Regels voor waterhergebruiksystemen
In verordening 2020/741 van het Europese Parlement en de Raad van 25 mei 2020 staan minimumeisen voor het hergebruik van water. Voor een waterhergebruiksysteem gelden gebruiksvoorschriften uit paragraaf 19.1.2 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
De regels van de Europese verordening gelden rechtstreeks. De regels uit paragraaf 19.1.2 van het Bal gelden voor het produceren, leveren, opslaan, distribueren en gebruiken van stedelijk afvalwater voor landbouwirrigatie. Het afvalwater is gezuiverd in overeenstemming met de richtlijn stedelijk afvalwater. Glastuinbouw valt ook onder het toepassingsbereik van paragraaf 19.1.2.
Het waterhergebruiksysteem
Een waterhergebruiksysteem is een systeem voor het produceren, leveren en gebruiken van teruggewonnen water.
Het teruggewonnen water is water uit een rioolwaterzuiveringsinstallatie Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup), die valt onder richtlijn 91/271/EEG. Een onderdeel van deze zuiveringsinstallatie is de waterterugwinningsvoorziening. Deze zuivert het water verder, zodat het veilig is om te gebruiken voor landbouwirrigatie. De waterterugwinningsvoorziening omvat alle elementen vanaf de instroomopening van de zuiveringsinstallatie tot het punt waar teruggewonnen water wordt gebruikt voor landbouwirrigatie.
Stroomgebiedsdistricten
Het bevoegd gezag kan volgens artikel 2, lid 2, van de verordening een of meer stroomgebiedsdistricten aanwijzen, die niet passend zijn voor hergebruik van water voor landbouwirrigatie.
In de Omgevingsregeling zijn de waterwinlocaties en grondwaterbeschermingsgebieden binnen de stroomgebiedsdistricten aangewezen die niet passend zijn voor hergebruik. Dat staat in artikel 2.45 van de Omgevingsregeling.
Verboden en voorwaarden Bal
Het is verboden om in strijd te handelen met de volgende artikelen uit de EU-verordening:
- artikel 2, lid 3, laatste zin
- artikel 4, lid 2 en 3
- artikel 5, lid 2
- artikel 6, lid 1 en 2
- artikel 7, lid 3 en 4
Vergunningplicht
Het is verboden om zonder vergunning de milieubelastende activiteit te verrichten. Dat staat in artikel 19.1c van het Uitvoeringsbesluit verordening hergebruik stedelijk afvalwater en in artikel 5.1, lid 2, van de Omgevingswet.
De provincie kan in de omgevingsverordening bepalen dat geen omgevingsvergunning is vereist in het geval van proefprojecten (artikel 2, lid 3, van de Verordening hergebruik en artikel 19.1c, lid 2 van het Besluitactiviteiten leefomgeving).
Indieningsvereisten omgevingsvergunning
Bij een aanvraag om een vergunning voor een waterhergebruiksysteem, dient de aanvrager in elk geval de volgende gegevens in:
- een risicobeheerplan
- de gegevens die voortkomen uit artikel 6, lid 3 en 6, van de verordening:
- de kwaliteitsklassen
- het agrarisch gebruik
- de plaats van gebruik
- de waterterugwinningsvoorzieningen
- het verwachte jaarlijkse volume water dat wordt geproduceerd
- de voorwaarden over de minimumeisen voor waterkwaliteit en monitoring
- alle voorwaarden over de aanvullende eisen voor de exploitant
- alle andere voorwaarden die nodig zijn om onaanvaardbare risico's weg te nemen
- de geldigheidsperiode van de vergunning
- het nalevingspunt
- (bij een wijziging van een element binnen het waterhergebruiksysteem)) de gegevens over:
- de capaciteit
- de uitrusting
- nieuwe apparatuur of processen
- veranderingen in de klimatologische of andere omstandigheden die de ecologische toestand van het oppervlaktewater beïnvloeden
Onderzoeks- en proefprojecten
Het bevoegd gezag kan voor maximaal 5 jaar bepalen dat een onderzoeksproject of proefproject niet onder de regels van de verordening valt. Het bevoegd gezag kan dit besluiten als:
- het onderzoeksproject of proefproject niet wordt uitgevoerd in een waterlichaam dat bestemd is voor drinkwater of een KRW-beschermingszone
- het onderzoeksproject of proefproject naar behoren wordt gemonitord
Worden gewassen verbouwd uit een onderzoeksproject of proefproject? Dan mogen deze gewassen niet in de handel worden gebracht.
Richtsnoeren voor toepassen verordening
De Europese Commissie heeft richtsnoeren opgesteld over hoe lidstaten de verordening moeten toepassen. Op basis hiervan is de in te dienen webapplicatie Risicobeheerplan opgesteld.
Conceptvergunning
Een conceptvergunning (pdf, 1.1 MB) kunt u hier downloaden.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi)
Een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) is een zuiveringtechnisch werk dat is ingericht om stedelijk afvalwater te zuiveren. Het werk wordt beheerd door of namens het waterschap.
Lees meer direct lozen op een rioolwaterzuivering