Registratie toepasbare regels (RTR)
De Registratie toepasbare regels (RTR) is de centrale voorziening voor toepasbare regels. Hier slaat u als overheid uw toepasbare regels op. De RTR is 1 van de onderdelen van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Centraal register voor toepasbare regels
U vertaalt uw juridische regels naar toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Die slaat u op in de RTR. Daarvoor sluit u uw regelbeheersysteem aan op de RTR.
De RTR zorgt ervoor dat iedereen de juiste vragen en indieningsvereisten ziet in het Omgevingsloket bij de volgende onderdelen:
- Vergunningcheck
- Aanvragen, tijdens het maken van een verzoek (een vergunningaanvraag, melding of informatieplicht)
- Maatregelen op maat
Functionele structuur
Structuur met activiteiten uit Omgevingswet, Bal en Bbl
De functionele structuur van de RTR laat de relaties zien tussen activiteiten uit omgevingsdocumenten en activiteiten uit andere bronnen. Deze bronnen zijn bijvoorbeeld:
- de Omgevingswet
- het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
- het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
- de bruidsschat
Alle activiteiten in de RTR vallen onder ‘Activiteit met gevolgen voor de fysieke leefomgeving’. Daaronder staan alle activiteiten gesorteerd per bestuurslaag. Elke gemeente, provincie en elk waterschap heeft weer een eigen overzicht in het niveau daaronder. Activiteiten van de provincie Limburg staan bijvoorbeeld onder ‘Activiteiten gereguleerd in de omgevingsverordening’ en activiteiten van de gemeente Den Haag onder ‘Activiteiten gereguleerd in het omgevingsplan’.
Als overheidsorganisatie heeft u dus uw eigen overzicht binnen de RTR. Daarbinnen kunt u uw activiteiten zelf indelen. U kunt bijvoorbeeld instellen dat een activiteit onder een andere activiteit valt. Op die manier kunt u uw activiteiten ordenen op een manier die goed werkt voor u.
Eigen activiteiten aanleveren door annoteren
U kunt ook uw eigen activiteiten aanleveren onder de functionele structuur. Annoteer daarvoor activiteiten in een omgevingsdocument. Doe dit volgens de Standaard officiële publicaties en de bijbehorende toepassingsprofielen (STOP/TPOD). In het omgevingsdocument van de activiteit geeft u aan wat de bovenliggende activiteit is in de hoofdstructuur. Geef ook de locatie of locaties aan van de activiteit.
Daarna biedt u de regelteksten en annotaties aan bij het koppelvlak STOP. Vanuit dit koppelvlak gaan de regelteksten naar de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) en gaan de annotaties naar Ozon.
Ozon zorgt daarna voor het volgende:
- De regelteksten worden zichtbaar en doorzoekbaar in het Omgevingsloket, via het onderdeel Regels op de kaart.
- De nieuwe activiteiten en hun locatie(s) komen automatisch terecht in de functionele structuur.
U kunt de functionele structuur bekijken op de pre-productieomgeving van het Omgevingsloket.
Activiteiten zoeken in functionele structuur
U kunt zoeken op activiteiten in de functionele structuur via filteropties. Dit doet u door de optie ‘Toon alle opties’ te gebruiken in de RTR. Als u het bestuursorgaan en een activiteit invult, dan vindt u de activiteiten van het gekozen bestuursorgaan, maar ook van andere bestuursorganen. De zoekfunctionaliteit zoekt namelijk niet op locatie, maar op trefwoord. Voor een gemeente kan de soortgelijke activiteit van het waterschap, de provincie of het Rijk namelijk relevant zijn voor het afstemmen over verschillende activiteiten.
Wilt u alleen een activiteit vinden voor een bepaald bestuursorgaan of uw eigen organisatie? Vink dan de optie ‘Toon alleen bestuursorgaan’ aan.
Meer informatie
- Registratie toepasbare regels op de oefenomgeving (pre-productieomgeving)