Aansluiten om toepasbare regels aan te leveren
Als overheid sluit u of uw leverancier uw regelbeheersysteem verplicht aan op de Registratie toepasbare regels (RTR). Deze registratie is onderdeel van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Zo levert u toepasbare regels aan voor vragenformulieren in het Omgevingsloket. U kunt het aanleveren ook uitbesteden. U sluit eerst aan op de oefenomgeving (pre-productieomgeving) om te oefenen. Daarna sluit u aan op de productieomgeving.
Aansluiten verplicht om indieningsvereisten te publiceren
Initiatiefnemers kunnen via het Omgevingsloket vergunningaanvragen, meldingen en informatie indienen. Hiervoor beantwoorden ze vragen in het Omgevingsloket.
Als overheid levert u deze vragen zelf aan voor activiteiten waar u de juridische regels voor maakt. U levert de vragen aan via toepasbare regels. U bent verplicht om toepasbare regels te publiceren voor uw indieningsvereisten.
Daarom sluit u uw regelbeheersysteem aan op de Registratie toepasbare regels (RTR). Deze registratie is onderdeel van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV).
Aansluiten nodig om bruidsschat te beheren
Als gemeente of waterschap moet u aansluiten om de toepasbare regels van de bruidsschat te beheren en aan te passen. Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet worden een aantal rijksregels overgedragen aan gemeenten en waterschappen. We noemen dit de bruidsschat. Het Rijk maakt de toepasbare regels van de bruidsschat. Gemeenten en waterschappen kunnen deze regels daarna zelf aanpassen. Het Rijk maakt niet voor alle activiteiten uit de bruidsschat toepasbare regels voor de Vergunningcheck.
Aansluiten niet nodig bij uitbesteden van aanleveren
U kunt de ontwikkeling en het beheer van eigen toepasbare regels en de bruidsschat ook uitbesteden. Bijvoorbeeld aan een uitvoeringsorganisatie, zoals een omgevingsdienst of een samenwerkingsverband. Het is dan niet nodig om zelf aan te sluiten. De uitvoeringsorganisatie kan in dat geval namens u aansluiten.
Aansluiten oefenomgeving en productieomgeving
U kunt sinds januari 2020 aansluiten op de oefenomgeving (pre-productieomgeving) om toepasbare regels aan te leveren. U sluit eerst aan op de oefenomgeving om te oefenen. Sinds februari 2022 kunt u aansluiten op de productieomgeving. In de tweede helft van 2022 kunt u hier uw definitieve toepasbare regels aanleveren. De definitieve datum wordt nog bepaald. Aansluiten op de productieomgeving gaat op dezelfde manier als aansluiten op de oefenomgeving.
Lees meer over de verschillende omgevingen van het DSO.
Regelbeheersoftware kopen
Om toepasbare regels te maken, beheren en publiceren heeft u een regelbeheersysteem nodig. Regelbeheersoftware is nieuw op de markt. U moet deze software dus kopen. Dat kost tijd. Bent u er nog niet mee begonnen? Start dan zo snel mogelijk met uw selectie- en inkoopproces.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt een handreiking voor het verwerven van Omgevingswetsoftware. Op het Ontwikkelaarsportaal staat een overzicht van leveranciers van software die geschikt is voor de Omgevingswet.
Regelbeheersysteem moet werken volgens nieuwe standaard
Als u toepasbare regels maakt en aanlevert, gebruikt u een nieuwe standaard, de Standaard toepasbare regels (STTR). Het regelbeheersysteem dat u gebruikt moet werken volgens deze standaard. Alleen dan kunt u toepasbare regels publiceren. Leveranciers moeten er ook voor zorgen dat hun systemen werken volgens de nieuwe standaard.
Aansluiten via Digikoppeling
U sluit uw regelbeheersysteem aan op de RTR. Dit gaat via Digikoppeling en via het koppelvlak STTR (Toepasbare regels).
Digikoppeling is een set van standaarden voor elektronisch berichtenverkeer. Het zorgt ervoor dat overheidsorganisaties veilig en betrouwbaar berichten met elkaar kunnen uitwisselen. U kunt via deze beveiligde verbinding toepasbare regels aanleveren en beheren.
Hulp bij aansluiten
Aansluiten met ondersteuning van aansluitteam DSO
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet helpt u en uw leveranciers om aan te sluiten. U kunt lokale, eigen software aansluiten met hulp van het aansluitteam van het DSO. Uw leverancier kan u daarvoor aanmelden bij het aansluitteam.
Procesbeschrijving gepland aansluiten
Leveranciers die overheden samen met het aansluitteam van het DSO gaan aansluiten, kunnen de procesbeschrijving 'gepland' aansluiten gebruiken. Deze procesbeschrijving beschrijft de stappen die de leverancier en de overheidsorganisatie moeten zetten:
- aanmelden om aan te sluiten
- Digikoppeling realiseren
- een testbestand van toepasbare regels opstellen en uploaden om de koppeling te testen
Meer informatie
- De handreiking Kookboek aansluiting DSO-LV beschrijft de integratie en de mogelijke aansluitscenario's voor organisaties. Gemeenten, provincies, waterschappen en rijkspartijen kunnen deze scenario's gebruiken om tot een 'eigen' aansluitstrategie te komen.
-
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft veel informatie over de software voor de Omgevingswet. Zoals een handreiking voor het verwerven van Omgevingswetsoftware en specificaties voor het aanschaffen van software.
- De Handleiding Aansluiten, inregelen en beproeven kunt u gebruiken om een overzicht te krijgen over het proces van aansluiten op en beproeven van de oefenomgeving en de productieomgeving.
- Informatie voor ontwikkelaars zoals de specificaties en documentatie van de API's is te vinden op het Ontwikkelaarsportaal.
- Bekijk de presentaties in het spreekuur Omgevingswet over aansluiten en software:
- Bekijk de volgende webinars over aansluiten en software:
- Webcollege 'Casco document verwerven Omgevingswet software' (webcollege Vereniging van Nederlandse Gemeenten, november 2020)
- Webinar 'Technisch aansluiten op het DSO, de aanpak in 2020' (webinar Aan de slag met de Omgevingswet, 16 april 2020)
- Webinar ‘Gegevens en koppelingen in het digitaal Stelsel – technisch aansluiten’ (webinar Aan de slag met de Omgevingswet, 28 april 2020)