Vergunningcheck in het Omgevingsloket
Eén van de onderdelen van het Omgevingsloket is de Vergunningcheck. Initiatiefnemers kunnen via een vragenboom controleren of ze een idee mogen uitvoeren op een bepaalde locatie onder de Omgevingswet. Als overheid kunt u hiervoor uw juridische regels omzetten naar toepasbare regels.
Zo werkt de Vergunningcheck
In het onderdeel Vergunningcheck krijgen initiatiefnemers via vragenlijsten antwoord op de vraag: 'Mag ik op deze locatie mijn idee uitvoeren? Of heb ik daar een vergunning voor nodig?'. Aan het eind volgt een conclusie: is er een vergunning- of meldingsplicht voor deze situatie? Initiatiefnemers komen via de website van hun lokale overheid uit bij de Vergunningcheck. Of door direct naar het Omgevingsloket te gaan.
1. Locatie kiezen
Initiatiefnemers beginnen met de Vergunningcheck door een locatie te kiezen. Zoeken kan op:
- plaatsnaam
- adres
- postcode
- kadastraal nummer
- coördinaten
- een locatie op de kaart
In de toekomst kunnen ze ook zoeken via een vlak op de kaart.
2. Werkzaamheden kiezen
Is de locatie bekend? Dan kunnen initiatiefnemers de werkzaamheden opzoeken die ze willen doen. Dit kan door een werkzaamheid in de zoekbalk in te voeren. Tijdens het typen toont het Omgevingsloket suggesties. Initiatiefnemers kunnen daarna een werkzaamheid kiezen en toevoegen aan de lijst 'Mijn werkzaamheden'.
Ze kunnen ook meerdere werkzaamheden te kiezen. Bijvoorbeeld 'boom kappen' en 'oprit aanleggen'. Daarna kunnen ze beide werkzaamheden in één keer checken.
3. Vragen beantwoorden
Initiatiefnemers beantwoorden vervolgens de vragen die bij de gekozen werkzaamheden horen. Via deze vragen checken ze of ze een vergunning nodig hebben.
Initiatiefnemers zien alleen vragen die van toepassing zijn op hun situatie. Het antwoord op de ene vraag bepaalt welke andere vragen ze nog moeten beantwoorden. Dit kan soms leiden tot meer vragen en een andere keer tot minder vragen.
4. Resultaat van de Vergunningcheck
Initiatiefnemers zien het resultaat van de Vergunningcheck als ze alle vragen hebben beantwoord. De resultaten zijn per werkzaamheid te zien. Als ze meerdere werkzaamheden hebben gekozen, zien ze het resultaat per werkzaamheid.
De Vergunningcheck heeft 5 verschillende resultaten:
- Plichtenvrij: initiatiefnemers mogen de werkzaamheden uitvoeren.
- Informatieplicht: initiatiefnemers moeten de gemeente, provincie of het waterschap informeren over de werkzaamheden. Dit kan via het Omgevingsloket.
- Meldplicht: initiatiefnemers moeten een melding indienen voor de werkzaamheden. Dit kan via het Omgevingsloket.
- Vergunningplicht: initiatiefnemers moeten een vergunningaanvraag indienen voor de werkzaamheden. Deze aanvraag kunnen ze indienen via het Omgevingsloket.
- Verbod: initiatiefnemers mogen de werkzaamheden niet uitvoeren.
5. Resultaten Vergunningcheck downloaden
Initiatiefnemers kunnen de resultaten van de Vergunningcheck downloaden als PDF-bestand, om te bewaren of uit te printen. Er zijn geen rechten te ontlenen aan de inhoud van het bestand.
Overheden leveren toepasbare regels
Als overheid bepaalt u zelf voor welke werkzaamheden u de Vergunningcheck inricht. Daarvoor moet u toepasbare regels maken en aanleveren.
Oefenen
Om te oefenen met het Omgevingsloket kunt u een demo volgen of zelf een demo geven. Dit kan met de demo-omgeving van het Omgevingsloket. Het programma Aan de slag met de Omgevingswet heeft hiervoor beschrijvingen en oefeningen gemaakt.
Status
Het onderdeel Vergunningcheck is in ontwikkeling. Elk kwartaal wordt de stand van zaken gepresenteerd tijdens de functionele demonstratie op de Inspiratiedagen Implementatie Omgevingswet.