Gebruikerservaringen verbeteren in het Omgevingsloket (video 1)
In deze video wordt de gebruikerservaring getest van het Omgevingsloket. Het Omgevingsloket is een website waarop informatie verzameld is over de leefomgeving. Zo kunnen bezoekers kijken of ze bepaalde werkzaamheden mogen uitvoeren volgens de Omgevingswet, zoals het plaatsen van een aanbouw, sloopwerkzaamheden of het kappen of snoeien van bomen. Ook kunnen ze opzoeken welke regels gelden voor een bepaalde locatie. In deze video voeren onderzoeker Stephan Stipdonk en ontwerper Michiel van Mensvoort een test uit naar de gebruikerservaring van het Omgevingsloket met 2 verschillende participanten.
In deze video wordt de gebruikerservaring getest van het Omgevingsloket. Het Omgevingsloket is een website waarop informatie verzameld is over de leefomgeving. Zo kunnen bezoekers kijken of ze bepaalde werkzaamheden mogen uitvoeren volgens de Omgevingswet, zoals het plaatsen van een aanbouw, sloopwerkzaamheden of het kappen of snoeien van bomen. Ook kunnen ze opzoeken welke regels gelden voor een bepaalde locatie. In deze video voeren onderzoeker Stephan Stipdonk en ontwerper Michiel van Mensvoort een test uit naar de gebruikerservaring van het Omgevingsloket met twee verschillende participanten.
(VROLIJKE MUZIEK)
Een schermopname toont de website van het Omgevingsloket. Het is alsof de camera in de computer duikt, want het volgende moment is vanachter het beeldscherm, dat nu in spiegelbeeld is, te zien hoe twee mensen deze site bezoeken. De linkerpersoon is Stephan Stipdonk. Hij is onderzoeker in gebruikerservaringen. De andere persoon varieert, en is een participant met wie Stephan de gebruikerservaring test.
Het logo van de Omgevingswet verschijnt.
Beeldtitel:
Aan de slag met de Omgevingswet - gebruikerservaringen verbeteren in het Omgevingsloket
Een schermopname toont de pagina van het Omgevingsloket waarop bezoekers een aanvraag of een melding kunnen indienen.
Stephan Stipdonk zit in een kantoorgebouw voor een rond raam.
STEPHAN: "Het Omgevingsloket is de plek waar je kunt kijken wat jij zelf mag doen op en rond je huis of in de bredere leefomgeving. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kijken wat de huidige regelgeving is en wat misschien de plannen zijn, bijvoorbeeld van je gemeente voor een bepaald gebied."
Stephan loopt een ruimte in waar een computer op een tafel staat met twee stoelen ervoor. Meerdere camera's staan om het bureau opgesteld. Stefan gaat in de rechterstoel zitten. Op de andere stoel neemt een man plaats.
STEPHAN: "We nodigen mensen uit, een kleine groep. Die laten we opdrachten doen en taken die je op het Omgevingsloket zou doen."
Stephan en de man beginnen aan de test.
STEPHAN (TEGEN PARTICIPANT): "Ik wil je vragen om te beginnen met te zoeken op: 'boom verwijderen Amsterdam'."
PARTICIPANT: "'Boom verwijderen Amsterdam'."
STEPHAN (ALS VOICE-OVER): "Door continu te testen met echte gebruikers, proberen we ervoor te zorgen dat het begrijpelijk en toegankelijk is. En dat mensen makkelijk en gebruiksvriendelijk met deze site kunnen omgaan."
De man kijkt naar het computerscherm voor zich.
PARTICIPANT 1 (TEGEN STEPHAN): "Moet ik alle vragen
beantwoorden die hier staan?"
STEPHAN (ALS VOICE-OVER): "Ik doe dan meestal het interview. En dan hebben we in een aparte ruimte observanten die meekijken."
In een andere ruimte zit een man achter een laptop, die opengeklapt op een tafel staat. Hij draagt een hoofdtelefoon en hij maakt aantekeningen.
STEPHAN (ALS VOICE-OVER): "Dat kunnen andere ontwerpers zijn. Dat kunnen ook product owners zijn, die verantwoordelijk zijn voor een bepaalde functionaliteit. Op die manier zorgen we dat er eigenlijk meerdere perspectieven zijn op de test."
(VROLIJKE MUZIEK)
Stefan zit naast een vrouw in de testruimte, een volgende participant.
STEPHAN (TEGEN PARTICIPANT 2): "Dit is wat zij hiermee doen."
PARTICIPANT 2 (TEGEN STEPHAN): "Ik zou dit dan eigenlijk overslaan en op 'volgende' klikken en kijken wat 'ie dan aangeeft."
STEPHAN (ALS VOICE-OVER): "Samen analyseren we: wat hebben we nou gezien? Waarom ging deze meneer of mevrouw linksaf in plaats van rechtsaf? Of waarom was deze tekst onduidelijk? Samen kom je dan tot een gezamenlijk begrip."
PARTICIPANT 2 (TEGEN STEPHAN): "Dit gaat weer over waar ik werkzaamheden wil gaan uitvoeren. Hier loop ik dus een beetje vast, dat ik denk van: wat...?"
STEPHAN (ALS VOICE-OVER): "Als iets blokkerend is, als mensen het niet begrijpen, of niet voorbij deze stap komen, dan heeft het dus prioriteit en ga je het gewoon verbeteren."
PARTICIPANT 1 (TEGEN STEPHAN): "Zou ik dan inderdaad 'boom verwijderen' moeten doen?"
De man die de test observeert vanuit de andere ruimte, heet Michiel van Mensvoort. Hij is de ontwerper van de gebruikerservaring.
MICHIEL VAN MENSVOORT: "De wet is complex. Een mens wil gewoon iets simpels: 'Ik wil een boom kappen of snoeien'. Maar in de wet heet dat: 'een houtopstand vellen'. Die twee werelden moet je bij elkaar zien te brengen. Wat wij ertussen hebben gestopt, is iets genaamd 'werkzaamheden', waar elk mens op kan zoeken. En dan vindt die dus 'boom kappen of snoeien'. Dan geleiden wij ze vervolgens naar de juiste wetgeving 'houtopstand vellen', zodat ze kunnen uitvogelen:
mag ik die boom kappen of snoeien? Of moet ik eerst contact opnemen met mijn gemeente bijvoorbeeld?"
STEPHAN (TEGEN PARTICIPANT 2): "Wat vind je van de informatie?"
PARTICIPANT 2 (TEGEN STEPHAN): "Hier denk ik meer: mijn antwoord staat er niet tussen. Dus dan ga ik altijd eerst even een stapje terug."
PARTICIPANT 1: "Sommige vragen moet je inderdaad wel echt goed lezen."
STEPHAN (ALS VOICE-OVER): "Wat voor mij de uitdaging is
aan werken voor het Omgevingsloket, is dat het voor iedereen
in Nederland is. Dus dat het een heel brede doelgroep is, die bij best complexe informatie moet kunnen komen."
PARTICIPANT 2 (TEGEN STEPHAN): "En hiermee kan ik de vergunning dan aanvragen?"
STEPHAN (TEGEN PARTICIPANT 2): "Dat zou jouw aanname zijn?"
PARTICIPANT 2 (TEGEN STEPHAN, TWIJFELEND): "Ja."
STEPHAN (ALS VOICE-OVER): "Dus daarvoor testen we continu. En uiteindelijk komen we op een steeds hoger niveau terecht."
PARTICIPANT 1 (TEGEN STEPHAN): "Ik had meer verwacht dat het moeilijker zou zijn om de aanvraag te doen voor het plannen van een aanbouw, dan voor het kappen van een boom."
In een schermopname van de site van de Omgevingswet wordt als antwoord op verschillende vragen 'Ja' aangeklikt. Daarna wordt op de knop 'Aanvragen en voorbereiden' geklikt.
Het logo van de Omgevingswet verschijnt.
Beeldtekst:
Aan de slag met de Omgevingswet
Kijk op www.omgevingswet.overheid.nl