De bever laat zich niet foppen en al helemaal niet stoppen...
Eindhovens Dagblad interviewde beverexpert Wiet van Bragt over de uitdagingen waar het waterschap voor staat, om samen te leven met de bever. Dat ze er hun handen vol aan hebben, is een understatement.
Het is geen grap: elke week moet er wel ergens een kraan aan te pas komen om een dam weg te halen. 'Ze zitten soms verrekte stevig in elkaar', weet beverspecialist Wiet van Bragt. 'Ze vlechten takken in elkaar, soms ook maisstengels en stengels van Japanse duizendknoop. Het is een heel dicht vlechtwerk, en dan smeert hij het ook nog eens dicht met modder.'
Denk niet dat het een kwestie is van een keer opruimen en klaar. Zo gemakkelijk laat de bever zich niet wegzetten. Althans, niet bij de enorme dam waar Van Bragt en de zijnen de strijd ooit aanbonden. Daar had een bever de waterloop zo ver afgedamd, dat er een flink meer was ontstaan.
'Eerst gingen we buizen door die dam heen duwen om het water er toch doorheen te laten lopen. Zo fop je de bever, want hij denkt dat hij het heeft afgedamd.'
Leuk geprobeerd. De bever stopte gewoon de buizen dicht en het water begon weer te stijgen. Uiteindelijk is er een soort compromis bereikt, zegt de man van het waterschap. Een waterpeil waarmee beide partijen kunnen leven.
Het lijken wel pesterijen over en weer, en ondertussen begint het knap vervelend te worden. Maar liefst 8.000 uur staken medewerkers van waterschap Aa en Maas in het voorkomen en repareren van beverschade.
De bever bouwt en herbouwt niet voor niets. Hij gebruikt het water om vijanden buiten de deur te houden. De ingang van zijn hol of gang zit standaard onder water. Is het peil daarboven te laag, dan is er werk aan de winkel. Dan bouwt de bever een dam die het waterpeil weer laat stijgen.
Bron: Waterschap Aa en Maas
Lees meer
Meer lezen over het beleid met betrekking tot bevers? Lees dan het artikel Leren leven met de bever (IPLO Nieuws in Perspectief, maart 2023).