Rijnland neemt komende jaren extra maatregelen voor verbeteren waterkwaliteit
Het Hoogheemraadschap van Rijnland maakt zich al langere tijd zorgen over de waterkwaliteit in sloten, vaarten en plassen. Daarom neemt Rijnland de komende jaren extra maatregelen voor het verbeteren van de waterkwaliteit.
Het Hoogheemraadschap is, samen met gemeenten, provincies en anderen zoals terreineigenaren, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in de meren, sloten en vaarten in het gebied. Ze nemen waar mogelijk fysieke maatregelen in hun wateren, zoals het aanleggen van vissenbossen en natuurvriendelijke oevers, baggeren en het visveilig maken van gemalen. Ook werken ze aan het voorkomen van vervuiling.
Extra maatregelen voor verbeteren waterkwaliteit
Toch blijkt dit niet voldoende om op tijd aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) te voldoen. Het algemeen bestuur (verenigde vergadering) van Rijnland heeft daarom op 14 mei 2025 ingestemd met een pakket aan aanvullende maatregelen, het Rijnlandse KRW Impulsprogramma. Deze maatregelen zijn een aanvulling op de maatregelen die Rijnland al neemt voor de waterkwaliteit.
- Aan de hand van meer metingen gaan ze gerichter handhaven op overtredingen. Zoals bijvoorbeeld illegale lozingen van vervuild water in de sloot.
- Ze meten de concentratie chemische stoffen in het rioolwater als het binnenkomt op de zuiveringen. Het gezuiverde rioolwater meten ze nog een keer voordat het terug de sloot in gaat. Met deze data kunnen ze beter achterhalen hoe chemische stoffen in sloten, vaarten en plassen terechtkomen.
- Ze gaan kritischer kijken naar subsidies voor het verbeteren van de waterkwaliteit, en werken meer toe naar wettelijke voorschriften.
- Rijnland is niet als enige verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Ook bij provincies, gemeenten, terreineigenaren, bedrijven en inwoners ligt een rol. Ze spreken partijen aan op hun verantwoordelijkheid om te zorgen dat er geen schadelijke stoffen in het water komen.
Hans Schouffoer, hoogheemraad Waterkwaliteit: 'Het water in Rijnlands gebied is een stuk schoner dan 25 tot 30 jaar geleden, maar nog niet schoon genoeg voor een gezonde ecologie. Daarmee voldoet ons water ook nog niet aan Europese richtlijnen. De gestelde deadline vanuit Europa voor het halen van de doelen, eind 2027, gaat naar verwachting in heel Nederland niet gehaald worden. Dit is zorgelijk en daarom is het tijd voor een stevigere Rijnlandse aanpak. De komende jaren extra maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren: meer metingen, gerichter handhaven en nieuwe regelgeving.'
Ook na 2027 heeft waterkwaliteit prioriteit
Met deze extra maatregelen verwachten ze dichter bij de gestelde KRW-doelen te komen in 2027. Het volledig behalen van de doelen voor die tijd lijkt niet haalbaar. Dit blijkt ook uit de landelijke KRW Tussenevaluatie (december 2024). Daarom denken ze ook al na over aanvullende maatregelen die pas na 2027 effect hebben. Deze komen in de 4e KRW-nota van Rijnland en in het landelijke 4e stroomgebiedbeheerplan. Het behalen van een goede waterkwaliteit in alle Rijnlandse wateren blijft hun prioriteit.