Omgevingsloket op hoofdlijnen
In het Omgevingsloket kan iedereen informatie over de fysieke leefomgeving op 1 plek bekijken en direct gebruiken. Het Omgevingsloket is onderdeel van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het DSO ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet.
Naar het Omgevingsloket
Let op! Wilt u direct naar het Omgevingsloket? Ga direct naar het Omgevingsloket
Informatie over de werking van het Omgevingsloket kunt u vinden in het Helpcentrum van het Omgevingsloket
Onderdelen en gegevens in het Omgevingsloket
Het Omgevingsloket bestaat uit 6 onderdelen. Initiatiefnemers kunnen onder andere checken of ze een vergunning nodig hebben, een melding moeten doen of informatie moeten geven. Of een aanvraag indienen om hun idee te verkennen met bijvoorbeeld hun gemeente.
Ook kunnen initiatiefnemers opzoeken welke regels er gelden op een bepaalde locatie en welke maatregelen zij moeten nemen bij werkzaamheden. Voor de onderdelen Aanvragen en Mijn Omgevingsloket moeten initiatiefnemers eerst inloggen. Hebben initiatiefnemers hulp nodig bij het gebruik van het loket? Dan kunnen ze terecht in het Helpcentrum.
Overheden wisselen gegevens en documenten uit met de landelijke voorziening van het DSO. Dit zijn bijvoorbeeld omgevingsdocumenten, toepasbare regels en informatieproducten. Deze gegevens zijn de basis van wat initiatiefnemers zien en gebruiken in het Omgevingsloket.
Onderdelen in het Omgevingsloket
Het Omgevingsloket bestaat uit 6 onderdelen:
1. Vergunningcheck
Met het onderdeel Vergunningcheck kunnen initiatiefnemers controleren of ze hun plannen mogen uitvoeren en of ze daarvoor toestemming nodig hebben.
2. Aanvragen
Via het onderdeel Aanvragen kunnen initiatiefnemers digitaal een aanvraag of melding maken en indienen. Dit gebeurt met vragenbomen.
Initiatiefnemers kunnen ook eerst een conceptverzoek indienen. Hiermee kunnen ze controleren of hun aanvraag compleet is en of de juiste informatie is ingevuld.
3. Regels op de kaart
Via het onderdeel Regels op de kaart kan iedereen de regels van overheden zien over de fysieke leefomgeving. De regels zijn op de kaart te zien per gebied of per locatie. Inwoners en bedrijven kunnen zich zo oriënteren. En overheden kunnen dit onderdeel gebruiken als ze hun beleid maken of evalueren.
Bekijk ook de animatie Zo werkt Regels op de kaart.
4. Maatregelen op maat
Het onderdeel Maatregelen op maat helpt initiatiefnemers om zich te houden aan regels die gelden voor een activiteit. De maatregelen zijn er namelijk op gebaseerd. Door de maatregelen te nemen, voldoen initiatiefnemers aan de regels.
De maatregelen zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:
- een korte beschrijving van de maatregel
- een toelichting op de maatregel
- een link naar de juridische grondslag van de maatregel
5. Mijn Omgevingsloket
In het Omgevingsloket staan aanvragen, meldingen en informatieplichten in Mijn Omgevingsloket onder 'Mijn projecten'. Opgeslagen Vergunningchecks en maatregelen zijn hier ook te vinden. Initiatiefnemers kunnen in Mijn Omgevingsloket hun projecten in 1 overzicht terugvinden en beheren. Bijvoorbeeld om een aanvraag aan te vullen of een nieuwe aanvraag te doen. Ook kunnen ze hier de deelnemers aan hun project beheren.
6. Verken uw idee
In het onderdeel Verken uw idee kunnen initiatiefnemers een aanvraag indienen om een idee te overleggen met een gemeente, waterschap of provincie. Hiervoor kunnen ze een overleg aanvragen, zonder dat ze uitgewerkte plannen meesturen.
Helpcentrum
In het Helpcentrum vinden initiatiefnemers hulp bij het gebruik van het Omgevingsloket. Ze kunnen via een overzichtspagina zoeken naar help-artikelen, maar vinden ook bij iedere stap in het Omgevingsloket direct relevante help-artikelen.
Gegevens in het Omgevingsloket en het DSO
In het Omgevingsloket vinden inwoners, bedrijven en overheden informatie over de fysieke leefomgeving. Overheden wisselen daarvoor gegevens uit met verschillende onderdelen van het DSO.
Omgevingsdocumenten
Omgevingsdocumenten zijn officiële publicaties van overheden. Overheden publiceren omgevingsdocumenten zoals het omgevingsplan en de omgevingsverordening via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Daarvoor sluiten ze eerst hun ruimtelijke plansoftware aan op de LVBB. Hierbij gebruiken ze de Standaard officiële overheidspublicaties met toepassingsprofielen (STOP/TPOD).
Via de LVBB komen omgevingsdocumenten ook in het DSO en het Omgevingsloket. Daar kan iedereen de regels uit plannen bekijken via het onderdeel Regels op de kaart.
Omgevingsdocumenten zijn als geheel te zien op:
- overheid.nl
- wetten.nl
- officiëlebekendmakingen.nl
Meer informatie vindt u op de pagina Omgevingsdocumenten opstellen, publiceren en wijzigen.
Toepasbare regels
Toepasbare regels zijn vertalingen van juridische regels in begrijpelijke taal. Hiermee kunnen initiatiefnemers bijvoorbeeld controleren of ze een vergunning nodig hebben of een melding moeten doen.
Overheden maken en publiceren toepasbare regels met een regelbeheersysteem. Dit is aangesloten op de Registratie toepasbare regels (RTR). Hierbij gebruiken ze de Standaard toepasbare regels (STTR).
Na het aanleveren van toepasbare regels zijn ze te zien in de volgende onderdelen van het Omgevingsloket:
- Vergunningcheck
- Aanvragen
- Maatregelen op maat
Meer informatie over toepasbare regels vindt u op de pagina Alles over toepasbare regels.
Vergunningaanvragen en meldingen
Initiatiefnemers kunnen vergunningaanvragen en meldingen indienen in het Omgevingsloket. Ze beantwoorden daarvoor vragen en zien daarna bij welke overheid ze de aanvraag of melding moeten indienen. Het Omgevingsloket zet de aanvraag of melding klaar en stuurt een notificatie naar die overheid. Die kan de aanvraag of melding daarna digitaal ophalen uit het Omgevingsloket.
Om deze notificaties te kunnen ontvangen, hebben overheden hun zaak- of vergunningsysteem aangesloten op het DSO. Daarvoor gebruiken ze de Standaard aanvragen en meldingen (STAM) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
Meer informatie leest u op de pagina Introductie vergunningaanvragen en meldingen ontvangen en samenwerken.
Informatieproducten
Informatieproducten zijn sets van informatie over de fysieke leefomgeving. Bijvoorbeeld de beschermde bomen in een gemeente of de waterstand binnen een waterschap. Het aanleveren van informatieproducten gaat via de Stelselcatalogus Omgevingswet. Dit is nog in ontwikkeling. Informatieproducten kunnen straks helpen om een vergunningaanvraag makkelijker te maken. En zijn te zien in het onderdeel Regels op de kaart in het Omgevingsloket.
Meer hierover lees u op de pagina Informatieproducten in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Ruimtelijke plannen die nog gelden bij inwerkingtreding
Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet publiceren overheden geen plannen meer op ruimtelijkeplannen.nl. Plannen uit ruimtelijkeplannen.nl die nog gelden komen automatisch in het Omgevingsloket, bij het onderdeel Regels op de kaart.
Op de pagina Transitie ruimtelijkeplannen.nl leest u wat overheden kunnen doen om ruimtelijke plannen zo goed mogelijk vindbaar te maken.
Begrippen en definities Omgevingswet
De begrippen en definities uit juridische bronnen zoals de Omgevingswet en het omgevingsdocument staan in de Stelselcatalogus Omgevingswet. Dit zorgt ervoor dat iedereen dezelfde begrippen en definities kan gebruiken. Dat maakt interbestuurlijk werken gemakkelijker.
Lees meer over begrippen en definities en de Stelselcatalogus.
Meer informatie
Standaard aanvragen en meldingen (STAM)
De Standaard aanvragen en meldingen is één van de standaarden voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De standaard beschrijft de koppelvlakken die een rol spelen bij het indienen van een vergunningsaanvraag of een melding in het Omgevingsloket. De standaard bestaat uit de specificatie van de standaard en het informatiemodel dat de basis legt voor deze koppelvlakken: het Informatiemodel aanvragen en meldingen (IMAM).
Bekijk de laatste versie van de Standaard aanvragen en meldingen (STAM).