Wanneer indienen via het Omgevingsloket verplicht is
Initiatiefnemers moeten digitale vergunningaanvragen en meldingen onder de Omgevingswet indienen via de landelijke voorziening, zoals het Omgevingsloket. Dit mag niet via e-mail. Wel mogen ze aanvragen en meldingen op papier indienen. Voor sommige aanvragen geldt een uitzondering.
Naar het Omgevingsloket
Ga direct naar het Omgevingsloket op de productieomgeving.
Verplicht indienen via Omgevingsloket
Digitale aanvraag of melding verplicht via landelijke voorziening
Als iemand een vergunningaanvraag of melding op grond van de Omgevingswet digitaal indient, dan moet dit altijd via de landelijke voorziening, zoals het Omgevingsloket.
Landelijke voorziening of Omgevingsloket?
Het Omgevingsloket is onderdeel van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het DSO is ontwikkeld als open stelsel, met open standaarden en open data. Daarom kunnen bijvoorbeeld bedrijven ook eigen applicaties maken om aanvragen in te dienen, waarbij ze gegevens uit de landelijke voorziening gebruiken.
Meer over open data leest u op de pagina Open data en API’s Omgevingswet.
Andere informatieverplichtingen dan melding niet verplicht via landelijke voorziening
Andere informatieverplichtingen dan de melding mogen initiatiefnemers via de landelijke voorziening indienen, maar het is niet verplicht. Het digitaal indienen van die gegevens en stukken is dan vormvrij, tenzij het bevoegd gezag anders heeft bepaald.
Aanvullingen mogen per mail als het bevoegd gezag dit toestaat
Aanvullingen op vergunningaanvragen mogen initiatiefnemers opsturen per e-mail als het bevoegd gezag dat toestaat. Dat geldt ook voor losse gegevens of stukken die onderdeel zijn van de indieningsvereisten. Een aanvrager mag dus bijvoorbeeld een aanvraag omgevingsvergunning bouwen digitaal indienen en de bijbehorende bouwtekening apart per e-mail sturen, als het bevoegd gezag dit toestaat.
Aanvragen of meldingen op papier zijn vormvrij
Niet alle initiatiefnemers willen of kunnen hun aanvragen of meldingen digitaal indienen. Ze mogen aanvragen of meldingen ook op papier indienen. Zo’n aanvraag of melding is vormvrij.
Meer over het indienen op papier leest u op de pagina Aanvraag of melding op papier indienen onder de Omgevingswet.
Uitzonderingen
Voor sommige aanvragen en meldingen is het niet verplicht om ze in te dienen via de landelijke voorziening, zoals het Omgevingsloket. Dit zijn uitzonderingen op basis van artikel 14.1, lid 3, van het Omgevingsbesluit:
- een aanvraag, melding of informatie die is aangemerkt als staatsgeheim. Dit staat in het Besluit Voorschrift Informatiebeveiliging Rijksdienst Bijzondere Informatie 2013.
- een aanvraag omgevingsvergunning voor een flora- en fauna-activiteit van nationaal belang. Hiervoor gebruiken initiatiefnemers een formulier op mijn.rvo.nl. Dit staat in artikel 4.12, derde lid, onder c, en in artikel 10.21a van het Omgevingsbesluit.
- een aanvraag omgevingsvergunning voor een jachtgeweeractiviteit. Aanvragers vragen deze aan bij de Korpschef van de politie. Dit staat in artikel 10.21b van het Omgevingsbesluit.
- een aanvraag omgevingsvergunning voor een valkeniersactiviteit. Deze aanvraag gaat via een formulier op mijn.rvo.nl. Dit staat in artikel 10.21c van het Omgevingsbesluit.
- een maatwerkvoorschrift waarin het bevoegd gezag afwijkt van de algemene regels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) voor het bezit van en handel in bepaalde dieren en planten. Deze regels staan in artikel 11.96 van het Besluit activiteiten leefomgeving. Dit gaat via een formulier op mijn.rvo.nl. Dit staat in artikel 10.19b van het Omgevingsbesluit.
- een maatwerkvoorschrift waarin het bevoegd gezag afwijkt van de algemene regels voor de introductie of verspreiding van invasieve uitheemse soorten. Deze regels staan in artikel 11.108 van het Besluit activiteiten leefomgeving. Dit gaat via een formulier op mijn.rvo.nl. Dit staat in artikel 10.19b van het Omgevingsbesluit.
Meer informatie
Algemene regels
Alle overheden kunnen algemene regels vaststellen. Algemene regels zijn regels die voor iedereen gelden. Met 'iedereen' bedoelen we iedereen die iets doet of wil doen waarop de regels van toepassing zijn.
Meer informatie op de pagina Algemene regels.