Omgevingsvisie water en ruimte algemeen
Ruimtelijke ontwikkelingen kunnen van grote invloed zijn op de waterhuishouding in een gebied. Ze kunnen gevolgen hebben voor de waterkwantiteit, de waterkwaliteit en de waterveiligheid. Het is daarom belangrijk om waterbelangen in relatie tot de beschikbare ruimte op te nemen in de omgevingsvisie. Met dit ruimtelijk waterbeleid kunnen problemen in de waterhuishouding worden voorkomen.
Omgevingsvisie
In de omgevingsvisie stellen het Rijk, de provincie en de gemeente beleid vast voor de fysieke leefomgeving. Het gaat om beleid op hoofdlijnen en voor de langere termijn. In de omgevingsvisie worden alle aspecten van de fysieke leefomgeving in samenhang bekeken. Water is een van die aspecten.
Het waterschap stelt geen omgevingsvisie vast. Het is de bedoeling dat het waterschap wordt betrokken bij het opstellen van de omgevingsvisie van provincies en gemeenten. De beleidsdoelen van het waterschap worden op die manier verankerd in de omgevingsvisie van de provincie en de gemeente. Daarnaast kan het waterschap als waterbeheerder zijn ambities en beleidskeuzes wel in een ander beleidsdocument, bijvoorbeeld een wateragenda, aangeven. Dit kan dan worden gebruikt bij het inbrengen van de waterbelangen in de omgevingsvisie van de provincie en de gemeente.
Effecten ruimtelijke ontwikkelingen
In de omgevingsvisie kan worden nagedacht over welke effecten ruimtelijke ontwikkelingen (kunnen) hebben op de waterhuishouding in het gebied. Door hier in een vroeg stadium rekening mee te houden, kunnen problemen op langere termijn worden voorkomen. Het ruimtelijk waterbeleid in de omgevingsvisie is de basis voor de maatregelen die worden vastgelegd in programma’s. En ook voor de regels die worden vastgelegd in de omgevingsverordening van de provincie en het omgevingsplan van de gemeente.
Samenwerking tussen verschillende bestuursorganen
Samenwerking tussen de verschillende bestuursorganen is erg belangrijk. Op grond van artikel 2.2 van de Omgevingswet houdt een bestuursorgaan bij de uitoefening van zijn taken en bevoegdheden rekening met de taken en bevoegdheden van andere bestuursorganen en stemt zo nodig met deze andere bestuursorganen af. Dit betekent bijvoorbeeld dat de provincie, de gemeente en het waterschap elkaar vroegtijdig betrekken in plan- en ontwikkelprocessen.
Relatie water en ruimte in (concept)omgevingsvisies: stand van zaken
Veel provincies hebben al een omgevingsvisie vastgesteld of zijn daar mee bezig. Voorbeelden van hoe de provincie beleid over water en ruimte heeft geregeld, kunt u vinden in hun (concept)omgevingsvisies. Een aantal gemeenten heeft al wel ervaring opgedaan met de omgevingsvisie, maar dit is nog erg in ontwikkeling. Meer informatie en voorbeelden staan op de pagina ‘Omgevingsvisie gemeente’.
Begrip: Omgevingsvisie
De omgevingsvisie is een strategische visie voor de lange termijn voor de gehele fysieke leefomgeving. Deze wordt opgesteld door het Rijk, de provincie en de gemeente. Een omgevingsvisie gaat onder andere in op de samenhang tussen ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed.
Lees meer: