IPLO Uitgelicht juli 2024
In deze editie van IPLO Uitgelicht onder meer: vragen over hoe u het energieverbruik moet bepalen voor de energiebesparingsplicht. Verder geven we uitleg over opslag van munitie en over mestvergisting. En er zijn een paar wijzigingen in formulieren in het Omgevingsloket, voor bodem.
In IPLO Uitgelicht gaan we maandelijks in op wat ons opvalt aan de vragen die we krijgen. Daarnaast bieden we inzicht in feiten en cijfers, zoals de vraagaantallen, de verdeling over de verschillende onderwerpen en het bezoek aan iplo.nl.
Vraag van de maand
We zien dat websitebezoekers via Google of via snelkoppelingen voor veel onderwerpen eerst nog op de website van InfoMil komen, voor ze doorverwezen worden naar IPLO.nl. IPLO past de website IPLO.nl continu aan, aan de hand van de actualiteit of gestelde vragen. Dat geldt niet voor InfoMil. Om te checken wat er voor 1 januari gold, is InfoMil nog steeds van belang. Maar de uitleg van de huidige geldende wet- en regelgeving vindt u op IPLO.nl. Hetzelfde geldt voor de websites Helpdesk Water en Bodemplus. Ook daarvan vindt u de actuele informatie op IPLO.nl.
Wat opviel in juli
Bodem
Aangepaste versie Bodem Toets en Validatieservice (BoToVa)
De Bodem Toets en Validatieservice (BoToVa) is aangepast aan de Omgevingswet. BoToVa is een instrument dat het toetsen aan bodemnormen uniformeert. Het gaat hier om toetsing aan normen voor land- en waterbodem, grond en baggerspecie en bouwstoffen uit het Besluit activiteiten leefomgeving en de Regeling bodemkwaliteit 2022.
Met de aanpassing zijn de meeste van de Omgevingswet-toetsen nu beschikbaar. Lees meer over BoToVa en andere toetsen in het nieuwsbericht Bodem Toets en Validatieservice (BoToVa) aangepast aan de Omgevingswet
Bijkomende activiteiten bij saneren
Bij saneren van de bodem kunnen er bijkomende activiteiten zijn. Dit heeft gevolgen voor de meldings- en informatieplichten. Belangrijk om te weten: als bij saneren ook gegraven wordt, gelden ook de regels voor de activiteit graven in de bodem. Degene die saneert moet dus naast de melding voor de activiteit saneren van de bodem ook een melding voor de activiteit graven in de bodem met kwaliteit boven de interventiewaarden doen.
Dit staat uitgelegd in het onderdeel 'Gelden bij het saneren van de bodem ook de regels voor andere activiteiten zoals graven of toepassen van grond of baggerspecie?'
Wijziging per 1 juli aan formulieren in het Omgevingsloket
Er is een aantal formulieren voor bodem gewijzigd in het Omgevingsloket. De uitleg hierover vindt u onder het kopje Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Wijziging per 1 juli aan formulieren in het Omgevingsloket
Op 1 juli is een aantal namen van meldingen en vergunningen gewijzigd in het onderdeel Aanvragen van het Omgevingsloket.
Het gaat om wijzigingen van namen van de activiteiten:
- Opslaan van grond en baggerspecie
- Stoffen of afvalwater, afkomstig van het opslaan, zeven, mechanisch ontwateren of samenvoegen van grond of baggerspecie, lozen op een oppervlaktewaterlichaam
Deze 2 activiteiten zijn vervangen door 4 andere activiteiten. Deze staan uitgelegd op de volgende pagina’s:
- Voor overheden: Kleine veranderingen in Omgevingsloket voor rijksactiviteiten
- Voor bedrijven: Veranderingen in het Omgevingsloket voor opslag van grond en baggerspecie
De IPLO-helpdesk heeft hier vragen over beantwoord. Alle nieuwe namen zijn op de bodempagina’s over de activiteiten vermeld en in de wegwijzer.
Er wordt overwogen om de naam van de activiteit bij de volgende wijziging van het
Omgevingsloket te wijzigen van 'anders dan in oppervlaktewaterlichaam' naar 'op de landbodem'. Hiermee is de activiteit waarschijnlijk beter te vinden.
Storing verzoeken ophalen in het DSO
In juli was er een toename in het aantal storingsmeldingen en vragen over verzoeken ontvangen, onder andere van overheden en softwareleveranciers. Eind juli was het voor behandeldiensten, zoals omgevingsdiensten korte tijd niet mogelijk om XML-verzoeken op te halen uit het DSO. De behandeldiensten hebben wel de verzoeknotificaties ontvangen. Op basis van deze notificaties kan het VTH- of zaaksysteem alsnog de XML-verzoeken ophalen. Zie ook het bericht: Opgelost: Verzoek XML ophalen niet mogelijk op de productieomgeving en de pre-productieomgeving (oefenomgeving)
Alle storingen, oplossingen daarvoor en meldingen over onderhoud worden bijgehouden op de pagina Storingen, onderhoud en release-informatie DSO en Omgevingsloket
Geluid
Regels over geluid door activiteiten in het omgevingsplan
De geluidexperts van het IPLO gaven gemeenten uitleg over het volgende: bescherming tegen geluid door activiteiten regelt de gemeente in het omgevingsplan. Het omgevingsplan moet voorzien in een aanvaardbaar geluid door één activiteit. Dit staat in artikel 5.59, lid 2 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). De gemeente stelt regels over geluid door een activiteit op een locatie (meestal een bedrijf) daarom in het omgevingsplan. Hiervoor heeft zij tot 2032 de tijd.
In de tussentijd staan er regels met waarden voor geluid door activiteiten in het tijdelijk deel van het omgevingsplan. Een aantal bedrijven met een omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit hebben op basis van het overgangsrecht nog waarden voor geluid in een voorschrift. Dit geluidvoorschrift gaat tijdelijk voor op de regels over geluid in de bruidsschat omgevingsplan (artikel 22.1 bruidsschat omgevingsplan). Deze voorrang stopt op het moment dat een gemeente een omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit verleent aan een bedrijf. Of als ze regels voor de locatie van het bedrijf stelt in het omgevingsplan. De gemeente moet vanaf dat moment voorzien in een aanvaardbaar geluid met regels in het omgevingsplan of een maatwerkvoorschrift op grond van de bruidsschat omgevingsplan.
Meer informatie vindt u op:
Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS)
Een aantal bedrijven in de asbestbranche lukte het niet om een adres aan te maken in het LAVS. Het aanmaken van een adres is een vereiste voor het aanmaken van een bezit/basisdossier. Zo'n dossier is nodig voor iedere partij die een melding wil doen van haar geplande werkzaamheden via het LAVS. Het probleem bleek te liggen bij een storing in 1 van de 8 servers waar het LAVS op draait. Hierdoor was er af en toe geen communicatie mogelijk tussen het LAVS en externe systemen (bijvoorbeeld van het Kadaster). Een tijdelijke oplossing zorgt ervoor dat gebruikers na een reset van de server weer een basisdossier kunnen aanmaken. Een blijvende oplossing voor de storing komt beschikbaar in de LAVS-release die in het najaar live gaat. Bekijk het overzicht van de LAVS-releases.
Milieubelastende activiteiten
Energieverbruik bepalen voor energiebesparingsplicht
Onder de Omgevingswet bestaat er een plicht om energie te besparen. Daarvoor moet een organisatie of persoon eerst bepalen hoeveel energie die verbruikt. Hierbij gaat men er vaak ten onrechte vanuit dat de opgewekte energie mag worden afgetrokken van de totale hoeveelheid energie die is verbruikt. Dit is niet het geval: het gaat om de totale hoeveelheid verbruikte energie, los van of deze energie zelf is opgewekt of niet. Lees meer op Bepalen energiestromen bij energiebesparingsplicht.
Emissie van formaldehyde bij stookinstallaties
Warmtekrachtkoppeling (WKK) is het gebruik van de warmte die vrijkomt bij het produceren van elektriciteit. Bij WKK's die worden gestookt op biogas, komen aanzienlijke hoeveelheden formaldehyde vrij. Deze stof valt onder de Zeer Zorgwekkende Stoffen Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (ZZS). Er bestaat juridische onduidelijkheid over hoe de overheid handhavend kan optreden bij deze ZZS-emissie. Voor kleine en middelgrote stookinstallaties die stoken op standaardbrandstoffen (zoals biogas) staat in de wet- en regelgeving namelijk geen norm voor formaldehyde. Aan de hand van de uitgezochte informatie zal het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bepalen welke vervolgacties wenselijk zijn.
Regelgeving over stuivend zand en grond
Zand en grond zijn opgenomen in de stuifklassenlijst, maar er gelden geen wettelijke eisen om het stuiven ervan tegen te gaan. Het idee hierachter is dat het bevoegd gezag eventuele stofhinder door grond of zand lokaal kan aanpakken. Bijvoorbeeld door regels op te nemen in een omgevingsplan of door een maatwerkvoorschrift te maken. Het is verwarrend dat grond en zand nog wel in de stuifklassenlijst staan. Daarom wordt nagegaan of aanpassing van de regelgeving gewenst is. Lees ook over de Milieubelastende activiteit opslaan van grond of baggerspecie.
Systematiek en Ruimte
Bruidsschat en omgevingsplanactiviteit
In de bruidsschat is een aantal zaken uit de Wro (Wet ruimtelijke ordening) opgenomen, zoals de afwijkvergunning of de wijzigingsbevoegdheid en uitwerkingsplicht. IPLO heeft veelgestelde vragen over de omgevingsplanactiviteit verzameld, en voorzien van antwoord. Ook heeft IPLO nauw samengewerkt met de VNG bij het opnemen van webinars hierover. Zo leert u in een van de webinars alles over de binnenplanse en buitenplanse omgevingsplanactiviteit en wordt u in een ander webinar bijgepraat over de bruidsschat en nieuwe functies in de planketen.
Mestvergisting en project-mer
Op de website van het IPLO hebben we veel informatie over mestvergisting en project-mer. Deze informatie is actueel, onder meer vanwege de vraag naar mestverwerking. Er komen meer initiatieven voor mestvergisters en daarbij kan de vraag ontstaan of er
een mer-beoordeling nodig is. Informatie over project-mer vindt u op:
- Mestbehandeling en milieueffectrapportage (mer)
- Inhoudelijke regels mestvergistingsinstallatie
- Toelaten mestvergisting op een locatie
- Innovatieve technieken voor behandelen van mest
Informatie over wanneer een project-mer nodig is vindt u op de pagina Project-mer-beoordeling.
Veiligheid
Opslag van munitie
Defensie gaat het aantal munitieopslagen uitbreiden. Dit vraagt een goede ruimtelijke inpassing
in de omgeving. Het waarborgen van de veiligheid voor onder andere omwonden speelt daarbij een grote rol. Het belangrijkste is dat er voor de opslag van munitie A, B en C zones gelden (opgenomen/berekend met een munitie-QRA) met daarin de volgende beperkingen:
- Binnen explosieaandachtsgebied A laat het omgevingsplan het volgende niet toe:
- beperkt kwetsbare, kwetsbare en zeer kwetsbare gebouwen
- beperkt kwetsbare en kwetsbare locaties
- autowegen, autosnelwegen, spoorwegen, vaarwegen, of parkeerterreinen voor meer dan 10 motorvoertuigen
- agrarische activiteiten die een meer dan incidentele aanwezigheid van enkele personen vereisen
- Binnen explosieaandachtsgebied B laat het omgevingsplan het volgende niet toe:
- beperkt kwetsbare, kwetsbare en zeer kwetsbare gebouwen
- beperkt kwetsbare en kwetsbare locaties
- En binnen explosieaandachtsgebied C laat het omgevingsplan het volgende niet toe:
gebouwen waarin doorgaans een groot aantal personen gedurende een groot gedeelte van de dag aanwezig is met: een vlies- of gordijngevel en grote glasoppervlakten.
Meer informatie vindt u op:
Feiten en cijfers
Website en helpdesk
- De IPLO-website had in juli 644.361 paginaweergaven en 203.833 sessies.
- Bij de helpdesk zijn 3.286 vragen behandeld. Daarvan zijn er 252 doorgestuurd naar het bevoegd gezag. 3.034 vragen zijn door experts van IPLO beantwoord.
Verdeling vragen per onderwerp
De vragen gingen over de volgende onderwerpen:
- Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) 37%
- Regels voor activiteiten 12%
- Bodem 11%
- Bouwen 11%
- Systematiek, wetgeving en ruimte 11%
- Water 6%
- Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS) 4%
- Geluid 4%
- Veiligheid 3%
- OLO/AIM 0%
- Overig 1%
Overig (1%) is: Ruimtelijke plannen, invoeringsondersteuning, overig, onbekend
Trend afgehandelde vragen
Aantal afgehandelde vragen per maand
Sinds januari werden de volgende aantallen vragen afgehandeld:
- januari: 4.673
- februari: 4.690
- maart: 4.372
- april: 3.914
- mei: 3.417
- juni: 3.042
- juli: 3.286
Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)
Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) zijn stoffen die erg gevaarlijk zijn voor mens en milieu omdat ze kankerverwekkend zijn, de voortplanting verstoren of zich in de voedselketen ophopen. Meer informatie vindt u op de overzichtspagina Zeer Zorgwekkende Stoffen.
Ook het RIVM heeft een webpagina over ZZS met onder andere een link naar een ZZS-lijst.