Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Zoeken in de index
Bedrijven die een PRTR-verslag moeten maken (voor het Europese Pollutant Release Transfer Register) gebruiken vanaf 2025 verplicht het 'Handboek diffuse emissies van vluchtige organische stoffen' en het 'Meetprotocol lekverliezen'.
Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 vroeg zichtbaar. Lokaal zijn al de tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien.
Tussen november 2024 en april 2025 zijn er 4 gebruikersonderzoeken uitgevoerd. De resultaten van deze onderzoeken zijn nu beschikbaar.
Het is vanaf 1 januari 2026 niet langer mogelijk om gebruik te maken van de tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM). De maatregelen dienen als vangnet voor overheden die het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de nieuwe publicatiestandaard nog niet volledig kunnen gebruiken.
De voorbereidingen voor de Schakeldag – op donderdag 26 juni in ’s-Hertogenbosch – draaien op volle toeren. De uitnodigingen worden dit jaar rond 20 mei verstuurd. Meld u zich nu alvast aan om deze uitnodiging te ontvangen.
De regels over onteigening staan sinds 1 januari 2024 niet meer in de onteigeningswet, maar in de Omgevingswet. Vragen over dit onderwerp komen binnen bij het Kenniscentrum Onteigeningen voor Overheden, via het Informatiepunt Leefomgeving.
Een nieuwe pagina over bindend advies gemeenteraad is op 1 april gepubliceerd en is een van de best bezochte pagina's van de afgelopen tijd. Het lijkt erop te wijzen dat er behoefte is aan deze informatie.
Wat betekent de komst van de Omgevingswet in de praktijk? Hebben de nieuwe regels invloed op uw werk? In de serie 'IPLO in de praktijk' deze keer: voormalige bedrijfswoningen.
Het projectbesluit is een instrument onder de Omgevingswet voor complexe projecten met publiek belang. Waterschappen, provincies en het Rijk kunnen zo'n projectbesluit inzetten. Een praktijkmiddag leverde onlangs 10 tips op over de omgang met dit instrument.
Wilt u regelmatig al het nieuws over het Digitaal Stelsel Omgevingswet ontvangen in uw mailbox? Abonneer u dan op de nieuwsbrief IPLO Update DSO. Speciaal voor overheden en professionals die werken met het Omgevingsloket en DSO.
Wie zijn de mensen achter het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)? Maak kennis met enkele van deze experts in een nieuwe serie interviews. In de eerste aflevering: Rommy IJtsma, adviseur luchtemissies vanuit de industrie.
Op 2 april is in de Staatscourant een wijziging van bijlage V (huisvestingssystemen en emissiefactoren) van de Omgevingsregeling gepubliceerd. Deze treedt in werking per 1 juli.
Vanaf 31 maart tot en met 13 mei 2025 kunt u een zienswijze indienen op het ontwerpprogramma en de plan-mer Overgedragen Milieuregels Omgevingswet.
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) staat vanaf 1 januari 2024 in de startblokken om professionals te helpen bij vragen over de nieuwe Omgevingswet. Onder meer via iplo.nl en de helpdesk gaven we uitleg over de regelgeving van de leefomgeving in de volle breedte. Maar we deden nog veel meer. Het visueel jaarverslag 2024 laat ál ons werk in 1 oogopslag zien.
Synthetische koudemiddelen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Een nieuwe animatie laat zien dat consumenten een keuze kunnen maken voor meer natuurlijke alternatieven.
Vanaf 1 april 2025 verandert een aantal formulieren van het Rijk in het Omgevingsloket. Het Rijk verbetert onder andere vragen en voegt aansluitpunten toe voor gemeenten.
Het Kenniscentrum Onteigeningen voor Overheden organiseert ook dit jaar verschillende soorten kennisnetwerkbijeenkomsten. De eerste datum kunt u alvast noteren.
Staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu stuurt de Tweede Kamer de Handreiking 'Zorgplicht onder artikel 13 Wet bodembescherming bij bodemverontreiniging met PFAS'. Hij gaat in op de focus en de bredere context van de handreiking.
Alle emissiegegevens van middelgrote stookinstallaties zijn vanaf dit jaar online te vinden op een nieuw portaal.
Voor het starten van een milieubelastende activiteit, moet u in veel gevallen de locatiegrenzen van die activiteit doorgeven. Als het om meerdere activiteiten op 1 locatie gaat, is 1 keer de begrenzing doorgeven voldoende.