Algemene set indieningsvereisten in het Omgevingsloket
De algemene set indieningsvereisten zijn algemene vragen die initiatiefnemers moeten invullen als ze een verzoek indienen in het Omgevingsloket. Bijvoorbeeld als ze een vergunning aanvragen of een melding doen. Hiermee geven ze informatie over hun project of hun contactgegevens. Of over participatie bij een vergunningaanvraag. Als overheid kunt u de set zelf niet beheren.
Algemene informatie opvragen
De algemene set indieningsvereisten, ook wel algemene set, is bedoeld om de informatie op te vragen die bij elke aanvraag, melding of informatieplicht nodig is. Initiatiefnemers (of gemachtigden) moeten hiervoor vragen beantwoorden als ze bijvoorbeeld een aanvraag of melding indienen in het Omgevingsloket. Dit zijn vragen over contactgegevens, het project en participatie. Deze indieningsvereisten staan onder andere in de Algemene wet bestuursrecht (Awb, artikel 4:2) en in de Omgevingsregeling (artikel 7.3 en 7.4).
Veel antwoorden vooringevuld
Veel vragen kan het Omgevingsloket al automatisch beantwoorden nadat iemand inlogt. Zoals bijvoorbeeld de vragen over naam- en adresgegevens. Als een burger inlogt met DigiD, dan haalt het Omgevingsloket deze informatie bijvoorbeeld op uit de Basisregistratie personen (BRP). Voor bedrijven die inloggen met eHerkenning haalt het Omgevingsloket deze informatie op uit het Handelsregister. Andere informatie moeten initiatiefnemers zelf nog invullen, zoals informatie over het project dat ze willen gaan doen.
Vragen over participatie bij vergunningaanvragen
Bij vergunningaanvragen moeten initiatiefnemers ook informatie geven over participatie. Dit staat in artikel 7.4 van de Omgevingsregeling. Via de algemene set moeten initiatiefnemers daarom bij een vergunningaanvraag ook antwoord geven op de volgende vragen:
- Heeft u contact gehad met anderen over uw plannen?
- Hoe heeft u anderen betrokken bij uw plannen?
- Welke reacties heeft u gekregen?
Rijk beheert algemene set
Als overheid beheert u de algemene set niet zelf. Het Rijk maakt en beheert de toepasbare regels voor de algemene set indieningsvereisten. Vraag daarom als overheid niet dezelfde informatie op als dat al in de algemene set wordt opgevraagd. Dan krijgen initiatiefnemers dubbele vragen, en dat gaat ten koste van de gebruikersvriendelijkheid van het Omgevingsloket. Wel is het belangrijk dat u de verplichting om bepaalde informatie te geven in uw eigen juridische regels laat staan.
Initiatiefnemers beantwoorden alleen vragen die van toepassing zijn
In totaal staan er ongeveer 220 vragen in de algemene set. Die hoeven initiatiefnemers niet allemaal te beantwoorden. Er zijn immers verschillende soorten initiatiefnemers, en voor elk van deze soort is andere informatie belangrijk. Van een burger die zonnepanelen wil plaatsen heeft u andere informatie nodig dan van een bedrijf dat een fabriek wil bouwen.
Stuurvragen
De algemene set werkt daarom met stuurvragen. Dat zijn vragen waarvan het antwoord bepaalt welke vragen de initiatiefnemer daarna te zien krijgt. Een voorbeeld van een stuurvraag is 'Bent u een particulier?' Als de initiatiefnemer met 'Ja' antwoordt, vallen alle vragen voor niet-particuliere initiatiefnemers automatisch af.
Aanvragen meer uniform
De algemene set zorgt ervoor dat u alle algemene informatie krijgt die u nodig hebt om een aanvraag, melding of informatieplicht te verwerken. Die informatie krijgt u via de software van het Omgevingsloket. De informatie staat in een bestandsformaat dat uw vergunningen- of zaaksysteem automatisch kan lezen, in een XML-bestand. Dat maakt het aanvraagproces en de aanvragen zelf meer uniform.
Specificaties
In de documenten hieronder kunt u de specificaties van de algemene set bekijken.
- Specificaties van de definitieve algemene set zoals die bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet beschikbaar is: Functionele beschrijving van definitieve algemene set versie 3.3.2 (pdf, 2.2 MB) (maart 2024). De bijlagen bij dit document kunt u hieronder downloaden:
Meer informatie
- Wilt u weten welke andere indieningsvereisten er zijn? Bekijk het overzicht op de pagina Beschikbare toepasbare regels en behandeldienstinstellingen oefenomgeving van het DSO (kruismatrix).