Werkzaamheden in het Omgevingsloket
Het Omgevingsloket gebruikt werkzaamheden bij de onderdelen Vergunningcheck en Maatregelen op maat. Zo vinden initiatiefnemers via begrijpelijke taal de juiste vragen bij een juridische activiteit. Als overheid bepaalt u zelf welke werkzaamheden u koppelt aan uw juridische activiteiten. Dit doet u als u uw juridische regels vertaalt naar toepasbare regels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) voor het Omgevingsloket.
Op deze pagina
- Werkzaamheden bij Vergunningcheck en Maatregelen op maat
- Zoeken via trefwoorden
- Extra werkzaamheden
- Bijzondere werkzaamheden: bedrijfstakken
- Zelf werkzaamheden en activiteiten koppelen
- Nieuwe werkzaamheden aanvragen
- Beschikbare werkzaamheden bekijken
Werkzaamheden bij Vergunningcheck en Maatregelen op maat
Een werkzaamheid beschrijft een juridische activiteit in begrijpelijke en duidelijke woorden. Initiatiefnemers kennen niet altijd de juridische naam van een activiteit. Daarom gebruikt het Omgevingsloket Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) werkzaamheden bij de Vergunningcheck en Maatregelen op maat. Initiatiefnemers komen zo gemakkelijk uit bij de juiste vragen in het onderdeel Vergunningcheck en vinden de juiste maatregelen.
Voorbeeld
- Initiatiefnemers vinden vragen over de juridische activiteit Bijbehorend bouwwerk via de werkzaamheid Aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen.
- Initiatiefnemers vinden vragen over juridische activiteit Houtopstand vellen via de werkzaamheid Boom of beplanting onderhouden of weghalen.
Zoeken via trefwoorden
Aan werkzaamheden zijn trefwoorden gekoppeld. Dit zijn zoekwoorden waarmee initiatiefnemers in het Omgevingsloket werkzaamheden kunnen vinden.
Voorbeeld
Als een initiatiefnemer zoekt op 'kippen', laat het Omgevingsloket de volgende werkzaamheden en trefwoorden zien:
- Werkzaamheid: 'Aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen'
- Trefwoord: Kippenhok
- Werkzaamheid: 'Dieren houden, fokken of trainen'
- Trefwoord: Legkippen
- Trefwoord: Vleeskippen
Extra werkzaamheden
Het Omgevingsloket gebruikt ook extra werkzaamheden. Dit zijn werkzaamheden die anderen vaak samen doen met de eerder gekozen werkzaamheid, net zoals in een webshop bij 'Anderen kozen ook…'. Kiest een initiatiefnemer een extra werkzaamheid? Dan laat het Omgevingsloket ook de vragen zien van de activiteiten die daaraan gekoppeld zijn.
Voorbeeld
- De werkzaamheid Bouwwerk of deel van een bouwwerk slopen, of asbest verwijderen is een extra werkzaamheid bij Dakkapel plaatsen. Als een initiatiefnemer een dakkapel wil plaatsen, moet er eerst een deel van het dak gesloopt worden.
- De werkzaamheid Uitrit aanleggen is een extra werkzaamheid bij Aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen. Want bij een nieuwe garage is vaak een uitrit nodig.
Bijzondere werkzaamheden: bedrijfstakken
Het Omgevingsloket gebruikt ook bijzondere werkzaamheden: bedrijfstakken. Deze werkzaamheden hebben een speciale functie: ze geven de bedrijfstakken aan waarvoor het Rijk milieuregels heeft gemaakt.
Bedrijfstakken zijn gekoppeld aan milieubelastende activiteiten. Binnen een bedrijfstak kan een bedrijf verschillende activiteiten uitvoeren. Daarom moet een initiatiefnemer de werkzaamheid voor een bedrijfstak eerst verder verfijnen. Een initiatiefnemer kiest dan alleen de subactiviteiten die van toepassing zijn op zijn situatie. Andere overheden kunnen ook regels koppelen aan een bedrijfstak.
Voorbeeld
Een voorbeeld van een bedrijfstak is de werkzaamheid 'Metaalbedrijf'. De werkzaamheden die bij de subactiviteiten van deze bedrijfstak horen zijn bijvoorbeeld 'Metaal bewerken of behandelen' en 'Auto's of andere gemotoriseerde voertuigen of werktuigen onderhouden of repareren'.
Een provincie kan aan deze bedrijfstak bijvoorbeeld regels toevoegen die gelden binnen een drinkwaterbeschermingsgebied. Dat doet de provincie door de regels van de beperkingengebiedsactiviteit aan de bedrijfstak te koppelen.
Zelf werkzaamheden en activiteiten koppelen
Alle overheden maken gebruik van dezelfde werkzaamheden en trefwoorden. Werkzaamheden worden daarom centraal beheerd door een werkgroep met vertegenwoordigers van de koepelorganisaties van overheden. Maar u kiest als overheid zelf welke werkzaamheden u koppelt aan uw juridische activiteiten. Dit doet u voor u uw toepasbare regels aanlevert.
Nieuwe werkzaamheden aanvragen
U kunt zelf geen nieuwe werkzaamheden aanmaken. U kunt wel nieuwe werkzaamheden, trefwoorden en extra werkzaamheden aanvragen. Dit kan via het Informatiepunt Leefomgeving. Meer hierover leest u op de pagina Nieuwe werkzaamheden aanvragen voor het Omgevingsloket.
Beschikbare werkzaamheden bekijken
Wilt u de beschikbare werkzaamheden, trefwoorden en extra werkzaamheden bekijken? Dat kan u op verschillende manieren. Meer hierover leest u op de pagina Beschikbare werkzaamheden en trefwoorden in het Omgevingsloket.
Wilt u weten of er werkzaamheden of trefwoorden zijn veranderd? Bekijk dan de Veranderingen in werkzaamheden. Iedere maand publiceren we een overzicht van de veranderingen.
Meer informatie
- Bekijk de presentatie over werkzaamheden tijdens het spreekuur Omgevingswet (van 30 maart 2021).
- Lees meer over toepasbare regels maken:
Toepasbare regels
Toepasbare regels zijn begrijpelijke vertalingen van juridische regels. Overheden maken toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar kunnen burgers en bedrijven controleren of ze een vergunning moeten aanvragen voor hun plan. Dat doen ze door vragen te beantwoorden. Toepasbare regels dragen zo bij aan de digitale dienstverlening voor burgers en bedrijven. Overheden kunnen alleen toepasbare regels maken voor hun eigen juridische regels. Lees meer op de pagina Introductie toepasbare regels.
Omgevingsloket
Het Omgevingsloket is onderdeel van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Initiatiefnemers, overheden en belanghebbenden kunnen hier snel zien wat mag in de fysieke leefomgeving. Dit kan door omgevingsdocumenten te bekijken of door via vragenbomen te checken welke vergunning-, meldings- of andere informatieplicht er op een locatie geldt voor een initiatief. Ook kunnen initiatiefnemers een vergunning aanvragen via het loket.
Lees meer over het Omgevingsloket.