Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Wanneer u een TAM (Tijdelijke Alternatieve Maatregelen)-omgevingsplan maakt, dan moet u keuzes maken. Wie wil weten wat de (on)mogelijkheden zijn van het TAM-omgevingsplan, kan deelnemen aan een Veldlab van Geonovum en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
De Schakeldag is bij uitstek een evenement om mensen te ontmoeten. Praat met collega's bij over uw werk rondom de Omgevingswet. Leer van ervaringen van anderen. De Schakeldag biedt er alle gelegenheid voor.
Wie bezig is met ruimtelijke ordening en het beoordelen van de milieu-impact van bedrijfsactiviteiten, kan op de Schakeldag kiezen voor een sessie in 2 delen: 'Activiteiten en milieuzonering'.
De buitenplanse omgevingsplanactiviteit, kortweg BOPA, is een veelgebruikt instrument binnen gemeenten momenteel. Maar het leidt ook tot veel vragen. De sessie 'Praktijkvoorbeeld BOPA' geeft veel antwoorden. U kunt zich er nog voor inschrijven.
Bij de Omgevingswet hoort een nieuw Omgevingsloket. Wat weet u al over het loket? En wat kunnen overheden zelf doen om de digitale dienstverlening te verbeteren? Dit ontdekt u tijdens verschillende sessies op de Schakeldag.
Bij het oprichten van een nieuw veehouderijbedrijf komen veel regels kijken. Welke zijn dat onder de nieuwe Omgevingswet? Deze verdiepingscasus op de Schakeldag over milieubelastende activiteiten behandelt het gehele spectrum.
Binnenkort is de Schakeldag 2024, op 27 juni in 's-Hertogenbosch. Hét moment om uw kennis over de Omgevingswet bij te spijkeren en collega's te ontmoeten in hetzelfde werkveld. Zo'n 100 kennissessies staan garant voor een zeer veelzijdig programma. Nog niet ingeschreven? Doe dat dan snel.
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) geldt momenteel alleen voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1. En dus niet voor te verbouwen bouwwerken. Ook op 1 januari 2025 zal de Wkb niet gelden voor verbouw. Wanneer de Wkb wel zal gaan gelden voor verbouw is momenteel niet bekend.
Dompel uzelf onder in de Omgevingswet. En los met een team de puzzels op in de Escaperoom van de Schakeldag. Schrijf u in voor dit populaire onderdeel van de Schakeldag.
Het rapport 'Staat van ons water 2023' is naar de Tweede Kamer gezonden. Hierin wordt een overzicht gegeven van de ontwikkelingen in het waterbeleid van 2023.
Batterijen zijn onmisbaar voor de energietransitie. Het aantal grote batterijen in Nederland neemt dan ook in rap tempo toe, bijvoorbeeld in elektrische auto's, zonneparken of als energieopslag in huishoudens. Maar hoe veilig zijn al die batterijen? Kunt u rustig gaan slapen als u de accu van uw elektrische fiets oplaadt via de thuisbatterij?
Bent u bezig met grote energie-infrastructuurprojecten uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie & Klimaat (MIEK) en/of het Programma Energiehoofdstructuur (PEH)? Dan kunt u kosteloos gebruik maken van deskundigen uit een expertpool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Speciaal voor hulp bij de inpassing van deze projecten in uw ruimtelijke plannen.
Bent u inmiddels voldoende bekend met de beginselen van de Omgevingswet? Of hebt u het gevoel nog iets te missen? Zo ja, bekijk dan een van de korte webcolleges van onze IPLO-experts over de basisprincipes en werkwijzen. Zij praten u in 10 minuten per onderwerp helemaal bij.
Bent u bezig met de Omgevingswet en de leefomgeving? En maakt u gebruik van de website iplo.nl? Dan nodigen we u graag uit voor een gebruikersonderzoek.
Welke voorschriften kan het bevoegd gezag verbinden aan een omgevingsvergunning milieu? Al deze voorschriften zijn verzameld op een handige overzichtspagina. Onlangs is deze pagina volledig vernieuwd en verbeterd.
In de wetgeving voorafgaand aan de Omgevingswet golden veel Omgevingsvergunningen Beperkte Milieutoets (OBM's) uitsluitend voor de oprichting of verandering van een activiteit. Dus niet voor het in werking zijn. Onder de Omgevingswet is dat veranderd. Wat betekent dat voor de oude OBM's?
Het overzicht van rijksactiviteiten in het Omgevingsloket met bron in regelgeving is beschikbaar.
In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is een 'gesloten ruimte' de hoofdlijn voor op- en overslag van stuifgevoelige stoffen en activiteiten en het bewerken van metaal, steen, hout, rubber en kunststof. Voor vervallen uitzonderingen en voorwaarden geldt een overgangsrecht van 2 jaar. Dit geeft het bevoegd gezag de tijd om voor lokale situaties te beoordelen of maatwerk nodig is.
De keuringsplicht van kleine en middelgrote stookinstallatie is in het nieuwe stelsel anders geregeld. Lees hier hoe dat precies zit.
Zodra bekend werd dat er dit jaar weer een Schakeldag zou komen, begonnen de voorbereidingen. Bij het Informatiepunt Leefomgeving werden de koppen bij elkaar gestoken en gekeken: waar is behoefte aan, waar moeten we het op de Schakeldag over hebben? Zo ook bij de mensen die zich bezig houden met het Omgevingsloket en het Digitaal Stelsel Omgevingswet.