Nieuws Water
Hoe gaat het met de Waddenzee? In het jaarboek Wadden in Beeld, dat op 22 mei 2024 verscheen, schetsen onderzoekers hoe de zee zich in de jaren 2022 en 2023 heeft ontwikkeld.
Nieuwe combinaties van gras- en kruidensoorten op dijken kunnen bijdragen aan het herstel van biodiversiteit.
Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 17 juni 2024 met de Verzamelbrief actualiteiten water de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken en ontwikkelingen op het waterdomein, die vanuit de inhoud ook sterke relatie hebben met het bodemdomein. Daarnaast wordt met deze brief invulling gegeven aan een aantal moties en toezeggingen.
Op initiatief van waterschap Brabantse Delta werken meerdere Nederlandse waterschappen, het ministerie van Defensie en enkele bedrijven en organisaties mee aan een hoogwateroefening op woensdag 19 juni 2024.
Rijkswaterstaat is samen met het consortium Zeegrasherstel in juni 2024 weer gestart met het aanplanten van zeegras in Zeeland.
Het bevoegd gezag mag in sommige gevallen een verleende vergunning intrekken. De gronden waarop dit mag staan in artikel 18.10 en artikel 5.40, tweede lid, Omgevingswet.
Samenwerkende partijen gaven het startsein voor de bouw van een dijkdoorgang, waarmee binnendijks een getijdengebied gecreëerd wordt.
Het is een pilot voor de duur van een jaar om ervaringen op te doen met energieopslag en het daarbij behorende Energie Management Systeem (EMS).
De richtlijnen geven waterbeheerders in Nederland meer inzicht in de impact van PFAS op oppervlaktewater.
Om Nederland in 2050 beter weerbaar te maken tegen droogte en zoetwatertekort, moeten we anders met ons zoete water omgaan. Dat meldt minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.
Het rapport 'Staat van ons water 2023' is naar de Tweede Kamer gezonden. Hierin wordt een overzicht gegeven van de ontwikkelingen in het waterbeleid van 2023.
Het is mogelijk water te zuiveren met champignonsubstraat: het mengsel van schimmeldraden en paardenmest dat overblijft nadat de champignons ervan geoogst zijn.
Rijkswaterstaat hijst 6 nieuwe megapompen in het nieuwe gemaal in de Afsluitdijk bij Den Oever. Zo bereiden we ons voor op de toekomst.
Vochtige doekjes zorgen voor aanhoudende problemen in het afvalwatersysteem. Dat leidt tot hogere beheer- en onderhoudskosten in het afvalwaterbeheer.
Nu sinds 1 januari 2024 de Omgevingswet in werking is getreden en Nederland dus daar aan gebonden is, staan wetten en regels op een andere plek. Waar vindt u de artikelen uit de oude regelgeving terug in de nieuwe Omgevingswet? Daarvoor zijn verschillende handige hulpmiddelen.
Bubble Barrier Harlingen wordt onthuld op 23 mei 2024 tijdens het officiële lanceringsevenement.
Op dinsdag 11 juni wordt het Symposium 50 jaar Emissieregistratie georganiseerd in Driebergen-Rijsenburg.
Op 14 mei staat het commissiedebat gewasbeschermingsmiddelen op de agenda van de Tweede Kamer.
Veel van ons cultureel erfgoed is kwetsbaar voor klimaatverandering. Maar welke objecten lopen gevaar en wat zijn eigenlijk de risico's? De landelijke Klimaatrisicoscan voor het Nederlandse erfgoed geeft hier een eerste beeld van.
Rijkswaterstaat neemt natuurbeheer op de Rottums over van Staatsbosbeheer. Doel blijft rust voor planten, zeehonden en vogels.