Waterveiligheid in de Omgevingswet - dit verandert er
Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet verandert een aantal regels rond waterveiligheid. De belangrijkste wijzigingen staan hieronder genoemd.
Wijziging terminologie
De terminologie van de normen in de Omgevingswet verandert:
- de signaleringswaarde heet voortaan 'signaleringsparameter'
- de ondergrens is de omgevingswaarde voor waterveiligheid
- de beoordeling van de waterveiligheid heet het monitoren van de omgevingswaarde en andere parameters voor signalering
Let op: de beoordelingsronde 2017-2022 kan op de oude voet worden voltooid. Waarbij de terminologie uit de Waterwet kan worden gebruikt.
Opstellen programma
De beheerder moet bij dreigende overschrijding van de omgevingswaarde een dijktraject opnemen in een programma. Voor inwerkingtreding van de wet was deze plicht er niet expliciet. Maar waterbeheerders namen wel maatregelen op in hun eigen waterprogramma.
Resultaatsverplichting
Ook is onder de Omgevingswet duidelijk dat het bij de omgevingswaarde om een resultaatsverplichting gaat. Dit betekent dat de omgevingswaarde bij primaire waterkeringen vóór 2050 gehaald moet zijn. Voor inwerkingtreding van de wet stond dit jaartal alleen in parlementaire stukken. Voor de overige waterkeringen staat in de Omgevingswet het jaartal 2032. Dit is nieuw, want het Waterbesluit noemde geen jaartal.
Financiering maatregelen primaire waterkeringen blijft in Waterwet
De Waterwet blijft voor het onderdeel 'financiering en bekostiging maatregelen primaire waterkeringen' in stand. Wel wordt de terminologie in de Waterwet aangepast aan de terminologie die gebruikt wordt in de Omgevingswet.
Waterschappen betrekken
De Waterwet kende een verplichting om bij waterschappen te rade te gaan bij de voorbereiding van de normen van dijktrajecten. Het gaat hierbij om het beoordelen van de veiligheid van een dijktraject en voor het bepalen van de hydraulische belasting. Deze verplichting komt niet terug in de Omgevingswet. Wel is er een algemeen artikel in de Omgevingswet dat regelt dat bestuursorganen rekening houden met elkaars taken en bevoegdheden. En dat ze met elkaar afstemmen.
Begrip: Omgevingswaarde
Een omgevingswaarde is één van de instrumenten waarmee overheden het beleid van een omgevingsvisie kunnen uitvoeren. Hiermee kan de gemeente, provincie of het Rijk de kwaliteit vastleggen die ze voor de fysieke leefomgeving wil bereiken. Deze kwaliteit moet objectief vast te stellen en kwantitatief meetbaar zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om waarden voor de luchtkwaliteit of de waterkwaliteit.
Lees meer over de omgevingswaarde.