Overgangsrecht regelt soepele overgang van oude naar nieuwe regels
De Omgevingswet bundelt 26 wetten naar 1, zo wordt vaak gezegd. Maar hoe gaat die bundeling nu precies in z'n werk? Dat wordt geregeld via het overgangsrecht. Jan van den Dool, senior adviseur bij het Informatiepunt Leefomgeving, legt uit wat overgangsrecht is, hoe het werkt en waar alle informatie erover is te vinden.
'Dat van die 26 wetten naar 1 klopt, maar het is iets breder dan dat', begint Jan. 'We hebben van in totaal 73 wetten, besluiten en regelingen het overgangsrecht op 1 pagina bij elkaar gezet. Het overgangsrecht regelt dat instrumenten uit deze wet- en regelgeving een plaats krijgen in het stelsel van de Omgevingswet. Ook zorgt het overgangsrecht ervoor dat lopende procedures voor instrumenten die vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn gestart volgens het oude recht kunnen worden afgemaakt.'
Van oud naar nieuw
Op dit moment zijn er ruim 70 wetten, besluiten en regelingen over de leefomgeving in Nederland. Variërend van grote wetten als de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) of de Waterwet tot aan de veel kleinere Jachtwet of de Vogelwet (daterend uit 1936). Voor instrumenten uit al deze wetten, besluiten en regelingen geldt overgangsrecht naar het stelsel van de Omgevingswet.
Hij geeft een voorbeeld: 'Bedrijven kennen onder het oude recht een omgevingsvergunning milieu voor het gehele bedrijf (bekend onder de term 'inrichting'). In die vergunning worden alle milieuonderwerpen geregeld. Onder de Omgevingswet vervalt het begrip inrichting. Vanaf dat moment gelden de regels voor een milieubelastende activiteit (Besluit activiteiten leefomgeving) én regels uit het omgevingsplan van de gemeente (de 'bruidsschat'). Over dit overgangsrecht omgevingsvergunning milieu is een speciale pagina gemaakt waar bedrijven alle informatie kunnen vinden.'
Twee ingangen
Wie meer wil weten over het overgangsrecht vindt alles op deze website. De informatie is op 2 manieren te bereiken: wie meer wil lezen over een specifieke wet of regeling kijkt op de pagina Overgangsrecht naar de Omgevingswet. Wie niet direct thuis is in wet- en regelgeving, maar zich wel afvraagt wat overgangsrecht voor zijn specifieke activiteit betekent, kan terecht op de pagina Overgangsrecht bij activiteiten waarop alle instrumenten die activiteiten regelen (zoals vergunningen, ontheffingen en meldingen) zijn ondergebracht. Via deze pagina komt men dan uiteindelijk bij de juiste wet- en regelgeving terecht.
Daarnaast is voor 2 specifieke thema's, bodem en geluid, alles rondom het overgangsrecht samengebracht op 1 pagina.