Overzicht veranderingen in definitieve versie toepasbare regels bij de bruidsschat (juli 2023)
In juli 2023 leverde het Rijk de definitieve versie op van de toepasbare regels bij de bruidsschat voor de productieomgeving van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De toepasbare regels zijn op een aantal punten veranderd ten opzichte van de pre-productieomgeving (oefenomgeving).
Heeft u de toepasbare regels van de bruidsschat aangepast? Dan moet u deze aanpassingen zelf doen.
Op deze pagina
Definitieve versie bruidsschat
Het Rijk heeft de definitieve versie van de bruidsschat opgeleverd. Dit zijn rijksregels die bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet verhuizen naar het omgevingsplan van gemeenten en naar de waterschapsverordening van waterschappen.
Gemeenten hebben de juridische regels vanaf juli 2023 op de productieomgeving van het DSO. Waterschappen hebben de bruidsschat overgenomen in de eigen waterschapsverordening en gepubliceerd op de productieomgeving.
Meer over bruidsschat in het DSO leest u op de pagina Bruidsschat in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Overzicht veranderingen in toepasbare regels bruidsschat
De tekst van de juridische regels op de productieomgeving is gelijk aan die op de pre-productieomgeving. Maar de toepasbare regels zijn op een aantal punten veranderd, bijvoorbeeld voor digitale toegankelijkheid. Het gaat om de volgende veranderingen:
- een andere bron voor afbeeldingen in toepasbare regels bij de bruidsschat
- een aantal verbeteringen voor digitale toegankelijkheid
- een aantal correcties
Hieronder op de pagina leest u per punt wat er veranderd is. Let op: voor de waterschappen zijn alleen de volgende veranderingen relevant: ‘Verandering kopteksten in toelichtingen’, ‘Correctie link Maatregelen op maat’ en ‘Correctie lengte van namen beperken’.
In het Overzicht veranderingen toepasbare regels bruidsschat – juli 2023 (xlsx, 17 MB) ziet u een overzicht van alle veranderingen.
Productieversie voor gemeenten ook op pre-productieomgeving
Vanwege de verschillen tussen de productieversie van de toepasbare regels en de versie op de pre-productieomgeving, konden gemeenten in oktober 2023 de productieversie van de toepasbare regels ook op de pre-productieomgeving krijgen.
Meer hierover leest u in het nieuwsbericht Productieversie toepasbare regels bruidsschat ook op de oefenomgeving?.
Andere bron voor afbeeldingen
Imgur niet meer te gebruiken voor afbeeldingen
Het Rijk kan Imgur niet meer gebruiken als bron voor de afbeeldingen bij de bruidsschat. Imgur is een hostingplatform voor het bekijken en delen van afbeeldingen. Overheden kunnen dit platform nu gebruiken voor afbeeldingen bij toepasbare regels. Ze nemen in de toepasbare regels dan een link op naar de pagina op Imgur met de afbeelding.
De gebruiksvoorwaarden van Imgur zijn niet geschikt voor het DSO. Daarom kan het DSO niet garanderen dat het Omgevingsloket altijd de afbeeldingen toont die op Imgur staan. Het DSO ondersteunt Imgur daarom vanaf 1 februari 2024 niet langer als betrouwbare bron voor afbeeldingen bij toepasbare regels.
Meer hierover leest u in het nieuwsbericht Imgur vanaf 1 februari 2024 niet meer bruikbaar voor afbeeldingen toepasbare regels.
Alternatief
Het Rijk heeft een alternatief gevonden voor het plaatsen van de afbeeldingen in de bruidsschat. De links van alle afbeeldingen zijn daarom allemaal aangepast. Een overzicht van alle veranderingen vindt u in het 1e tabblad in het Overzicht veranderingen toepasbare regels bruidsschat – juli 2023 (xlsx, 17 MB).
Verbeteringen digitale toegankelijkheid
Het Rijk heeft ook een aantal verbeteringen gedaan in de toepasbare regels voor digitale toegankelijkheid. Het Omgevingsloket moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een beperking. Websites en apps moeten zo gebouwd zijn dat hulpmiddelen voor mensen met een beperking goed werken. Het Rijk heeft daarom onder andere de afbeeldingen in de bruidsschat toegankelijk gemaakt door beschrijvende teksten toe te voegen.
Meer over digitale toegankelijkheid leest u op Toegankelijkheid van het Omgevingsloket.
Beschrijvende teksten bij alle afbeeldingen
Bij alle afbeeldingen in de bruidsschat heeft het Rijk in de toepasbare regels een beschrijving toegevoegd. Dit heet ook wel alt-tekst. Hiermee kunnen mensen die niet goed kunnen zien de tekst bij een afbeelding laten voorlezen. Een overzicht van alle beschrijvende teksten vindt u ook in het 1e tabblad van het Overzicht veranderingen toepasbare regels bruidsschat – juli 2023 (xlsx, 17 MB).
Afbeelding met tabel vervangen door tekst in toelichting
In een van de Vergunningchecks is een afbeelding vervangen door tekst in de toelichting. Het gaat om de check voor de activiteit ‘Geluid produceren door andere activiteiten’.
In de check staat een afbeelding van een tabel. De tabel geeft informatie die nodig is om de vraag te kunnen beantwoorden. Deze informatie is als afbeelding niet toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Daarom is de tekst uit de tabel toegevoegd als toelichting bij de vraag. De afbeelding is verwijderd.
De onderstaande tekst staat in de toelichting:
- Restaurant:
- Praten en achtergrondmuziek 70 tot 75 dB(A)
- Café:
- Rustig bruin café/bar 75 tot 80 dB(A)
- Café/bar met jukebox 80 tot 85 dB(A)
- Café/bar, drukke bar 85 tot 90 dB(A)
- Café/bar jongerenbar 90 tot 95 dB(A)
- Disco:
- Voor ouder publiek 85 tot 95 dB(A)
- Voor jongeren 90 tot meer dan 105 dB(A)
- Met livemuziek 95 tot 105 dB(A)
Verandering kopteksten in toelichtingen
In toelichtingen bij vragen wordt gebruikgemaakt van dikgedrukte kopteksten. Deze kopteksten moeten een specifieke opmaak krijgen, zodat ze als koptekst worden herkend door voorleessoftware. Dit gebeurt met opmaaktaal Markdown. De Markdown-opmaak 'bold' (**) is in de kopteksten daarom vervangen door de opmaak ‘H5’ (#####).
In de toepasbare regels voor Maatregelen op maat was al rekening gehouden met een opmaak voor kopteksten. Alleen was daar de Markdown-opmaak ‘H6’ (######) gebruikt.
In een nieuwe versie van de Standaard toepasbare regels (STTR 2.0) wordt niet alle Markdown-opmaak meer ondersteund. Deze versie is naar verwachting eind augustus beschikbaar. In deze versie wordt alleen ‘H5’ toegestaan. Daarom is de opmaak in de maatregelbestanden aangepast van ‘H6’ naar ‘H5’.
Verder zijn er bij de controle zijn nog enkele kopteksten ontdekt die geen opmaak hadden. De ‘H5’ opmaak is ook toegevoegd aan deze kopteksten. Een overzicht van alle veranderingen in de opmaak vindt u in het 2e tabblad in het Overzicht veranderingen toepasbare regels bruidsschat – juli 2023 (xlsx, 17 MB).
Meer over de geaccepteerde Markdown-opmaak leest u op de pagina Toelichting maken bij toepasbare regels in het Omgevingsloket.
Een aantal correcties
Correctie Maatregelen op maat bij activiteit Geur veroorzaakt door andere agrarische activiteiten
In de toepasbare regels voor Maatregelen op maat is een fout opgelost. Het gaat om 4 maatregelen voor de activiteit 'Geur veroorzaakt door andere agrarische activiteiten'. Het Rijk heeft besloten dit te corrigeren in de definitieve versie voor de productieomgeving in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
De 4 maatregelen zijn te vinden met deze kenmerken: G25221, G25223, G25229 en G25231.
Voor deze maatregelen stond er het volgende:
<<
50 meter tot een geurgevoelig object dat in de bebouwde kom ligt
100 meter tot een geurgevoelig object dat buiten de bebouwde kom ligt
>>
Dit is als volgt veranderd:
<<
100 meter tot een geurgevoelig object dat in de bebouwde kom ligt
50 meter tot een geurgevoelig object dat buiten de bebouwde kom ligt
>>
Correctie waarde Publiceerbaar
In 3 formulieren voor een vergunningaanvraag heeft het antwoord op een vraag onterecht het kenmerk 'Publiceerbaar' gekregen. Dit betekent dat het antwoord in het pdf-bestand van de publiceerbare vergunningaanvraag staat en de gegevens openbaar zijn. Dit is ongewenst, want de betreffende vraag kan betrekking hebben op een persoon en overheden mogen geen persoonsgegevens publiceren.
Het Rijk heeft besloten dit te corrigeren in de definitieve versie voor de productieomgeving in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het antwoord op de vraag heeft in de verbeterde versies het kenmerk ‘Niet publiceerbaar’ gekregen. Een overzicht van de 3 correcties vindt u in het 3e tabblad in het Overzicht veranderingen toepasbare regels bruidsschat – juli 2023 (xlsx, 17 MB).
Correctie spaties in namen van DMN-elementen
Het DSO controleert binnenkort strenger op de Decision Model and Notation syntax (DMN). De naam van een aantal elementen wordt dan onder andere gecontroleerd op ‘2 of meer spaties achter elkaar’ en ‘een naam mag niet starten of eindigen met een spatie’. Dit is dan niet meer toegestaan. Softwareleveranciers van regelbeheersoftware zijn al geïnformeerd over deze verandering. Dit wordt binnen een aantal maanden doorgevoerd.
In de toepasbare regels van de bruidsschat kwamen deze spatieproblemen in 2 bestanden voor. Een overzicht van deze regels vindt u in het 4e tabblad in het Overzicht veranderingen toepasbare regels bruidsschat – juli 2023. (xlsx, 17 MB)
Correctie link Maatregelen op maat
In een aantal toepasbare regels voor Maatregelen op maat is de link aangepast:
- De oude link was: "titelzonderlink=Bruidsschat waterschapsverordening - artikel 2.9"
- De nieuwe link is: "titelzonderlink=Bruidsschat waterschapsverordening - artikel 2.9 en 2.10".
Een overzicht van de bestanden waarin de link is aangepast vindt u in het 5e tabblad in het Overzicht veranderingen toepasbare regels bruidsschat – juli 2023 (xlsx, 17 MB).
Correctie lengte van namen beperken
Binnenkort gaat het DSO een extra controle toevoegen op de lengte van de namen van vragengroepen en bijlagen in toepasbare regels. Recent is namelijk ontdekt dat deze naam volgens de Standaard aanvragen en meldingen (STAM) maximaal 80 karakters mag zijn, maar dat hiervoor in de Standaard toepasbare regels (STTR) geen beperking is.
Deze namen zijn onderdeel van het bericht dat overheden ontvangen voor aanvragen. Is een naam langer dan 80 karakters? Dan geeft dat problemen bij het verwerken van het bericht, omdat de software dan maximaal 80 karakters verwacht. Op termijn accepteert het DSO daarom geen namen van bijlagen en vragengroepen die langer zijn dan 80 karakters. Daarom is dit nu alvast verwerkt in de toepasbare regels van de bruidsschat.
De bruidsschat bevatte 1 vragengroep en 3 bijlagen met een te lange naam. Deze namen zijn veranderd, zodat deze toepasbare regels nog geaccepteerd worden als het DSO de controle heeft toegevoegd. Een overzicht van deze veranderingen vindt u in het 6e tabblad in het Overzicht veranderingen toepasbare regels bruidsschat (xlsx, 17 MB).
Bruidsschat aangepast?
Heeft u als gemeente of waterschap de toepasbare regels van de bruidsschat aangepast? Dan moet u de bovenstaande aanpassingen zelf doen.
Toepasbare regelbestanden downloaden op GitLab
De nieuwe versie van de toepasbare regels kunt u downloaden op GitLab. U kunt daar ook de definitieve versie van de juridische regels downloaden.
Meer informatie
- Bruidsschat in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
- Aandachtspunten bij definitieve versie bruidsschat in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
- Verbeterpunten voor juridische en toepasbare regels bruidsschat
- Vullen productieomgeving Omgevingsloket en Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
- Minimale eisen toepasbare regels: bruidsschat en dienstverlening
- Checklist voor de bruidsschat in de productieomgeving (Vereniging van Nederlandse Gemeenten)