Meer kantoren hebben energielabel C
Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) stuurde op 2 oktober 2024 een Kamerbrief over het energielabel C voor kantoren en de kwaliteit van de energielabels in het algemeen. Daaruit blijkt dat meer kantoren nu energielabel C hebben. Het toezicht en handhaving op deze verplichting verschilt per gemeente.
In 2018 werd het al aangekondigd: op 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland minimaal energielabel C hebben. In het voorjaar van 2024 was er een evaluatie. Belangrijkste uitkomst is dat er een aanzienlijke verbetering is van energielabels in de kantorenmarkt. De verplichting lijkt geen negatieve gevolgen te hebben voor kantooreigenaren. Uit onderzoek van Maastricht University blijkt daarnaast dat kantoorgebouwen met betere energielabels meer gewild en waardevaster zijn.
Grotere kantoorpanden voldoen bijna allemaal aan de verplichting. Eigenaren van kleine kantoorgebouwen zijn minder goed op de hoogte en hebben minder financieringsmogelijkheden om energielabel C te behalen. Verder is goede en tijdige communicatie over de normering cruciaal gebleken.
Wel bleek de CO2-reductie die te herleiden is naar deze verplichting beperkt. Dat komt door autonome verduurzaming van de gebouwen en het feit dat veel kantoren in een betere staat zijn dan in 2018 verwacht. De maatregelen, kosten en terugverdientijd om label C te behalen bleven beperkt en er hebben zich geen noemenswaardige knelpunten voorgedaan bij gebouweigenaren. De verplichting heeft een bijdrage geleverd aan het op de agenda zetten van verduurzamen van de gebouwen in Nederland.
Toezicht en handhaving door gemeenten
Het ministerie liet ook onderzoek doen naar het toezicht en de handhaving van energielabel C. Van de 342 gemeenten hebben 299 gemeenten (89%) meegedaan aan het onderzoek. De inzet van toezicht en handhaving verschilt per gemeente en ook de mate waarin gemeenten zicht hebben op de kantoren die moeten voldoen, verschilt. Ten minste 197 gemeenten (58%) zijn gestart met toezicht en handhaving. 145 gemeenten hebben stappen gezet richting kantooreigenaren, bijvoorbeeld via het sturen van een waarschuwingsbrief. 123 gemeenten doen het toezicht en handhaving zelf en van 176 gemeenten is dit bij omgevingsdiensten belegd.
Als er nog geen toezicht en handhaving is op energielabel C, zijn de meeste gemeenten van plan om dit binnen een paar jaar op te pakken. 20 gemeenten hebben aangegeven geen toezicht en handhaving hierop uit te voeren, bijvoorbeeld omdat er geen budget is of omdat er in de gemeente weinig kantoorgebouwen zijn.
Kwaliteit energielabels
De kwaliteit van het energielabel wordt jaarlijks gemonitord. De resultaten laten een stabiel, positief beeld zien. Met de in 2023 in gang gezette maatregelen zoals een publieke toezichthouder, een grotere controlesteekproef en extra controles bij geconstateerde fouten verwacht de minister de komende tijd dat de kwaliteit van energielabels verder zal verbeteren.
Op verzoek van de Tweede Kamer heeft de minister onderzoek laten uitvoeren naar de inzet van nieuwe technologieën met als doel de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de opname en controle van het energielabel te verbeteren. Zo start een verkenning naar automatische controle op de juistheid van energielabels.
Meer informatie
- Lees de volledige Kamerbrief en de onderzoeken als bijlagen.
- Lees meer over energiebesparing.