Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
In het bestuurlijk overleg met minister de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) is een voorstel gedaan voor een beperkt uitstel van de ingangsdatum van 1 januari 2023. Hierbij is een periode van 6 maanden genoemd.
De Routewijzer houtstook en overlast is een hulpmiddel dat overheden handvatten biedt om uitstoot of overlast van houtstook door particulieren aan te pakken.
De milieueffectrapportage, ofwel mer, bestaat al ruim 35 jaar in Nederland. Elk project of plan met invloed op de leefomgeving heeft te maken met de mer-regelgeving. 'Inspraak is altijd een belangrijk onderdeel geweest van besluitvorming en de mer helpt daarbij', zegt Gosewien van Eck, mer adviseur bij het Informatiepunt Leefomgeving. 'Onder de Omgevingswet gaan we van inspraak richting echte participatie.'
In de Staatscourant is op 26 september 2022 een wijziging van de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav) gepubliceerd (Staatscourant 2022, nr. 22829). Deze regeling treedt op 1 december 2022 in werking.
Gemeenten kunnen nu het voorlichtingsmateriaal houtstook 2022/2023 downloaden. De voorlichting richt zich op eigenaren van een open haard, kachel of vuurkorf.
Met de maatregelen uit het Nationaal Deltaprogramma wordt Nederland in 2050 en daarna beter beschermd tegen hoogwater, weersextremen en zoetwatertekorten.
De teksten van Omgevingswet, Omgevingsbesluit, Besluit kwaliteit leefomgeving, Besluit activiteiten leefomgeving, Besluit bouwwerken leefomgeving en Omgevingsregeling worden nog regelmatig gewijzigd. Het Informatiepunt Leefomgeving verwerkt deze wijzigingen in de geconsolideerde teksten.
Bij de Kamer van Koophandel op Bonaire opende op 15 september het 'Informatiepunt milieu'. Hier kunnen ondernemers meer te weten komen over het Inrichtingen- en activiteitenbesluit BES (IAB BES). Dit besluit bevat de milieuregels voor bedrijfsactiviteiten op de BES eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Naast een balie opende met Informatiepunt ook een website: infomilcn.com.
De 2-jaarlijkse landelijke mer-dag is dit jaar op 13 oktober. Het thema van deze editie is ‘Mer: samen naar de toekomst’, over de grote opgaven van morgen die we samen moeten oppakken en de inzet van het mer-instrument hierbij. De inschrijving voor deze dag is geopend.
Lang niet alle ruimtelijke plannen benutten de kansen die de ondergrond biedt. Dit kan veel beter door te laten zien wat er speelt in de ondergrond. Het programma Ondergrond inZicht zette op een rij wat er allemaal komt kijken bij het succesvol visualiseren van de ondergrond.
De waterschappen maken zich zorgen over de kwaliteit van het oppervlaktewater. Op 13 september staat een Commissiedebat Mestbeleid met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gepland. De waterschappen vragen aandacht voor een aantal onderwerpen dat daar wordt besproken.
Meld u aan voor de landelijke vuurwerkdag op 4 oktober 2022 in Zwolle. Deze dag is interessant voor alle betrokken partijen bij de vergunningverlening en handhaving van vuurwerkopslag en -evenementen.
De informatie over overgangsrecht op deze website is vernieuwd en opnieuw ingedeeld. De nieuwe informatie is bereikbaar via pagina’s over oude (bestaande) wet- en regelgeving, maar ook via de pagina over activiteiten onder de Omgevingswet.
Doe mee aan de online gebruikersonderzoeken die we eind september en begin oktober 2022 houden. We zoeken in totaal 16 mensen.
De Handreiking grondwaterkwaliteitsbeheer onder de Omgevingswet verscheen in 2019. Deze is nu geactualiseerd. De handreiking is in opdracht van het ministerie van IenW opgesteld, maar tot stand gekomen met medewerking van verschillende (koepels van) overheden.
Het Rijk werkt aan een nieuwe Algemene Maatregel van Bestuur ‘Nationale windturbinebepalingen leefomgeving’. Daarbij hoort ook een milieueffectrapport. Als voorbereiding op dat rapport is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld. Op deze NRD kon iedereen een zienswijze indienen. De reacties op deze zienswijzen zijn nu gebundeld verschenen in een reactienota.
Ons land krijgt steeds meer te maken met wateroverlast. Hoe zit dat en hoe gaan gemeenten daarmee om? Experts van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Loon op Zand en Enschede delen hun ervaringen in deel 2 over klimaatadaptatie.
Sommige natuuronderwerpen staan de laatste tijd erg in de belangstelling, waardoor regelgeving soms aan verandering onderhevig is. Chris Alblas, natuurexpert bij het Informatiepunt Leefomgeving, licht de verandering toe aan de hand van een actueel voorbeeld.
Het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) heeft de ontwerpen gepubliceerd voor twee herziene NEN normen voor waterbodemonderzoek. Het gaat om NEN 5717 (vooronderzoek) en NEN 5720 (verkennend onderzoek). Het niet gaat om een algehele herziening, maar vooral om wijzigingen in de documenten, om ze te laten aansluiten op de komende Omgevingswet.
In de Week van de asbestvrije schuur, van 12 t/m 18 september 2022, gaan gemeenten samen met bewoners de uitdaging aan om zoveel mogelijk asbest daken van schuurtjes te verwijderen en vervangen door een gezond dak.