Aansluiten om vergunningaanvragen en meldingen te ontvangen
Als overheid sluit u of uw leverancier uw zaak- of vergunningensysteem aan op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Zo kunt u aanvragen en meldingen ontvangen uit het Omgevingsloket. U sluit eerst aan op de oefenomgeving (pre-productieomgeving). Daarna sluit u aan op de productieomgeving.
Aansluiten verplicht bij behandelen
Initiatiefnemers kunnen via het Omgevingsloket vergunningaanvragen, meldingen en informatie indienen. U sluit als overheid verplicht aan op het DSO als u deze verzoeken moet behandelen. Alleen dan kunt u deze namelijk ontvangen. Dit is punt 5.1 uit de lijst minimale eisen.
Dit geldt voor gemeenten, waterschappen, provincies en rijkspartijen. Ook samenwerkingsverbanden en omgevingsdiensten kunnen aansluiten.
Aansluiten ook nodig bij instellen behandeldienst
U kunt de behandeling van verzoeken ook uitbesteden aan een andere organisatie, ook wel een behandeldienst genoemd. Als gemeente kunt u de behandeling bijvoorbeeld overdragen aan een samenwerkingsverband of een omgevingsdienst. U kunt per activiteit een behandeldienst instellen. Als u uw software het instellen van een behandeldienst nog niet ondersteunt, kunt u een verzoek indienen via het Informatiepunt Leefomgeving.
Besteedt u de behandeling van alle verzoeken uit aan een behandeldienst? Dan is het nog steeds verplicht om aan te sluiten op het DSO. In sommige gevallen kunnen verzoeken namelijk worden toegewezen aan uw organisatie. U kunt ervoor kiezen om zelf aan te sluiten. Een andere optie is dat de behandeldienst voor u aansluit op het DSO. U kunt daarvoor uw aansluitgegevens doorgeven aan het programma Aan de slag met de Omgevingswet.
Aansluiten niet nodig om samen te werken
U hoeft niet aan te sluiten op het DSO als u alleen advies geeft tijdens de behandeling van aanvragen. U kunt dan de Samenwerkfunctionaliteit gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor een veiligheidsregio of een brandweerkorps zonder eigen behandel- of zaaksysteem.
Aansluiten oefenomgeving en productieomgeving
U sluit uw zaaksysteem eerst aan op de oefenomgeving van het DSO om te oefenen met aanvragen en meldingen ontvangen. U kunt daarna aansluiten op de productieomgeving.
Aansluiten na mei 2023 afhankelijk van aansluitteam
U kon tot 1 mei 2023 aansluiten op de oefenomgeving en tot 1 juni 2023 op de productieomgeving. Is het niet gelukt het niet om voor deze data aan te sluiten? Dan kunt u alleen nog aansluiten in overleg met het aansluitteam en uw leverancier. In dat geval heeft u tot 1 oktober 2023 de tijd om aan te sluiten op de oefenomgeving en tot 1 november 2023 voor de productieomgeving. Op voorwaarde dat op 1 september 2023 duidelijk is wie uw softwareleverancier is en de planning bij het aansluitteam bekend is.
Meer hierover leest u op de pagina Planning en werkwijze aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet.
Aansluiten via Digikoppeling
U sluit uw zaak- of vergunningensysteem aan op het DSO via Digikoppeling. Dit gaat via het koppelvlak STAM. Digikoppeling is een set standaarden voor elektronisch berichtenverkeer. Deze zorgt ervoor dat overheidsorganisaties veilig en betrouwbaar berichten met elkaar kunnen uitwisselen.
Bent u aangesloten via Digikoppeling? Dan krijgt u via deze beveiligde verbinding een notificatie als er een aanvraag of melding klaarstaat. Uw zaak- of vergunningensysteem haalt de aanvraag daarna op uit het DSO.
Meer informatie over vergunningaanvragen en meldingen ontvangen uit het Omgevingsloket.
Systemen moeten werken volgens nieuwe standaard
Aanvragen en meldingen versturen gaat via de Standaard aanvragen en melden (STAM). U heeft een zaak- of vergunningensysteem nodig dat werkt met deze standaard. Alleen dan kunt u aanvragen ontvangen en behandelen in uw eigen systeem.
Ontwikkelt u of uw leverancier uw systemen zelf als maatwerk? Dan moeten deze systemen geschikt zijn om te werken met deze standaard.
Hulp bij aansluiten
Aansluiten met hulp van aansluitteam
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet kan u en uw leveranciers helpen met aansluiten. U kunt uw lokale software dan aansluiten met hulp van het aansluitteam DSO. Uw leverancier kan u hiervoor aanmelden.
Procesbeschrijving gepland aansluiten
Gaat u of uw leverancier uw zaak- en vergunningsysteem met ondersteuning van het aansluitteam aansluiten? Dan kunt u daar de procesbeschrijving 'gepland aansluiten' bij gebruiken. Deze procesbeschrijving vindt u op het Ontwikkelaarsportaal, bij vergunningaanvragen en meldingen ontvangen.
De beschrijving geeft de stappen aan die u doorloopt:
- aanmelden om aan te sluiten
- Digikoppeling regelen
- een notificatie ontvangen (triggerbericht)
- de vergunningaanvraag of melding ophalen
Afstemming tussen ketenpartners is belangrijk
Aansluiten op het DSO vraagt afstemming tussen u, uw leveranciers en andere betrokken organisaties. Omdat er naast technische onderdelen ook processen worden ingericht, is het ook belangrijk om af te stemmen met eventuele andere ketenpartners.
Meer informatie
- De Handleiding Aansluiten, inregelen en beproeven kunt u gebruiken om een overzicht te krijgen over het proces van aansluiten op en beproeven van de oefenomgeving en de productieomgeving.
- De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft veel informatie beschikbaar over de software voor de Omgevingswet. U vindt er onder andere een handreiking voor het verwerven van Omgevingswetsoftware en specificaties voor het aanschaffen van software.
- VNG Realisatie heeft beschreven welke functies vergunning- en zaaksystemen moeten ondersteunen. Als u of uw leverancier uw systemen zelf ontwikkelt, kunt u dit gebruiken als u uw systemen aanpast. Om welke functies het gaat, staat beschreven in dit document over interacteren met DSO-LV (pdf, 199 kB).
- Informatie voor ontwikkelaars zoals de specificaties en documentatie van de API's is te vinden op het Ontwikkelaarsportaal.