Samenwerken met de Samenwerkfunctionaliteit DSO
Als overheid kunt u de Samenwerkfunctionaliteit (SWF) van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) gebruiken als u samenwerkt voor de Omgevingswet. U kunt zo samenwerken met andere overheden en adviesbureaus. Het is niet verplicht om de Samenwerkfunctionaliteit te gebruiken.
Samenwerken voor de Omgevingswet
De Samenwerkfunctionaliteit is één van de onderdelen van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Hiermee kunt u samenwerken met andere overheden voor de Omgevingswet. Ook kunt u bijvoorbeeld samenwerken met andere overheden of adviesbureaus tijdens de behandeling van een vergunningaanvraag. De Samenwerkfunctionaliteit heet ook wel Samenwerkvoorziening of SWF.
Voor alle overheden
Alle overheden kunnen de Samenwerkfunctionaliteit gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld de volgende organisaties:
- gemeenten
- waterschappen
- provincies
- ministeries en andere rijksorganisaties
- omgevingsdiensten
- samenwerkingsverbanden
- veiligheidsregio's
- brandweer
Samenwerken bij de behandeling van aanvragen
U kunt de Samenwerkfunctionaliteit gebruiken als u vergunningaanvragen of meldingen behandelt. Bijvoorbeeld als u advies wilt vragen aan een andere overheid of aan een bedrijf, zoals een adviesbureau. Werkt u samen met rijkspartijen? Dat doet u dit via de Samenwerkfunctionaliteit.
Lees meer over samenwerken bij de behandeling.
Ook voor adviseurs
Ook adviseurs en adviesbureaus kunnen de Samenwerkfunctionaliteit gebruiken. Ze kunnen de Samenwerkfunctionaliteit gebruiken als ze advies geven tijdens de behandeling van vergunningaanvragen.
Op 2 manieren samenwerken
Met de Samenwerkfunctionaliteit kunt u op 2 manieren samenwerken:
- vanuit uw eigen lokale systeem
- via het webportaal van de Samenwerkfunctionaliteit
Samenwerken via eigen systeem (met API)
Met de Samenwerkfunctionaliteit werkt u in principe samen met anderen vanuit uw eigen lokale systeem. Zo kunt u vanuit uw eigen zaak- of vergunningsysteem bijvoorbeeld advies vragen over een vergunningaanvraag.
Hiervoor sluit u met hulp van uw leverancier uw systeem aan op de software (services) van de Samenwerkfunctionaliteit. Dit is ook wel bekend als de API Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Application Programming interface).
Samenwerken via webportaal (met eHerkenning)
Niet iedereen hoeft aan te sluiten op de Samenwerkfunctionaliteit. U kunt ook samenwerken via het webportaal van de Samenwerkfunctionaliteit. Het webportaal is er bijvoorbeeld voor adviseurs die alleen af en toe advies geven of geen eigen behandelsysteem hebben. Zij loggen hiervoor in met eHerkenning.
Lees meer over aansluiten of inloggen op de Samenwerkfunctionaliteit.
Meer informatie
- Meer details over de Samenwerkvoorziening staan in de Globale architectuurschets (GAS) Samenwerkfunctionaliteit (pdf, 2.7 MB).
API (Application Programming Interface)
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet wordt ontwikkeld als open stelsel. Alle functionaliteiten en gegevens van het loket worden aangeboden als services. Ook wel bekend als API's (Application Programming Interface). API's zorgen ervoor dat softwareprogramma's onderling met elkaar kunnen communiceren. Welke services beschikbaar zijn en aan welke voorwaarden systemen moeten voldoen om aan te sluiten, is te vinden op het Ontwikkelaarsportaal.