Van wens naar verandering in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Als overheid, leverancier of initiatiefnemer werkt u met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Uw wensen, tips en suggesties voor het DSO kunt u indienen bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Verschillende partijen zijn betrokken bij het analyseren, beoordelen en ontwikkelen van wensen. Hoe dit proces eruitziet en wat de rol van IPLO is, leest u op deze pagina.
Wensen indienen via IPLO
Heeft u wensen, tips of suggesties voor het DSO? Kijk dan eerst op de pagina Wensen voor ontwikkeling van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Hier staat een overzicht van eerder ingediende wensen en verbeterpunten. Staat uw wens er niet tussen, dan kunt u deze indienen bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
IPLO stuurt uw wens daarna door naar de beheerders van het DSO. Vooraf controleren we of uw wens duidelijk is. Als het nodig is, nemen we contact met u op om uw wens verder af te stemmen. Na het indienen houden we u op de hoogte over de beoordeling van de wens.
Wensen analyseren en beoordelen
Ingediende wensen worden iedere 2 weken besproken in een overleg met specialisten en inhoudelijk deskundigen. Dit zijn bijvoorbeeld de product owners (teamleiders) van ontwikkelteams en de vertegenwoordigers van de koepels, de Business Liaison Managers (BLM'ers). Dit overleg wordt ‘business triage’ genoemd.
De deelnemers analyseren in dit overleg de wens vanuit verschillende invalshoeken. Ze bespreken de aard van de melding, waar mensen in de praktijk tegenaan lopen en vanuit welke principes bestaande oplossingen zijn ontwikkeld. Op basis van deze analyse doen ze voorstellen voor mogelijke oplossingen. Dit kan betekenen dat ze nieuwe of verbeterde functionaliteiten voorstellen, met daarbij aanvullende uitleg en toelichting over de eerder gekozen oplossing.
Wensen die kunnen leiden tot een aanpassing of nieuwe oplossing, worden daarna nog verder geanalyseerd en uitgewerkt.
Na de beoordeling van uw wens krijgt u van IPLO een bericht. Hierin staat of uw wens wordt opgepakt of is afgewezen en waarom. Als uw wens wordt ontwikkeld, krijgt u later van IPLO ook bericht wanneer deze is gerealiseerd.
Prioriteren, plannen en ontwikkelen
De wensen die besproken zijn worden ieder kwartaal ingebracht tijdens de planningsdagen van het DSO. Vanaf dit punt wordt niet meer gesproken over wensen, maar van demand (uitvraag) aan de landelijke voorziening van het DSO.
Tijdens de planningsdagen bepalen de opdrachtgever, de koepels en de ontwikkelteams met elkaar waar de ontwikkelteams dit kwartaal aan werken. Ze spreken dan af welke functionaliteiten opgeleverd worden. Na de planningsdagen gaan de ontwikkelteams de functionaliteiten ontwikkelen. Wanneer een mogelijke oplossing voldoet aan de gestelde criteria wordt deze oplossing als nieuwe functionaliteit gebouwd.
Testen van functionaliteiten
Nadat de nieuwe functionaliteiten zijn gebouwd worden deze getest. De ontwikkelteams presenteren tweewekelijks hun werk aan elkaar en aan toekomstige gebruikers tijdens de sprintdemodagen (sprint reviews). Na goedkeuring door het ontwikkelteam en het beheerteam wordt de nieuwe functionaliteit opgenomen in een nieuwe versie van de software (release).
Release van functionaliteiten
De nieuwe versie komt eerst beschikbaar op de pre-productieomgeving en wordt daar nogmaals getest. Wanneer de nieuwe functionaliteiten succesvol zijn getest, komen deze beschikbaar op de productieomgeving.
De nieuwe functionaliteiten worden beschreven en gedeeld via de releasenotes. Hierin leest u ook wanneer de release met de nieuwe functionaliteiten wordt opgeleverd. Gerealiseerde wensen zijn daarna terug te vinden op de IPLO-website onder Gerealiseerde wensen voor ontwikkeling Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Ontwikkelingen volgen
U kunt op de volgende manieren op de hoogte blijven van de ontwikkelingen:
- Bekijk de bekende wensen: op de pagina Wensen voor ontwikkeling DSO ziet u een overzicht van alle bekende wensen.
- Controleer of uw wens al is gerealiseerd: op de pagina Gerealiseerde wensen voor ontwikkeling DSO vindt u een overzicht.
- Bekijk de plannen per kwartaal: op de pagina Plannen voor ontwikkeling voor het DSO ziet u per kwartaal waaraan de ontwikkelaars werken.
- Bekijk welke problemen bekend zijn: Bekende problemen (known issues) DSO.
- Volg de release-informatie: verbeteringen en veranderingen komen tijdens het kwartaal op meerdere momenten beschikbaar. Op de pagina Release-informatie DSO ziet u per release een overzicht van de opgeleverde verbeteringen en veranderingen.
- Bezoek de tweewekelijkse sprintdemodagen (sprint review): de ontwikkelteams presenteren iedere 2 weken hun werk aan elkaar. Als overheid, leverancier of geïnteresseerde in het open stelsel voor derden kunt u deze demodagen bijwonen. U kunt zich hiervoor aanmelden bij uw Business Liaison Manager (BLM'er) of bij de organisatie: TBO-DSO-LV@kadaster.nl.
- Blijf op de hoogte: abonneer u op de nieuwsbrief IPLO Update DSO voor de laatste DSO-ontwikkelingen.
Meer informatie
- Van wens naar een beter Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) (verwijst naar een andere website) op de website van de VNG.