaten zijn donderdag 18 juli gepubliceerd in een beknopte rapportage en een MapTour. Dit is een interactieve digitale kaart die inzicht geeft in de warmtekansen voor rwzi’s per regio.
Thermische energie uit rioolwater
Nederland werkt hard aan de energietransitie. Woningen en andere gebouwen worden steeds meer aardgasvrij, bijvoorbeeld door aansluiting op een warmtenet. Maar daarvoor zijn wel warmtebronnen nodig. Thermische energie afkomstig uit rioolwater is hiervoor een kansrijke optie. De waterschappen, die de rwzi’s beheren, zien mogelijkheden voor het benutten van warmte uit het gezuiverde water.
Studie brengt kansen in kaart
Om de kansen te concretiseren, lieten de Unie van Waterschappen en de EFGF een onderzoek uitvoeren door netwerkorganisatie Syntraal. Ze onderzochten zowel de potentie van thermische energie uit afvalwater van alle 323 Nederlandse rwzi’s, als de kansen voor de inzet als energiebron in warmtenetten. Hiertoe definieerde Syntraal voor elke rwzi een zoekgebied op basis van de warmtepotentie. Per zoekgebied brachten ze vervolgens de warmtevraag van de omliggende wijken en gebouwen in kaart. Op basis daarvan is te zien welk deel van de warmtevraag een rwzi kan invullen. Hierbij is ook gekeken naar toekomstige warmtenetten.
Potentie per waterschap inzichtelijk
Uiteindelijk zijn alle verzamelde gegevens gecombineerd, geïnterpreteerd en geanalyseerd. Zo is per waterschap het potentieel van thermische energie uit rioolwater te zien. De analyse houdt rekening met de afstand tussen de woonwijk en de rwzi’s en obstakels zoals (snel)wegen, spoorwegen en rivieren die de geschiktheid van de warmtebron mogelijk beïnvloeden. De resultaten van het onderzoek helpen waterschappen en gemeenten om met elkaar het gesprek aan te gaan over deze kansrijke duurzame energiebron.
Bent u benieuwd naar de resultaten? Ga naar aquathermieviewer.nl voor de MapTour, rapportage en een samenvatting.
Bron: Unie van Waterschappen