Aanvragen, informatie en meldingen die niet of niet volledig via het Omgevingsloket gaan
Initiatiefnemers met plannen voor de leefomgeving kunnen in het Omgevingsloket controleren of zij een idee mogen uitvoeren op een bepaalde locatie. Of dat zij bijvoorbeeld direct een vergunning kunnen aanvragen of een melding doen. Voor sommige activiteiten of werkzaamheden kan dit niet via het Omgevingsloket. Bijvoorbeeld als een activiteit niet onder de Omgevingswet valt of als er een uitzondering geldt.
Op deze pagina
- Omgevingsloket ondersteunt uitvoering Omgevingswet
- Niet alle werkzaamheden en activiteiten in Omgevingsloket
- Uitzonderingen in Omgevingswet
- Activiteiten en werkzaamheden die niet onder Omgevingswet vallen
- Wel werkzaamheden in het Omgevingsloket ,maar geen Vergunningcheck
Omgevingsloket ondersteunt uitvoering Omgevingswet
Het Omgevingsloket ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet. Het is de centrale plek waar digitale informatie staat over de fysieke leefomgeving. Initiatiefnemers kunnen via de Vergunningcheck controleren of ze hun werkzaamheden mogen uitvoeren. Of via het onderdeel Aanvragen direct een vergunning aanvragen, informatie aanleveren of een melding doen.
Lees meer over het Omgevingsloket en de Omgevingswet.
Niet alle werkzaamheden en activiteiten in Omgevingsloket
Soms staat een werkzaamheid of activiteit niet in het Omgevingsloket. Voor sommige activiteiten staat een uitzondering in de Omgevingswet. Ook zijn er activiteiten waarvan de regels niet allemaal vallen onder de Omgevingswet. In die gevallen gaat (een deel van) de aanvraag niet via het Omgevingsloket.
Hieronder leest u welke uitzonderingen er zijn in de Omgevingswet en welke activiteiten en werkzaamheden niet onder de Omgevingswet vallen.
Uitzonderingen in Omgevingswet
In de Omgevingswet geldt voor een aantal activiteiten een uitzondering. Voor deze activiteiten gaat de vergunningaanvraag, melding of informatie niet via de landelijke voorziening, zoals het Omgevingsloket.
Jachtgeweeractiviteit (jachtakte)
Een vergunning voor een jachtgeweeractiviteit moeten initiatiefnemers aanvragen bij de Korpschef van de politie. Dit heet ook wel een jachtakte.
Willen initiatiefnemers een jachtakte aanvragen? Dan moeten zij contact opnemen met het team korpschecktaken van de lokale politie.
Meer over de jachtakte leest u op de pagina Omgevingsvergunning jachtgeweeractiviteit.
Valkeniersactiviteit (valkeniersakte)
Een vergunning voor een valkeniersactiviteit moeten initiatiefnemers aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit heet ook wel een valkeniersakte.
Meer over de vergunning van een valkeniersakte leest u op de pagina Omgevingsvergunning valkeniersactiviteit.
Andere uitzonderingen
Ook in een aantal andere gevallen is het niet verplicht om aanvragen en meldingen in te dienen via het Omgevingsloket. Dit zijn uitzonderingen op basis van artikel 14.1, lid 3, van het Omgevingsbesluit. Dit geldt voor de volgende aanvragen, meldingen en informatie:
- een aanvraag, melding of informatie die is aangemerkt als staatsgeheim
- een aanvraag omgevingsvergunning voor een flora- en fauna-activiteit van nationaal belang
Hiervoor gebruiken aanvragers een formulier op mijn.rvo.nl. - een aanvraag voor een maatwerkvoorschrift waarin het bevoegd gezag afwijkt van de algemene regels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) voor het bezit van en handel in bepaalde dieren en planten
Hiervoor gebruiken aanvragers een formulier op mijn.rvo.nl. - een aanvraag voor een maatwerkvoorschrift waarin het bevoegd gezag afwijkt van de algemene regels voor de introductie of verspreiding van invasieve uitheemse soorten
Hiervoor gebruiken aanvragers een formulier op mijn.rvo.nl.
Meer over het verplicht indienen via het Omgevingsloket leest u op de pagina Wanneer indienen via het Omgevingsloket verplicht is.
Activiteiten en werkzaamheden die niet onder Omgevingswet vallen
Niet alle regels over de fysieke leefomgeving staan in de Omgevingswet. Er zijn namelijk ook andere wetten en verordeningen met regels over de fysieke leefomgeving. Vergunningaanvragen of meldingen voor deze activiteiten kunnen daarom niet of niet volledig via het Omgevingsloket.
Dat geldt bijvoorbeeld voor deze vergunningaanvragen en meldingen die vaak voorkomen:
- graven in de bodem: KLIC-melding
- horecavergunning
- evenementenvergunning
Graven in de bodem: KLIC-melding
Gaan initiatiefnemers graven in de bodem met een machine? Dan moeten ze vooraf een graafmelding (KLIC-melding) doen bij het Kadaster. Deze melding gaat niet via het Omgevingsloket.
Dat een KLIC-melding nodig is, staat in de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (Wibon). Deze wet gaat niet op in de Omgevingswet.
Lees hier meer over op de pagina Gebruiksregels bescherming van kabels en leidingen.
In de Omgevingswet staan ook regels over graven in de bodem. Het melden en aanleveren van informatie voor deze activiteit gaat wel via het Omgevingsloket.
Lees hier meer over op de pagina Graven voor aanleg en onderhoud van kabels en leidingen.
Horeca- en evenementenvergunning
Gaan initiatiefnemers een evenement organiseren? Of een horecabedrijf starten? Dan kunnen ze niet alle vergunningen aanvragen via het Omgevingsloket.
Voor deze activiteiten zijn er regels voor de fysieke leefomgeving én regels voor de openbare orde en veiligheid. De regels die gaan over openbare orde en veiligheid, vallen niet onder de Omgevingswet. Deze regels staan in lokale plaatselijke verordeningen en vallen onder de bevoegdheid van de burgemeester. Voor deze regels kunnen daarom geen vergunningen worden aangevraagd via het Omgevingsloket.
Initiatiefnemers die een evenement willen organiseren of een horecabedrijf willen starten, kunnen bij de gemeente navragen welke vergunningen nodig zijn.
Lees meer over de gebruiksregels voor horeca en de gebruiksregels voor evenementen.
Wel werkzaamheden in het Omgevingsloket, maar geen Vergunningcheck
Soms staat een werkzaamheid wel in het Omgevingsloket, maar ziet u bij de Vergunningcheck geen vragen. De overheid die de vragen maakt, heeft dan nog geen vragen aangeleverd voor die werkzaamheid. Het Omgevingsloket kan dan niet vertellen of bijvoorbeeld een vergunningaanvraag of een melding nodig is. Aan het eind van de Vergunningcheck staat dan het advies om contact op te nemen met bijvoorbeeld de gemeente of het waterschap.
Algemene regels
Alle overheden kunnen algemene regels vaststellen. Algemene regels zijn regels die voor iedereen gelden. Met 'iedereen' bedoelen we iedereen die iets doet of wil doen waarop de regels van toepassing zijn.
Meer informatie op de pagina Algemene regels.