Landbodem of waterbodem
Voor graven in landbodem en graven in waterbodem gelden verschillende regels. Daarom is het van belang om te weten of uw graaflocatie zich bevindt op land of in oppervlaktewater. Op deze pagina leest u hoe u kunt uitzoeken of u voor uw graaflocatie te maken hebt met land- of waterbodem.
Inhoud
Begrippen
Waterbodem
Bodem van een oppervlaktewaterlichaam Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) waarvan het beheer van de waterkwaliteit bij het Rijk of het waterschap berust. Een waterbodem is dus in elk geval de bodem onder een oppervlaktewater. Daarnaast behoort ook de oever van een oppervlaktewaterlichaam tot de waterbodem. Meer informatie over waterbodems.
Oppervlaktewater
Oppervlaktewater is al het water in meren, sloten, plassen, vijvers, kanalen, beekjes en rivieren. Voor de exacte omschrijving zie het begrip oppervlaktewater Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) in de begrippenlijst.
Landbodem
Landbodem is (droge) bodem die geen waterbodem is.
Gorzen, slikken en kwelders
Gorzen, slikken en kwelders komen alleen voor in getijdengebieden. Een gors of een kwelder is begroeid buitendijks land dat alleen nog onderloopt bij extra hoge vloed. Een slik is een plaat die droog valt bij laag water en onder water komt te staan bij hoogwater.
Begrenzing van water- of landbodem
Voor graven in landbodem of in waterbodem gelden verschillende regels. Als er geen sprake is van een waterbodem, is er automatisch sprake van een landbodem. Daarom is het belangrijk om eerst te kijken of de graaflocatie zich bevindt in een oppervlaktewater (inclusief de oevers).
Waar u waterbodems vindt
De begrenzing van rijkswater is vastgelegd in de Omgevingsregeling, afdeling 2.2. De afbakening tussen oppervlaktewater en de landbodem is aangegeven op de kaart voor het waterkwaliteitsbeheer (artikel 2.2, lid 2 van de Omgevingsregeling).
Voor regionale wateren kijkt u op de legger van het waterschap of de graaflocatie is aangemerkt als oppervlaktewater. Om te weten in welk waterschap u gaat graven, kunt u een postcode invoeren op de site van de Unie van Waterschappen. Van daaruit kunt u de legger opzoeken van dat waterschap. Er zijn ook watergangen die niet op de legger staan. De bodem van deze watergangen valt wel nog steeds onder de definitie van waterbodem. In sommige gevallen is er geen sprake van een waterbodem, bijvoorbeeld bij een zaksloot en een visvijver, tenzij deze op de legger staan.
Gaat u graven in oevers, gorzen, slikken of kwelders? Dan is dat meestal waterbodem.
Regelgeving voor graven in de bodem
Regels voor graven in de landbodem
- Graven in de bodem met kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde bodemkwaliteit
- Graven in de bodem met kwaliteit boven de interventiewaarde bodemkwaliteit
Regels voor graven in de waterbodem
Oppervlaktewaterlichaam
Samenhangend geheel van vrij aan het aardoppervlak voorkomend water, met de daarin aanwezige stoffen, en de bijbehorende bodem en oevers, alsmede flora en fauna. Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Oppervlaktewater
Water in een oppervlaktewaterlichaam.
Een oppervlaktewaterlichaam is volgens de definitie in de bijlage bij de Omgevingswet het 'samenhangend geheel van vrij aan het aardoppervlak voorkomend water, met de daarin aanwezige stoffen, en de bijbehorende bodem en oevers, alsmede flora en fauna'.