Programma BOI 2020-2023
Het programma Beoordelings- en Ontwerp Instrumentarium primaire waterkeringen (BOI 2023) moet het instrumentarium van waterkeringsbeheerders op orde brengen en doorontwikkelen. Met dit instrumentarium kunnen zij primaire waterkeringen beoordelen of ontwerpen op basis van een realistische overstromingskans.
Eenzelfde basisinstrumentarium voor beoordelen en ontwerpen
Het BOI-programmateam, bestaande uit Rijkswaterstaat WVL, Deltares en het directoraat-generaal Water en Bodem (DGWB), voert het programma BOI 2023 uit. Het doel van dit programma is om het instrumentarium van waterkeringbeheerders op orde te brengen en door te ontwikkelen. Waterkeringbeheerders kunnen met dit instrumentarium primaire waterkeringen beoordelen of ontwerpen op basis van een realistische overstromingskans.
Om dit doel te bereiken, hebben we 5 subdoelen geformuleerd. Die bieden houvast bij de programmasturing en het meten van de voortgang. Het gaat om de volgende subdoelen:
- een beter gebruik van het instrumentarium
- een toekomstbestendiger instrumentarium
- doelgerichter afstemming met gebruikers en meer draagvlak voor het instrumentarium
- het ‘verhaal van de kering’ staat meer centraal
- een scherpere bepaling van de overstromingskans
Het nieuwe instrumentarium heeft straks verschillende onderdelen:
- een basisinstrumentarium dat bestaat uit software en handreikingen voor beoordelen en ontwerpen
- het Wettelijk BeoordelingsInstrumentarium voor 2023 (WBI 2023) dat bestaat uit een ministeriële regeling
- een handreiking voor het veiligheidsontwerp van een waterkering (eerder: Handreiking Ontwerpen)
Met het vernieuwde instrumentarium kunnen beheerders de volgende beoordelingsronde (2023-2035) uitvoeren én versterkingsmaatregelen ontwerpen die voldoen aan de veiligheidsnorm. Bij die beoordelingsronde is de toepassing van het WBI 2023 wettelijk verplicht. Voor het ontwerpen van versterkingsmaatregelen is de ontwerphandreiking niet verplicht. Het gebruik wordt wel aanbevolen.
Basis op orde
Onze eerste prioriteit is het op orde brengen van het basisinstrumentarium. We zorgen dat dit instrumentarium straks heldere en toegankelijke technische leidraden en achtergronddocumenten omvat en goed werkende software. Beheerders kunnen deze instrumenten gebruiken bij het beoordelen en ontwerp van waterkeringen.
Voor het op orde brengen van het basisinstrumentarium gebruiken we onderdelen van het WBI 2017 en het OI (ontwerpinstrumentarium) 2014. Die ontwikkelen we door zodat ze beter in de gewenste structuur passen. Verder benutten we ervaringen uit de lopende beoordelingsronde om het instrumentarium overzichtelijker en beter toepasbaar te maken.
Inhoudelijke doorontwikkeling
De volgende stap is het doorontwikkelen van het basisinstrumentarium. Hiervoor verrijken we het met nieuwe kennis en ervaringen uit diverse andere projecten die zijn gericht op kennisontwikkeling op het gebied van waterveiligheid. Denk aan het project Kennis voor Keringen en de Kennis en Innovatieagenda (KIA) van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).
Binnen het programma BOI anticiperen we op ontwikkelingen op de volgende gebieden:
- gecombineerde toetssporen voor bekledingen en reststerkte
- geotechnische toetssporen (piping en macrostabiliteit)
- hydraulische belastingen
- het toetsspoor voor zandige keringen
Beheersen overstromingsrisico's
De periodieke beoordelingen van de waterkeringen en het ontwerpen van noodzakelijke versterkingsmaatregelen hebben tot doel om in 2050 een systeem van primaire waterkeringen te hebben, dat voldoet aan de waterveiligheidseisen. Het bereiken van dit doel vergt meer dan alleen een instrumentarium voor het berekenen van actuele overstromingskansen.
Om te komen tot een doelmatige beheersing van de overstromingsrisico’s is het ook belangrijk dat de waterkeringbeheerders het beoordelings- en ontwerpinstrumentarium goed kunnen toepassen. Ook moeten zij hun kennis en ervaring kunnen inbrengen. Daarom ontwikkelt BOI het instrumentarium in nauwe samenwerking met onder andere de beheerders. Bovendien gebruiken we de leerervaringen uit de verschillende beoordelingsronden bij de verdere verbetering van het instrumentarium.