Omgevingsdocumenten publiceren via LVBB
Als overheid publiceert u uw omgevingsdocumenten vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). U sluit met uw plansoftware aan op de LVBB. Ook gebruikt u nieuwe standaarden als u omgevingsdocumenten maakt. Zo komen uw documenten in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Inhoudsopgave
- Publicatiestandaarden
- Omgevingsdocumenten uploaden
- Omgevingsdocumenten valideren
- Plan-plan validatieportaal voor een stedenbouwkundig bureau
- Omgevingsdocumenten publiceren
- 1. Publicatie bekendmaking op officielebekendmakingen.nl
- 2. Publicatie regeling op overheid.nl
- 3. Omgevingsdocument aangeboden om 09.00 uur en daarna te vinden op Regels op de kaart
- 4. Geannoteerde activiteiten te vinden in de Registratie toepasbare regels (RTR)
- Geometrie van werkingsgebieden in de loop van de dag zichtbaar in Regels op de kaart
- Relatie omgevingsdocumenten en toepasbare regels
- Tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM)
- Planning doorgeven bij publiceren (ontwerp-)omgevingsdocumenten in productieomgeving
Publicatiestandaarden
U gebruikt nieuwe standaarden als u omgevingsdocumenten opstelt in uw plansoftware. Dit zijn de Standaard voor officiële publicaties (STOP) en de bijbehorende toepassingsprofielen voor omgevingsdocumenten (TPOD).
Omgevingsdocument uploaden
U uploadt een bestand van het omgevingsdocument via lokale plansoftware naar de LVBB. Hiervoor moet u met uw plansoftware aansluiten op de LVBB.
Omgevingsdocumenten valideren
Heeft u een bestand geüpload? Dan verwerkt de LVBB het. Ook controleert de LVBB het bestand op punten die belangrijk zijn voor de publicatie, zoals de publicatiedatum. Dit heet valideren. De LVBB stuurt een statusbericht en verslag terug met de resultaten van de validatie.
Plan-plan validatieportaal voor een stedenbouwkundig bureau
Als overheid heeft u misschien het maken van een omgevingsdocument uitbesteed aan een stedenbouwkundig bureau. Dit bureau kan dan gebruikmaken van het plan-plan validatieportaal. Deze service valideert het opgestelde initiële omgevingsdocument tegen de oefenomgeving (pre-omgeving) van het DSO. Het bureau kan u dan vervolgens een juist gevalideerd omgevingsdocument aanbieden. Het valideren van mutaties wordt niet ondersteund.
Vraag toegang aan voor het validatieportaal via het contactformulier. Vermeld hierbij dat het gaat om een ‘aanvraag account DSO plan-planvalidatie’.
Omgevingsdocument publiceren
Als het besluit gevalideerd is, kunt u het publiceren. U stuurt het besluit dan met een publicatieopdracht naar de LVBB. Het publicatieproces verloopt volgens de volgende stappen:
- Publicatie bekendingmaking op officielebekendmakingen.nl
- Publicatie regeling op overheid.nl
- Omgevingsdocument aangeboden om 09.00 uur en daarna te vinden op Regels op de kaart
- Geannoteerde activiteiten te vinden in de Registratie toepasbare regels (RTR)
1. Publicatie bekendingmaking op officielebekendmakingen.nl
Na een succesvolle publicatieopdracht publiceert de LVBB het besluit de volgende dag om 09.00 uur als bekendmaking op officielebekendmakingen.nl.
2. Publicatie regeling op overheid.nl
Op de datum van inwerkingtreding publiceert de LVBB de (geconsolideerde) regeling op overheid.nl. Decentrale overheden publiceren regelgeving via de Centrale Voorziening Decentrale Regelgeving (CVDR). De LVBB zorgt ervoor dat omgevingsdocumenten in de CVDR worden gepubliceerd op overheid.nl.
U krijgt van beide publicaties een verslag van de LVBB.
3. Omgevingsdocument aangeboden om 09.00 uur en daarna te vinden op Regels op de kaart
Op de dag van bekendmaking biedt de LVBB om 09.00 uur het omgevingsdocument aan bij Ozon. De levering en verwerking door Ozon. is meestal in de ochtend afgerond. De snelheid hangt af van bijvoorbeeld het aantal omgevingsdocumenten dat Ozon moet verwerken. Nadat Ozon het omgevingsdocument heeft verwerkt, is het ook te vinden op Regels op de kaart.
4. Geannoteerde activiteiten te vinden in de Registratie toepasbare regels (RTR)
De geannoteerde juridische activiteiten worden automatisch verwerkt in de Registratie toepasbare regels (RTR). Als de datum van inwerkingtreding van het omgevingsdocument in de toekomst ligt, kunt u in de RTR via de filter optie 'Datum Actief' zelf de datum kiezen.
Geometrie van werkingsgebieden in de loop van de dag zichtbaar in Regels op de kaart
Op de dag dat het omgevingsdocument wordt bekendgemaakt, ziet u de geometrie van de werkingsgebieden vaak nog niet direct terug in Regels op de kaart. De geometrie komt in de loop van de dag beschikbaar.
Relatie omgevingsdocumenten en toepasbare regels
U vertaalt uw juridische regels uit omgevingsdocumenten ook naar toepasbare regels voor het Omgevingsloket. De juridische activiteiten die u heeft geannoteerd in het gepubliceerde omgevingsdocument, komen beschikbaar in de RTR. De toepasbare regels koppelt u aan de juridische activiteit in de RTR.
Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM)
Kunt u als gemeente uw omgevingsplan nog niet via de LVBB wijzigen? Er is een tijdelijk alternatieve maatregel beschikbaar: de TAM-IMRO. Daarmee kunt u via de IMRO-standaard (Informatiemodel Ruimtelijke Ordening) het omgevingsplan wijzigen voor urgente gebiedsontwikkelingen.
Veelgestelde vragen en een bijsluiter over TAM-IMRO vindt u op de pagina TAM-IMRO voor gemeenten op de website van de VNG.
Planning doorgeven bij publiceren (ontwerp-)omgevingsdocumenten in productieomgeving
Gaat u uw (ontwerp-)omgevingsdocumenten publiceren op de productieomgeving? Dan ondersteunt KOOP (Kennis- en exploitatiecentrum voor Officiële Overheidspublicaties) u hierbij. Omdat het publiceren relatief nieuw is, controleren ze aan de kant van het DSO of alles in orde is.
Is uw publicatie de eerste voor een documenttype bij een leverancier? Dan publiceert u uw (ontwerp-)omgevingsdocument onder begeleiding (attended). Is de publicatie succesvol? Dan kunnen andere overheden met dezelfde leveranciers hetzelfde type omgevingsdocument publiceren zonder begeleiding (unattended) van KOOP. Dit hoort u van KOOP nadat u uw publicatie heeft aangemeld.
Het aanmelden van publicaties doet u als provincie en gemeente via het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO), met het volgende formulier: Aanmelden publiceren omgevingsdocumenten op productieomgeving Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Hierin vult u uw gegevens, uw leverancier en planning in. Doe dit minimaal 2 weken van tevoren.
De planning van de waterschappen is al bekend bij KOOP. Waterschappen hoeven zich daarom niet meer aan te melden.
Meer informatie
U kunt de oefencasus 'Vullen met STOP/TPOD' gebruiken bij het oefenen met het beschikbaar stellen van omgevingsdocumenten.
Begrip: Omgevingsdocument
Als overheid kunt u verschillende wettelijke instrumenten inzetten om de Omgevingswet uit te voeren. U legt uw visie, beleid en regels vast in documenten, ook wel omgevingsdocumenten genoemd (zie artikel 20.26 lid 2 Omgevingswet). Het zijn de besluiten die in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) kunnen of moeten worden opgenomen. Dit geldt voor documenten die zijn aangewezen in de Regeling standaarden publicaties Omgevingswet.
Overheden gebruiken de Standaard officiële publicaties (STOP) en de Toepassingsprofielen voor omgevingsdocumenten (TPOD) als ze omgevingsdocumenten opstellen. Ze publiceren omgevingsdocumenten via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Lees meer over Omgevingsdocumenten opstellen: digitale eisen.
Begrip: Ozon
Ozon is een onderdeel van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het zorgt dat informatie uit omgevingsdocumenten doorzoekbaar is. En dat een initiatiefnemer in het Omgevingsloket kan zien welke regels op een bepaalde locatie gelden.
De naam Ozon is afgeleid van objectgerichte ontsluiting van omgevingsdocumenten. Dat zijn 3 O's, ofwel O3, ofwel: ozon.