Vergunningcheck in het Omgevingsloket
Een van de onderdelen van het Omgevingsloket is de Vergunningcheck. Initiatiefnemers kunnen hier controleren of ze onder de Omgevingswet een idee mogen uitvoeren op een bepaalde locatie. Dit doen ze door vragen te beantwoorden. Als initiatiefnemers een aanvraag, melding of informatie willen indienen in het Omgevingsloket beginnen zij bij voorkeur met de Vergunningcheck. Overheden maken deze vragen. Hiervoor vertalen ze hun juridische regels naar toepasbare regels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
Naar de Vergunningcheck
Ga direct naar de Vergunningcheck van het Omgevingsloket op de productieomgeving.
Zo werkt de Vergunningcheck
In het onderdeel Vergunningcheck krijgen initiatiefnemers via vragenlijsten antwoord op vragen als: 'Mag ik op deze locatie mijn idee uitvoeren? Of heb ik daar een vergunning voor nodig?'. Aan het eind volgt het resultaat: is er een vergunning-, informatie- of meldingsplicht voor deze situatie? Of mag iemand beginnen met de werkzaamheden zonder verdere afstemming met de overheid?
Bekijk ook de animatie Zo werkt de Vergunningcheck.
1. Locatie kiezen
Initiatiefnemers beginnen met de Vergunningcheck door de locatie te kiezen waar ze hun werkzaamheden doen. Zoeken kan op de volgende manieren:
- adres
- postcode en huisnummer
- kadastraal nummer
- coördinaten
- een gebied tekenen op de kaart
2. Werkzaamheden kiezen
Is de locatie bekend? Dan kunnen initiatiefnemers de werkzaamheden Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) opzoeken die ze willen doen. Dit kan door een trefwoord in de zoekbalk in te voeren. Tijdens het typen toont het Omgevingsloket dan suggesties voor werkzaamheden. Initiatiefnemers kunnen daarna een werkzaamheid kiezen en toevoegen aan de lijst 'Mijn werkzaamheden'.
Ze kunnen ook meerdere werkzaamheden kiezen. Bijvoorbeeld als ze zoeken op 'boom kappen' en 'oprit aanleggen'. Daarna kunnen ze beide werkzaamheden in één keer checken.
3. Vragen beantwoorden
Initiatiefnemers beantwoorden vervolgens de vragen die bij de gekozen werkzaamheden horen. Via deze vragen checken ze of ze een vergunning nodig hebben.
Initiatiefnemers zien alleen vragen die van toepassing zijn op hun situatie. Het antwoord op de ene vraag bepaalt welke andere vragen ze nog moeten beantwoorden. Dit kan de ene keer leiden tot meer vragen en een andere keer tot minder vragen.
Vragen beantwoorden van verschillende overheden
In de Vergunningcheck komen de vragen van de gemeente, het waterschap, de provincie en het Rijk bij elkaar. Want initiatiefnemers kunnen voor hun plannen te maken krijgen met regels van verschillende overheden. Bijvoorbeeld als er op een locatie voor hun plan zowel regels gelden van de gemeente of het waterschap als van de provincie. Daarom zien initiatiefnemers in de Vergunningcheck bij iedere groep vragen wie de vraag stelt.
Dubbele vragen beantwoorden
Soms moeten initiatiefnemers meerdere keren dezelfde vraag beantwoorden. Bijvoorbeeld als verschillende overheden dezelfde vraag moeten stellen om te bepalen of er een vergunning nodig is.
Het Omgevingsloket kan in deze situatie vragen nog niet ontdubbelen. Overheden kunnen voor eigen vragen het antwoord op een eerdere vraag hergebruiken, maar ze kunnen dat niet instellen voor vragen van andere overheden. De ontwikkelaars van het Omgevingsloket onderzoeken of ze dit in de toekomst mogelijk kunnen maken.
4. Resultaat van de Vergunningcheck
Initiatiefnemers zien het resultaat van de Vergunningcheck als ze alle vragen hebben beantwoord. Het Omgevingsloket vertaalt het resultaat in 8 verschillende acties, zodat het voor initiatiefnemers duidelijk is wat ze moeten doen voor ze kunnen starten met hun werkzaamheden.
Niet alle acties staan altijd in de actielijst. Alleen acties die van toepassing zijn worden getoond.
- Download de actielijst als pdf
Initiatiefnemers kunnen de actielijst van de Vergunningcheck opslaan als pdf. Is er een verbod voor een werkzaamheid? Dan is dat ook meteen te zien, bovenaan de pagina. - Maak de actielijst compleet
Deze actie verschijnt als een initiatiefnemer niet alle vragen heeft beantwoord. - Controleer uw situatie
Is de conclusie van een werkzaamheid toestemmingsvrij, maar is er een voorbehoud? Dan zien initiatiefnemers dat ze hun situatie moeten controleren. - Neem contact op
Soms is de conclusie dat initiatiefnemers contact moeten opnemen met hun gemeente of waterschap. Bijvoorbeeld als een overheid meer informatie nodig heeft om met zekerheid te kunnen zeggen wat een initiatiefnemer moet regelen. Of als een overheidsorganisatie nog geen vragen heeft gemaakt voor de Vergunningcheck. Het Omgevingsloket verwijst hier altijd alleen naar de gemeente en/of het waterschap. Ook als het Rijk of de provincie meer informatie nodig heeft. Zo hoeft een initiatiefnemer in de meeste gevallen maar contact op te nemen met 1 loket. - Vergunningen aanvragen
Initiatiefnemers moeten een vergunning aanvragen voor werkzaamheden. Deze aanvraag kunnen ze indienen via het Omgevingsloket. - Melden en informatie geven
Initiatiefnemers moeten een melding doen en/of informatie indienen voor de werkzaamheden. Dit kan via het Omgevingsloket. - Om rekening mee te houden
Is de conclusie van een werkzaamheid toestemmingsvrij en heeft een overheidsorganisatie een toelichting toegevoegd? Dan zien initiatiefnemers de toelichting bij deze actie. - Start de werkzaamheden
Meer over het resultaat van de Vergunningcheck leest u op de pagina Resultaat van de Vergunningcheck in het Omgevingsloket.
5. Resultaten Vergunningcheck downloaden
Initiatiefnemers kunnen de resultaten van de Vergunningcheck downloaden als pdf-bestand, om te bewaren of uit te printen. Ze kunnen geen rechten ontlenen aan de inhoud van het bestand.
De pdf is nog niet opgebouwd als de actielijst. Dit komt in het laatste kwartaal van 2023 beschikbaar.
6. Resultaten Vergunningcheck opslaan
Initiatiefnemers kunnen de resultaten van de Vergunningcheck opslaan in Mijn Omgevingsloket om deze te bewaren of later aan te passen. Om de resultaten op te slaan, logt de initiatiefnemer in op Mijn Omgevingsloket.
Er wordt gevraagd om een projectnaam aan te maken voor de Vergunningcheck. De initiatiefnemer kan ervoor kiezen om de Vergunningcheck op te slaan in een nieuw of bestaand project. Het project kan de initiatiefnemer terugvinden in Mijn Omgevingsloket onder ‘Mijn projecten’. Vervolgens is de opgeslagen check binnen het project te vinden onder de tab ‘Vergunningchecks’.
Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket: Vergunningcheck downloaden en opslaan (verwijst naar een andere website).
7. Door naar Aanvragen
Vanuit de Vergunningcheck kunnen initiatiefnemers meteen beginnen met de aanvraag. In het onderdeel Aanvragen staan de locatie en de formuleren voor de juridische activiteiten klaar. Initiatiefnemers hoeven de activiteiten dan niet opnieuw te kiezen.
Lees meer over het onderdeel Aanvragen op de pagina Aanvragen of melding indienen in het Omgevingsloket.
Overheden maken toepasbare regels
Als overheid maakt u zelf vragen voor de Vergunningcheck. U kunt alleen vragen maken voor uw eigen juridische regels. Daarvoor moet u toepasbare regels maken en aanleveren. Houd hierbij rekening met de minimale eisen voor toepasbare regels.
Meer over toepasbare regels maken leest u op de pagina's Introductie toepasbare regels en Minimale eigen toepasbare regels: bruidsschat en dienstverlening.
Niet voor alle werkzaamheden een Vergunningcheck
Soms zijn er voor een werkzaamheid in het Omgevingsloket nog geen vragen. De overheid die de vragen moet maken, heeft die dan nog aangeleverd. Initiatiefnemers krijgen dan aan het eind van de Vergunningcheck het advies om contact op te nemen met bijvoorbeeld hun gemeente of waterschap.
Voor veel werkzaamheden maakt de Rijksoverheid vragen voor de Vergunningcheck. In het overzicht Beschikbare toepasbare regels en behandeldienstinstellingen op oefenomgeving en productieomgeving DSO (kruismatrix) kunt u zien welke Vergunningchecks beschikbaar zijn en waar het Rijk nog aan werkt.
Toepasbare regels
Toepasbare regels zijn begrijpelijke vertalingen van juridische regels. Overheden maken toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar kunnen burgers en bedrijven controleren of ze een vergunning moeten aanvragen voor hun plan. Dat doen ze door vragen te beantwoorden. Toepasbare regels dragen zo bij aan de digitale dienstverlening voor burgers en bedrijven. Overheden kunnen alleen toepasbare regels maken voor hun eigen juridische regels. Lees meer op de pagina Introductie toepasbare regels.
Werkzaamheden
Het Omgevingsloket gebruikt werkzaamheden bij de onderdelen Vergunningcheck en Maatregelen op maat. Zo vinden initiatiefnemers via begrijpelijke taal de juiste vragen bij een juridische activiteit. Overheden bepalen zelf met welke werkzaamheden initiatiefnemers hun activiteiten vinden in het Omgevingsloket.
Lees meer over werkzaamheden.