IPLO Uitgelicht mei 2024
In deze editie van IPLO Uitgelicht onder meer aandacht voor vragen over grond en baggerspecie, regels voor de opslag van energiedragers én de nieuwe Europese F-gassenverordening. En wat betekent het als OLO en AIM op 1 juli definitief stoppen?
In IPLO Uitgelicht gaan we maandelijks in op wat ons opvalt aan de vragen die we krijgen. Daarnaast bieden we inzicht in feiten en cijfers, zoals de vraagaantallen, de verdeling over de verschillende onderwerpen en het bezoek aan iplo.nl.
Vraag van de maand
OLO en AIM stoppen, wat nu?
Op 1 juli stoppen het oude Omgevingsloket online (OLO) en de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) definitief. Sinds 1 januari 2024 was het al niet meer mogelijk om aanvragen en meldingen te doen. Vanaf 1 juli is ook aanvullingen doen, of aanvragen en meldingen inzien, niet meer mogelijk.
Voor overheidsorganisaties is het belangrijk dat zij alle gegevens uit OLO vóór 1 juli 2024 opslaan in hun eigen systemen. Maakt u gebruik van Digikoppeling of webservices? Dan gebeurt dit automatisch en hoeft u geen actie te ondernemen.
Informeer initiatiefnemers over de manier waarop u aanvullingen wilt ontvangen vanaf 1 juli 2024. Het is voor initiatiefnemers belangrijk om te weten dat aanvragen in OLO niet overgezet worden naar het nieuwe Omgevingsloket. Wil iemand na 1 juli 2024 nog een aanvulling doen op een aanvraag die ingediend is vóór 1 januari 2024? Dan kan diegene contact opnemen met de overheid die de aanvraag behandelt.
Wat opviel in mei
Bodem
Opslaan grond en baggerspecie
Vergunningverleners en toezichthouders hebben behoefte aan meer informatie over de regels rond het opslaan van grond en baggerspecie. Voor het toepassen daarvan is een meld- en informatieplicht nieuw ten opzichte van de oude regelgeving.
Uit de vragen die onze helpdesk krijgt, blijkt dat niet altijd duidelijk is wanneer en hoe dat precies moet. Daarom leggen we uit hoe het werkt in het Stroomschema vergunning-, meld- en informatieplicht bij het opslaan van grond en baggerspecie.
Bodem+ overgegaan naar IPLO
Op 30 mei is de website Bodem+ (www.bodemplus.nl) definitief overgegaan naar het thema Bodem op iplo.nl. Bezoekers van bodemplus.nl komen voortaan automatisch op relevante IPLO-pagina's of op de Bodem wegwijzer terecht. Op deze overzichtspagina vinden ze een groot aantal links naar voor hen bekende onderwerpen.
Bouw
Bouwen zonder vergunning en melding
In de vorige editie van IPLO Uitgelicht kon u lezen dat er veel vragen van inwoners binnenkwamen over het thema Bouw, vooral over vergunningvrij bouwen. In mei hebben we een aantal aanpassingen doorgevoerd, om inwoners sneller naar de juiste informatie of het juiste loket te leiden. Zo hebben we de webpagina Bouwen zonder vergunning en melding extra onder de aandacht gebracht. We bekijken samen met onze partners of we inwoners hiermee beter op weg helpen.
Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Veel vragen over werken met Omgevingsloket
In mei zijn er minder DSO-gerelateerde vragen gesteld. De meeste DSO-gerelateerde vragen worden nog steeds gesteld door gemeenten, gevolgd door bedrijven. De vragen gaan vooral over het werken met het Omgevingsloket in de praktijk.
Zowel overheden als aanvragers merken dat het Omgevingsloket en het DSO een andere manier van werken vraagt. Daardoor hebben ze regelmatig behoefte aan meer informatie hierover.
Aanvraag per brief of e-mail
IPLO ontvangt regelmatig de vraag of initiatiefnemers ook via een andere wijze dan via het Omgevingsloket een vergunningaanvraag of melding kunnen of mogen doen. Aanleiding om deze vraag te stellen is dat het bevoegd gezag, bijvoorbeeld een gemeente of waterschap, soms per e-mail of per brief aanvragen of meldingen ontvangt, buiten het Omgevingsloket om.
Men wil weten hoe hier praktisch mee om te gaan. Daarom is op 30 mei nieuwe informatie op de website ontsloten, op de pagina Wanneer indienen via het Omgevingsloket verplicht is. Hier staan ook de uitzonderingen beschreven.
Energiebesparing
Meer aandacht voor Erkende maatregelenlijst (EML)
In de vorige editie signaleerden we al dat we meer vragen krijgen over de Erkende maatregelenlijst (EML), de techniek van de EML-maatregelen en het al dan niet toepassen ervan. Doordat toezichthouders gericht naar deze maatregelen kijken, zien ze afwijkingen. Op de volgende webpagina’s vindt u daar meer informatie over:
- Erkende maatregelenlijst (EML)
- Informatieblad Toezicht en handhaving energielabel C kantoren
- Informatiebank Erkende maatregelen energiebesparing (EML) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
IPLO beantwoordt vragen over toezicht en handhaving. De technische webinars hierover zijn via iplo.nl terug te kijken. Ook biedt IPLO een E-learning Energiebesparing en de Omgevingswet aan. Die gaat dieper in op de wet- en regelgeving en de systematiek van de erkende maatregelen voor energiebesparing.
Externe veiligheid
Opslag van lithium-ionbatterijen
We krijgen veel vragen over lithium-ionbatterijen in relatie tot de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen 37 (PGS 37). Het toenemende gebruik van energiedragers in telefoons, auto's, fietsen en thuisaccu's brengt namelijk veiligheidsrisico's met zich mee, zoals brand of explosie.
Het streven is om halverwege 2025 regels over de opslag van deze batterijen en energieopslagsystemen op te nemen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). U leest er meer over op de pagina PGS 37-1 en 37-2: wat houden ze in en wat te doen tot de wijziging van het Bal?
Landelijk asbestvolgsysteem (LAVS)
Beleidsevaluatie LAVS
De asbestbranche en de toezichthouders hebben behoefte aan meer informatie over de toekomstige inrichting van het LAVS. Uit de recent uitgevoerde beleidsevaluatie LAVS blijkt dat het bestaan van een LAVS als doeltreffend wordt ervaren. De efficiëntie moet echter verbeterd worden om het systeem ook doelmatiger te maken. Op Rijksoverheid.nl staan de beleidsevaluatie en bijbehorende aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer.
Lucht
Handhaven op nieuwe F-gassenverordening
De nieuwe Europese F-gassenverordening is op 11 maart in werking getreden en is op zichzelf direct werkend. Toezichthouders hebben de vraag gesteld of ze al strafrechtelijk kunnen handhaven. Informatie hierover staat nog niet op iplo.nl, maar het antwoord is dat er strafrechtelijk kan worden gehandhaafd op de artikelen die zijn verwezen via de concordantietabel in bijlage X (10) van de F-gassenverordening 573/2024 zoals vermeld in artikel 37, lid 5 van die verordening.
Het besluit treedt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025 in werking. Vanaf dan kunnen toezichthouders ook sanctioneren op basis van de nieuwe bepalingen. Toezichthouders kunnen nu uiteraard al toezicht houden op de nieuwe bepalingen en overtreders aanspreken. Alles over de F-gassenverordening vindt u op de webpagina F-gassen en alternatieven.
Emissiegrenswaarden lucht
Onder de Omgevingswet wordt op een andere manier getoetst aan de emissiegrenswaarden lucht. Toezichthouders voorzien knelpunten in handhavingszaken en hebben vragen over de manier waarop nu getoetst moet worden. Bij het toetsen aan de emissiegrenswaarden in paragraaf 5.4.4 van het Bal wordt niet meer uitgegaan van het gemiddelde van 3 deelmetingen, maar van het maximum. Meer informatie hierover staat in een voorbeeldkader op de webpagina Toepassing van meetonzekerheden en toetsing aan de emissiegrenswaarde.
Water
Vraag naar Engelstalige documentatie
IPLO krijgt vragen vanuit het bedrijfsleven om Engelstalige documentatie, vooral de Engelstalige versie van de Algemene Beoordelingsmethodiek (ABM). Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven die gebruikmaken van buitenlandse onderaannemers en de ABM daar onder de aandacht willen brengen.
Er was al een Engelstalige versie van de ABM, maar die is verouderd. IPLO heeft dit bij het ministerie onder de aandacht gebracht. Op dit moment kunnen gebruikers de oude Engelstalige handleiding gebruiken bij de huidige versie van de ABM. De Nederlandse ABM is te vinden op de webpagina ABM – Algemene beoordelingsmethodiek. Op diezelfde pagina staat onder het tussenkopje Applicatie ABM ook de Engelstalige versie (General Assessment Methodology 2016).
Feiten en cijfers
Website en helpdesk
- De IPLO-website had in mei 707.356 paginaweergaven en 218.248 sessies.
- Bij de helpdesk zijn 3.429 vragen behandeld. 182 vraagstellers zijn doorverwezen naar het bevoegd gezag. Experts van IPLO beantwoordden 3.247 vragen.
Verdeling vragen per onderwerp
De vragen gingen over de volgende onderwerpen:
- Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) 35%
- Regels voor activiteiten 14%
- Systematiek, wetgeving en ruimte 11%
- Bouwen 10%
- Bodem 10%
- Water 6%
- Veiligheid 4%
- Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS) 4%
- Geluid 3%
- OLO/AIM 2%
- Overig 1%
Stel uw vraag aan een expert van IPLO
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is het kenniscentrum van de overheid dat uitleg geeft over de Omgevingswet, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de regelgeving voor de leefomgeving. Op de website geven onze experts informatie over deze onderwerpen. En via de helpdesk beantwoorden we vragen van gemeenten, provincies, waterschappen en brancheorganisaties. Onze helpdesk is bij voorkeur bereikbaar via het contactformulier.
Ondernemers en inwoners met vragen over de Omgevingswet, het Omgevingsloket en de leefomgeving kunnen terecht bij hun gemeente.