Nieuws Water
Zoeken in de index
Hoogwater in Limburg, 4 jaar geleden, vormde de aanleiding voor uitgebreid onderzoek naar het gedrag van de (Grens)Maasbodem.
De herziene ‘Europese richtlijn over de behandeling van stedelijk afvalwater’ is in werking getreden. De vervuiling door emissies uit afvalwatersystemen in agglomeraties wordt door de richtlijn genormeerd.
Drone-inspecties zijn een slimme en veilige manier om snel inzicht te krijgen in waar onderhoud aan kribben nodig is.
Tijdens een tweedaagse hackathon bedachten 4 vwo-leerlingen van het Porteum 6 slimme en vernieuwende oplossingen tegen wateroverlast.
De ministeries van LVVN en I&W, Rijkswaterstaat en STOWA hebben een ambitieus programmaplan laten opstellen, getiteld 'Omgaan met zout in landbouw, natuur en waterbeheer'.
Er wordt een innovatief mosselfilter getest dat gebruikmaakt van zoetwatermosselen om het water op natuurlijke wijze te zuiveren.
Vanaf juni tot najaar 2025 brengt Rijkswaterstaat 1 miljoen m3 Noordzeezand aan in de monding van de Westerschelde.
Het RIWA-Rijn Datadashboard biedt online toegang tot de meetgegevens die RIWA-Rijn jaarlijks rapporteert in het waterkwaliteitsrapport van de Rijn.
Experts kijken op microschaal hoe vervuilende stoffen zich gedragen, hoe broeikasgassen vrijkomen uit natte bodems en wat duurzame energieopwekking doet met grondwater en bodem.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kan met behulp van een recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beter industriële PFAS-lozingen opsporen.
Projecten zoals het natuurlijker inrichten van beken en sloten worden versneld, er komen er extra investeringen in rioolwaterzuiveringen en nieuwe regels voor lozingsvergunningen.
Het demissionaire kabinet is van plan om de vrijstelling voor het verbranden van zuiveringsslib binnen de afvalstoffenbelasting af te schaffen.
De kustpartijen hebben gekozen voor 4 maatregelen die de zuidwestkust van Texel beschermen tegen hoogwater, de natuur versterken en ruimte geven aan recreatie.
Maar liefst een vijfde deel van ons land bestaat uit water met unieke dieren en bijzondere planten. Mede dankzij het water én onze eeuwenlange omgang met water, wonen we in een veilig en leefbaar land.
In maart 2025 heeft Wageningen Marine Research 6 gewone zeehonden gezenderd. De zenders geven inzicht in hun ruimtegebruik en duikgedrag.
Het KNMI verwacht dat in deze regenperiode ongeveer 30 mm neerslag zal vallen. Dat is nog steeds onvoldoende om de effecten van droogte te verhelpen. Hiervoor moet het veel meer en langer regenen.
Het Hoogheemraadschap van Rijnland maakt zich al langere tijd zorgen over de waterkwaliteit in sloten, vaarten en plassen.
De 21 waterschappen en het Rijk gaan samen extra investeren in dijkversterkingen binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).
STOWA heeft voor 7 verschillende type mobiele keringen en 1 type tijdelijke kering korte video's laten maken. Hierin wordt de werking van de keringen uitgelegd.
In de Slim WM-regio Zuid-Nederland (ZN) is de afgelopen maanden gewerkt aan de update van de redeneerlijn Zuid-Nederland.