Onderzoeksprogramma Kennis voor Keringen
Het onderzoeksprogramma Kennis voor Keringen is in 2018 gestart om kennis op te doen voor het (door)ontwikkelen van de instrumenten voor het beoordelen en ontwerpen van primaire waterkeringen. Het onderzoek levert een significante bijdrage aan het verkrijgen van een reële schatting van de overstromingskans van de primaire waterkeringen. Verschillende aspecten van de fysica en de modellering van een overstroming staan hierbij centraal, o.a.: hydraulische belastingen, macro-instabiliteit, dijkerosie en piping.
De verdere uitwerking en toepassing van de faalpadenmethode bij concrete situaties is een van de belangrijkste recente ontwikkelingen. De faalpadenmethode is gericht op het beschouwen van de verschillende manieren waarop de kering kan falen. Daarbij wordt het totale faalproces van de waterkering meegenomen om te komen tot een reële inschatting van de overstromingskans. In het afgelopen jaar is gewerkt aan een verdere uitwerking en concretisering van de methode. Het resultaat en de rapportages van dit onderzoek zijn te vinden op Documenten BOI | Informatiepunt Leefomgeving
- Het rapport Werken met faalpaden. Deel 1: naar een beter beeld van de overstromingskans beschrijft de mogelijkheden om de overstromingskans (locatie-specifiek) aan te scherpen voor een reëler beeld van de overstromingskans. Voorbeelden van toepassingen zijn te vinden in de andere (deel)rapporten.
- Het rapport Werken met faalpaden. Deel 2: Faalpaden combineren rekening houdend met afhankelijkheden is een studie op basis van een concrete situatie. Hierin is bekeken of het mogelijk is de overstromingskans aan te scherpen met gebeurtenissenbomen in plaats van faalkansruimte en lengte-effect-factoren. Hierbij werd rekening gehouden met de afhankelijkheden/correlaties tussen doorsnedes en initiële mechanismen.
- Het rapport Werken met faalpaden. Deel 3 - Aanscherping 1 - rekening houden met vervolgprocessen – Knopenkaart is bedoeld om een eerste overzicht te geven van de mogelijke vervolgprocessen na optreden van een aantal initiële mechanismen. Daarbij wordt ook aangegeven hoe de bijdrage van het vervolgproces (met de huidige kennis) kan worden gekwantificeerd. Waar mogelijk is in generieke termen een indicatie gegeven van de bijdrage van de vervolgprocessen aan de overstromingskans.
- Ook is gestart met het opstellen van het Raamwerk voor analyse overstromingskans geotechnische instabiliteit van dijken en het Raamwerk voor analyse overstromingskans dijkerosie. Vanuit de fysica van de mechanismen, het verhaal van de kering en faalpaden, worden mechanismen die betrekking hebben op de geotechnische instabiliteit van het binnentalud en van dijkerosie in samenhang beschouwd. Uitgangspunt is dat de kans op de verschillende mechanismen kan worden bepaald door ongeveer dezelfde eigenschappen van de belasting, waterkering of ondergrond. In dit geval zal het los van elkaar beschouwen van deze mechanismen soms leiden tot het dubbel meenemen van de onzekerheden van de eigenschappen (overschatting van de overstromingskans). Ook kunnen mechanismen mogelijk niet gelijktijdig optreden en soms kunnen ze elkaar uitsluiten.
- Review en verbeteropties assemblage. In deze studie is een evaluatie uitgevoerd van de mogelijke tekortkomingen en behoeftes voor aanscherping in de assemblage. Dit is gedaan door onder andere te bepalen hoe de aannames in de huidige assemblage uitpakken ten opzichte van de nauwkeuriger aanpak uit VNK2 én door interviews met experts en gebruikers. De bevindingen staan in de rapportage en er zijn aanbevelingen opgenomen voor korte en lange termijn aanpassingen.