Beleidslijn grote rivieren
De beleidslijn grote rivieren is het afwegingskader voor ruimtelijke ontwikkelingen in het rivierbed. De beleidslijn is aan de orde bij de concrete regulering van afzonderlijke activiteiten via de Omgevingswet en de daarop gebaseerde regelgeving.
Doel beleidslijn grote rivieren
De beleidslijn grote rivieren heeft als doel:
- de beschikbare afvoer- en bergingscapaciteit van het rivierbed van de grote rivieren te behouden en
- ontwikkelingen tegen te gaan die de mogelijkheid tot rivierverruiming door verbreding en verlaging feitelijk onmogelijk maken.
Beleidsactualisatie
Er wordt gefaseerd gewerkt aan een beleidsactualisatie. De belangrijkste wijziging die hier voorzien is, gaat over het nieuwe uitgangspunt dat wat binnendijks kan worden gerealiseerd (zoals woningen, niet-watergebonden activiteiten), zou ook binnendijks moeten worden gerealiseerd.
De eerste stap is geweest per 1 april 2024 door het laten vervallen van artikel 6 onderdeel E. Dit betekent dat niet-riviergebonden activiteiten in het stroomvoerend regime niet meer worden toegestaan als deze activiteit per saldo meer ruimte voor de rivier oplevert op een rivierkundig bezien aanvaardbare locatie. Zie Staatscourant stcrt-2024-10264.
Vervolgens treden de wijzigingen van de overige beleidsregel in het waterspoor uiterlijk begin 2025 in werking. En volgen de wijzigingen in het ruimtelijk spoor begin 2026.
Deze beleidswijziging is aangekondigd in de kamerbrieven over water en bodem sturend en buitendijks bouwen in het Markermeer en IJsselmeergebied. De redenering voor de laatst genoemde brief geldt ook voor het gebied van de grote rivieren (waaronder de uiterwaarden) .
Huidige situatie
De beleidslijn is de Beleidsbrief (pdf, 76 kB) waarin het rijksbeleid voor de grote rivieren is geformuleerd voor zowel het ruimtelijk als het waterspoor.
Voor het waterspoor is deze vertaald in de beleidsregels grote rivieren, een beleidsregel van de minister van Infrastructuur en Waterstaat voor het verlenen van de Omgevingsvergunning voor een wateractiviteit in de grote rivieren (ook wel beperkingengebiedsactiviteit met betrekking tot een waterstaatswerk genoemd).
Voor het ruimtelijk spoor zijn regels opgenomen in het Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup), paragraaf 5.1.3.4
Handreiking en kaarten
- De Handreiking Beleidslijn Grote Rivieren (pdf, 1.8 MB) geeft een uitgebreide toelichting op de beleidslijn grote rivieren en is bedoeld voor iedereen die plannen heeft in het rivierbed. De handreiking is in juli 2019 geactualiseerd.
- De kaarten bij de beleidsregels grote rivieren geven het toepassingsgebied van de beleidslijn grote rivieren aan. De begrenzing van het stroomvoerend en bergende deel van het rivierbed worden ook als geoservice via Rijkswaterstaatdata aangeboden: Grote rivieren, bergend deel rivierbed en Grote rivieren, stroomvoerend deel rivierbed.
Wijzigingen Beleidslijn grote rivieren
De belangrijkste informatie over de wijziging van de Bgr vindt u op de pagina De gewijzigde Beleidslijn grote rivieren in 10 aandachtspunten.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.