Droogteseizoen 2025 vroeg begonnen
Na een nat 2024 start het droogteseizoen 2025 al vroeg. Februari en maart waren zeer droog en zonnig. De afvoeren van de Maas en de Rijn zijn op dit moment lager dan normaal.
De grondwaterstanden in Nederland zijn veelal verlaagd en dalend, terwijl lokaal nog sprake is van hogere grondwaterstanden. De eerste signalen van droogte vragen om alertheid, maar momenteel zijn de zoetwaterbeschikbaarheid en de waterkwaliteit op orde.
Vooruitblik
De uitgangssituatie voor het droogteseizoen is minder gunstig dan vorige jaren: de komende weken lijkt het droog te blijven in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas. De watervoorraden in Zwitserland zijn lager dan gebruikelijk: de (stuw)meren staan laag en er ligt weinig sneeuw in de Alpen. De afvoeren van de Rijn en de Maas zullen naar verwachting blijven dalen de komende tijd. De zoetwatervraag zal in de komende periode toenemen vanwege de start van het groeiseizoen.
Effecten
De afvoer van de Rijn levert op dit moment lichte beperkingen op voor de scheepvaart. Op plekken waar geen water kan worden aangevoerd heeft de natuur lokaal enige last van de droogte.
Maatregelen
Omdat de uitgangssituatie voor dit droogteseizoen minder gunstig is nemen waterbeheerders eerste standaardmaatregelen. Rijkswaterstaat zet het IJssel- en Markermeer extra op. Waterschappen zetten regionaal en lokaal het peil op naar zomerpeil. Het opzetten van peilen is maatwerk, want lokaal is ook nog sprake van verhoogde grondwaterstanden. Verder zijn er vanaf 1 april een aantal gebruikelijke lokale en regionale onttrekkingsverboden.
De droogtemonitor is een product van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN-LCW) met bijdragen van de waterschappen, Rijkswaterstaat, het KNMI, de provincies, Vewin, en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.
Bron en meer informatie: Waterberichtgeving (verwijst naar een andere website)