Nieuws Water
Een deskundige jury beoordeelt momenteel de 60 inzendingen voor de Waterinnovatieprijs 2023/’24. Naast de juryvoorzitter bestaat de jury uit 5 waterexperts. Ze vertellen waarom ze plaatsnemen in de jury, wat innovatie zo belangrijk maakt voor de watersector en welke rol de Waterinnovatieprijs hierin speelt.
Hoe kan Rijkswaterstaat de zandsuppletie van de Galgeplaat en de Slikken van de Dortsman in de Oosterschelde het best inrichten? Vertegenwoordigers vanuit onder andere de gemeente, visserij-, recreatie- erfgoed- en natuurorganisaties en bogen zich op 7 november 2023 over die vraag.
Het College van Rijksadviseurs heeft een praktijkgids uitgebracht met 6 stappen om in projecten, programma's en bij beleidsontwikkeling te werken vanuit het principe 'water en bodem sturend'.
Op dit moment is er sprake van verhoogde waterstanden in meerdere gebieden in Nederland. Zowel in de Rijn en het IJsselmeergebied staat het water hoog, maar later vandaag wordt er door harde wind ook hoogwater verwacht aan de kust.
Waterschap Aa en Maas is een proef gestart in Westerbeek om te kijken of houtsnippers drainagewater kunnen zuiveren van stikstof.
Hoe kunnen we Nederland veilig, mooi en leefbaar houden én klimaatbestendig maken? Moeten we harde grenzen gaan stellen aan ruimte- en watergebruik?
Het stijgende zeewater dringt nu al in toenemende mate het binnenland in, wat de beschikbaarheid van zoetwater onder druk zet. Daarop moet Nederland zich voorbereiden.
De laatste jaren zijn diverse portalen en platforms ontwikkeld die droogtegegevens in beeld brengen, vaak ieder met een eigen invalshoek. Matthijs ten Harkel (Provincie Noord-Brabant) vertelt hoe integratie van die landelijke droogteplatforms zal bijdragen aan meer inzicht, kwaliteit en efficiency.
De ministerraad heeft op voorstel van minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd met de voordracht voor benoeming van de heer Co Verdaas tot regeringscommissaris voor het Nationaal Deltaprogramma.
Kunstriffen in de Waddenzee trekken mosselen aan.
Deltacommissaris: we moeten vaart blijven maken met de opgaven voor waterveiligheid, zoetwater en ruimtelijke adaptatie en ons beter voorbereiden op wateroverlast, droogte en hitte.
De waterschappen zijn blij dat de behandeling van belangrijke waterthema’s doorgaat de komende tijd.
Het RIVM heeft de Risicotoolbox Grondwater ontwikkeld. Met deze risicotoolbox weet de lokale overheid snel of een specifieke toepassing van grondwater veilig is. En kunnen ze maatregelen nemen als dat nodig is.
De waterbeschikbaarheid neemt sinds half juli toe. Een aantal maatregelen is afgeschaald. De waterkwaliteit is in het algemeen enigszins verbeterd.
Met de Staat van Ons Water rapporteert de minister van Infrastructuur en Waterstaat elk jaar in mei over de voortgang van het waterbeleid in het afgelopen jaar.
Kwelders zijn een natuurlijke vorm van kustverdediging en dragen bij aan natuurdoelstellingen. Kwelders worden bedreigd door een versnelde zeespiegelstijging.
Veel regen stroomt naar onze delta's waar zoetwater zich met het zoutwater mengt. In het IJsselmeergebied liggen kansen om het water langer vast te houden.
Peter Glas zwaait aan het einde van het jaar af als regeringscommissaris voor het Deltaprogramma. Glas heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en zal per 1 december zijn werkzaamheden overdragen aan een nieuw te benoemen deltacommissaris.
Door klimaatverandering, zeespiegelstijging en bodemdaling neemt de verzilting van de binnendijkse gronden langs de Nederlandse kust geleidelijk toe. Verzilting maakt het grond- en oppervlaktewater minder geschikt voor veel gebruikers.
De Studiegroep Grondwater heeft op 19 december 2022 haar advies met de titel 'Grondwater: onzichtbaar en onmisbaar' aangeboden aan het Bestuurlijk Overleg (BO) Water.