Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Vergunningplichtige bedrijven worden verplicht om hun emissies van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) te registeren in een database.
Door klimaatverandering, zeespiegelstijging en bodemdaling neemt de verzilting van de binnendijkse gronden langs de Nederlandse kust geleidelijk toe. Verzilting maakt het grond- en oppervlaktewater minder geschikt voor veel gebruikers.
Ruim 21.000 vragen kreeg het Informatiepunt Leefomgeving het afgelopen jaar binnen. Waar gingen al die vragen over? En naar welke informatie zochten mensen het meest op de website? In de 2e aflevering van 'IPLO en…' een overzicht van waar de kennisexperts van IPLO in 2022 druk mee waren.
Bijna 2 jaar na het rapport van de commissie-Van Aartsen werken omgevingsdiensten aan verdere professionalisering. Een gesprek over de samenwerking tussen gemeente en omgevingsdienst, ook met het oog op de Omgevingswet.
De Europese Commissie (EC) ziet dat oorzaken en gevolgen van bodemaantasting geen grenzen kennen. En dat door niet-duurzaam bodembeheer en een veranderend klimaat deze ontwikkeling versnelt. Daarom komt de EC op 7 juni 2023 met een bodemgezondheidsrichtlijn.
Het Koninklijk Besluit dat de datum van de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024 regelt, is vandaag door de minister bij beide Kamers in procedure gebracht. Daarmee is interbestuurlijk een nieuwe streefdatum afgesproken.
De Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) is op 19 januari 2023 in de Staatscourant geplaatst. De huidige Regeling bodemkwaliteit (Rbk) is aangepast aan de nieuwe regelgeving onder de Omgevingswet. Bij inwerkingtreding van die wet zal de Rbk 2022 gaan gelden. Tegelijkertijd wordt de huidige Rbk dan ingetrokken.
Veel Nederlandse gemeenten hebben inmiddels een omgevingsvisie, vereist onder de nieuwe Omgevingswet. Andere gemeenten werken er aan. Een blik bij enkele gemeenten.
De Studiegroep Grondwater heeft op 19 december 2022 haar advies met de titel 'Grondwater: onzichtbaar en onmisbaar' aangeboden aan het Bestuurlijk Overleg (BO) Water.
In een nieuwe serie artikelen laten we die expertise van IPLO zien op uiteenlopende onderwerpen. We beginnen in deze eerste aflevering met een voor de hand liggend thema rond de jaarwisseling: vuurwerk.
Luchtwassers hebben geen geweldige reputatie. Maar volgens Leo van der Werff van OD Twente kunnen luchtwassers wel degelijk goed werken en een belangrijk wapen zijn in de stikstofstrijd.
Houtstook door particulieren: aanpak van overlast is ingewikkeld. Een jurist, handhaver en beleidsmedewerker vertellen over hun kennis en ervaringen die mede geleid hebben tot de Routewijzer houtstook en overlast.
De Omgevingswet bundelt 26 wetten naar 1, zo wordt vaak gezegd. Maar hoe gaat die bundeling nu precies in z'n werk? Dat wordt geregeld via het overgangsrecht. Jan van den Dool, senior adviseur bij het Informatiepunt Leefomgeving, legt uit wat overgangsrecht is, hoe het werkt en waar alle informatie erover is te vinden.
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet blijft de Wkpb bestaan. Wel wijzigen het Aanwijzingsbesluit en de Regeling en is er overgangsrecht.
PFAS: verzamelnaam voor een reeks giftige stoffen en een serieus probleem in onze samenleving. In dit artikel, hoe de gevolgen van PFAS te verminderen.
De teksten van Omgevingswet, Omgevingsbesluit, Besluit kwaliteit leefomgeving, Besluit activiteiten leefomgeving, Besluit bouwwerken leefomgeving en Omgevingsregeling worden nog regelmatig gewijzigd. Het Informatiepunt Leefomgeving verwerkt deze wijzigingen in de geconsolideerde teksten.
Ons land krijgt steeds meer te maken met wateroverlast. Hoe zit dat en hoe gaan gemeenten daarmee om? Experts van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Loon op Zand en Enschede delen hun ervaringen in deel 2 over klimaatadaptatie.
Sommige natuuronderwerpen staan de laatste tijd erg in de belangstelling, waardoor regelgeving soms aan verandering onderhevig is. Chris Alblas, natuurexpert bij het Informatiepunt Leefomgeving, licht de verandering toe aan de hand van een actueel voorbeeld.
Amsterdam is vanuit milieuoogpunt een belaste stad met gevolgen voor de gezondheid. Maar dat heeft er juist aan bijgedragen dat er meer aandacht voor deze problemen is. De GGD Amsterdam loopt op een aantal terreinen voorop met beleid.
De regels voor hergebruik van bouwstoffen, grond en baggerspecie staan straks deels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en deels in het Besluit bodemkwaliteit (Bbk). Via het Aanvullingsbesluit bodem is het Bbk gewijzigd. Er is nu een geconsolideerde versie van het Besluit bodemkwaliteit ontwikkeld zoals geldend na inwerkingtreding van de Omgevingswet.