Waterschap start met pilot batterijopslag op rioolwaterzuivering Harderwijk
Op de rioolwaterzuivering Harderwijk is een batterij geplaatst om opgewekte energie uit de zonnepanelen op te slaan en te benutten wanneer nodig. Het is een pilot voor de duur van een jaar om ervaringen op te doen met energieopslag en het daarbij behorende Energie Management Systeem (EMS). Dan kan deze opgeslagen energie gebruikt worden voor het proces van zuiveren van rioolwater.
Duurzame oplossing
Om het rioolwater van inwoners en bedrijven van Harderwijk, Ermelo en Putten te zuiveren is veel energie nodig. Vooral de biogasmotor en de 2 aangelegde zonnevelden leveren deze energie. Momenteel kan niet alle opgewekte zonne-energie worden benut door netcongestie. Met energieopslag in een batterij kunnen ze meer energie benutten waardoor er bij bijvoorbeeld piekbelasting minder elektriciteit ingekocht hoeft te worden. Ook is er de komende jaren meer elektrisch vermogen nodig voor het zuiveringsproces. Er zal namelijk meer rioolwater gezuiverd moeten worden door woningbouw in de 3 genoemde kernen. Dit extra elektrisch vermogen zal vooralsnog niet beschikbaar zijn (tot 2029) vanwege netcongestie. Mogelijk biedt de batterij een duurzame oplossing hiervoor.
Opdoen van ervaring
Het doel van de pilot is het opdoen van ervaringen met energieopslag en het Energie Management Systeem (EMS), waarbij het voldoen aan de wettelijke zuiveringstaak voorop staat. De pilotduur is 1 jaar, om zo alle seizoenen te kunnen meenemen. Na afloop van de pilot (voorjaar 2025) volgt een evaluatie. Deze vormt de basis voor verdere besluitvorming over het al dan niet inzetten van batterijen op de rioolwaterzuivering Harderwijk en/of op hun 15 andere rioolwaterzuiveringen.