Grondwater
Ruimtelijke ontwikkelingen moeten worden afgestemd op het aanwezige grondwatersysteem en op de daaruit voortvloeiende grondwaterproblematiek (hoge/lage grondwaterstand). In de omgevingsvisie Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)is het ruimtelijk beleid over grondwater globaal en voor de langere termijn beschreven. In programma’s worden hiervoor de maatregelen meer concreet uitgewerkt.
Lage grondwaterstand
Een te lage grondwaterstand kan bijvoorbeeld ontstaan door toename van grondwateronttrekkingen, extra bemalingen voor peilbeheer en door toename van verhard oppervlak. Dit leidt tot problemen zoals bodemdaling, uitdroging van dijklichamen, paalrot, et cetera. Maatregelen in een programma om grondwatertekort tegen te gaan, zijn bijvoorbeeld:
- voorkomen van bebouwing in gebieden met een (te) lage grondwaterstand
- tegengaan van oppervlakken met gesloten verharding
- weren van bedrijven die veel grondwater onttrekken
- afwegen van effecten van grote grondwateronttrekkingen op de omgeving
Hoge grondwaterstand
Een te hoge grondwaterstand heeft ook negatieve effecten op de fysieke leefomgeving. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot wateroverlast in tuinen, afsterven van flora en schade aan kabels en leidingen. Maatregelen in een programma om grondwateroverlast tegen te gaan, zijn bijvoorbeeld:
- voorkomen van bebouwing in gebieden waarin een hoge grondwaterstand onvermijdelijk is
- voorkomen dat grote grondwateronttrekkingen gestopt worden
- creëren van extra ruimte voor waterberging
- bij weging van het waterbelang (voorheen watertoets) het grondwaterbelang meenemen bij ruimtelijke ontwikkelingen
Bodemenergiesystemen
Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van bodemenergiesystemen. Bij open systemen wordt energie aan grondwater onttrokken. Het ondergrondse ruimtegebruik van een open systeem kan (veel) groter zijn dan het bebouwde perceel. Maatregelen voor een goede ruimtelijke borging van bodemenergiesystemen zijn bijvoorbeeld:
- plannen voor bodemenergie op elkaar afstemmen, zodat de verschillende systemen elkaar niet hinderen
- voorkomen dat werken voor bodemenergie in de bodem kortsluitstromingen veroorzaken, bijvoorbeeld door bodemonderzoek
Drinkwaterbelang
Gemaakte keuzes in de ruimtelijke inrichting hebben gevolgen voor de kwaliteit van het grondwater en daarmee voor de mogelijkheid om drinkwater uit grondwater te bereiden. Ook is een goede (ondergrondse) infrastructuur nodig. Maatregelen om het drinkwaterbelang veilig te stellen in relatie tot ruimtelijke ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld:
- voorkomen dat in of nabij drinkwatergebieden activiteiten kunnen plaatsvinden die een negatief effect hebben op de drinkwaterkwaliteit (zoals intensieve landbouw, gebruik bestrijdingsmiddelen)
- in kaart brengen van alle water(transport)leidingen zodat duidelijk is waar belemmeringen zijn voor ruimtelijke ontwikkelingen
- het tijdig betrekken van het drinkwaterbedrijf bij de planvorming voor ruimtelijke ontwikkelingen die invloed hebben op water(transport)leidingen
Meer informatie over agendering van grondwaterbelangen en voorbeelden van het opnemen van grondwater in het programma staan op de pagina ‘Grondwater in het programma’.