Toepasbare regels aanleveren voor het Omgevingsloket
Als overheid levert u toepasbare regels aan voor het Omgevingsloket. U slaat toepasbare regels op in de Registratie toepasbare regels (RTR). Hiervoor sluit u uw regelbeheersysteem aan op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Voordat u de regels kunt opslaan, moet u de activiteit ook toepasbaar maken. Hierbij voegt u extra kenmerken toe aan de activiteit.
Toepasbare regels aanleveren
Als overheid maakt u toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Hierin zijn de regels te zien bij de onderdelen Vergunningcheck, Aanvragen en Maatregelen op maat. U levert hiervoor uw toepasbare regels aan bij de Registratie toepasbare regels (RTR). Dit is 1 van de onderdelen van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Voorwaarden voor u kunt aanleveren
Regelbeheersysteem moet aangesloten zijn
Voor u toepasbare regels kunt aanleveren voor een activiteit, moet u uw regelbeheersoftware aansluiten op het DSO.
Activiteiten en locaties moeten in RTR staan
Ook moeten de activiteit en locatie(s) van uw juridische regels in de RTR staan. Voor nieuwe activiteiten moet u daarom uw omgevingsdocumenten eerst annoteren en publiceren.
Nadat u een omgevingsdocument heeft gepubliceerd, worden de annotaties automatisch doorgegeven aan de RTR. De zichtbaarheid van de geannoteerde juridische activiteiten in de RTR is afhankelijk van de datum van inwerkingtreding van het omgevingsdocument. Vanaf deze datum kunt u de activiteiten terugvinden in de RTR.
Als gemeente en waterschap staan de activiteiten uit de bruidsschat al voor u klaar. Als locatie geldt uw hele ambtsgebied.
Stappen aanleveren toepasbare regels
Toepasbare regels aanleveren bestaat uit 2 stappen:
- U moet de activiteit toepasbaar maken. Tijdens deze stap voegt u een aantal extra kenmerken toe aan de activiteit.
- U slaat de toepasbare regels op in de RTR. Het DSO controleert of de toepasbare regels voldoen aan de Standaard toepasbare regels (STTR).
Stap 1: Activiteiten toepasbaar maken
Als de activiteit en locatie(s) in de RTR staan, kunt u nog niet meteen toepasbare regels aanleveren. U moet eerst nog een aantal kenmerken toevoegen aan de activiteit. Dit heet de activiteit toepasbaar maken. U voegt bijvoorbeeld regelbeheerobjecten en werkzaamheden toe. Activiteiten toepasbaar maken, gaat via de service Toepasbare regels aanleveren.
Meer over activiteiten toepasbaar maken, leest u op de pagina Activiteiten toepasbaar maken voor toepasbare regels.
Stap 2: Toepasbare regels opslaan
Als u de activiteit toepasbaar heeft gemaakt, kunt u uw toepasbare regels opslaan in de RTR. Dit kan via de service Toepasbare regels aanleveren. U kunt vanuit uw eigen regelbeheersysteem een set van toepasbare regels aanbieden aan de RTR. Daarna zijn uw toepasbare regels te zien in het Omgevingsloket. Maakt u toepasbare regels die op een latere datum ingaan? Dan kunt u ook alvast bekijken hoe de toekomstige regels eruit zien in het Omgevingsloket. Deze functionaliteit heet staging.
Toepasbare regels moeten technisch voldoen
De toepasbare regels die u aanlevert aan de RTR moeten voldoen aan de technische eisen voor toepasbare regels. Deze eisen staan in de Standaard toepasbare regels (STTR). Als u toepasbare regels opslaat, wordt gecontroleerd of de toepasbare regels hieraan voldoen. Dit heet ook wel verifiëren.
De verificatiefunctie controleert de regels in het bestand en laat weten of ze aan de eisen van de standaard voldoen. Als uw toepasbare regels voldoen aan de technische eisen, dan worden ze opgeslagen in de RTR.
Toepasbare regels verifiëren terwijl u ze maakt
U kunt terwijl u toepasbare regels maakt ook al controleren of ze technisch voldoen. Dit kan via de service Toepasbare regels verifiëren. De RTR slaat de toepasbare regelbestanden tijdens deze controle niet op
Meer informatie
- Wilt u oefenen met het aanleveren van toepasbare regels? Daar kunt u de volgende oefencasus bij gebruiken: Oefencasus DSO: oefenen met het aanleveren van toepasbare regels via STTR
- Bekijk de presentaties van tijdens het spreekuur Omgevingswet:
- Toepasbare regels aanleveren in het DSO (11 mei 2021)
- Lees meer over het vullen van de productie-omgeving van het DSO.
- Meer informatie over services en API’s leest u op het Ontwikkelaarsportaal Omgevingswet.