Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Een bomvol Netwerkplein, pakweg 100 inhoudelijke sessies over de Omgevingswet en meer dan 1000 bezoekers. De eerste Schakeldag onder een werkende Omgevingswet voldeed duidelijk aan een behoefte. 'De Omgevingswet doe je er niet even bij.'
Hoe krijgen we in Nederland in 2050 een gezonde, schone en veilige leefomgeving? Dat is het doel van het Nationaal MilieuProgramma (NMP). Op de Schakeldag is een sessie gewijd aan dit NMP.
Voor vreugdevuren en paasvuren geldt een vergunningplicht. Alleen met een vergunning krijgt u toestemming voor het verbranden van afvalstoffen.
Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 17 juni 2024 met de Verzamelbrief actualiteiten water de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken en ontwikkelingen op het waterdomein, die vanuit de inhoud ook sterke relatie hebben met het bodemdomein. Daarnaast wordt met deze brief invulling gegeven aan een aantal moties en toezeggingen.
In de land- en tuinbouwsector is steeds meer aandacht voor de aanleg van wasplaatsen voor spuitmachines of andere land- en tuinbouwvoertuigen en -werktuigen. Er is een handreiking voor aanleg van wasplaatsen opgesteld.
Wanneer u een TAM (Tijdelijke Alternatieve Maatregelen)-omgevingsplan maakt, dan moet u keuzes maken. Wie wil weten wat de (on)mogelijkheden zijn van het TAM-omgevingsplan, kan deelnemen aan een Veldlab van Geonovum en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
De Schakeldag is bij uitstek een evenement om mensen te ontmoeten. Praat met collega's bij over uw werk rondom de Omgevingswet. Leer van ervaringen van anderen. De Schakeldag biedt er alle gelegenheid voor.
Wie bezig is met ruimtelijke ordening en het beoordelen van de milieu-impact van bedrijfsactiviteiten, kan op de Schakeldag kiezen voor een sessie in 2 delen: 'Activiteiten en milieuzonering'.
De buitenplanse omgevingsplanactiviteit, kortweg BOPA, is een veelgebruikt instrument binnen gemeenten momenteel. Maar het leidt ook tot veel vragen. De sessie 'Praktijkvoorbeeld BOPA' geeft veel antwoorden. U kunt zich er nog voor inschrijven.
Bij de Omgevingswet hoort een nieuw Omgevingsloket. Wat weet u al over het loket? En wat kunnen overheden zelf doen om de digitale dienstverlening te verbeteren? Dit ontdekt u tijdens verschillende sessies op de Schakeldag.
Bij het oprichten van een nieuw veehouderijbedrijf komen veel regels kijken. Welke zijn dat onder de nieuwe Omgevingswet? Deze verdiepingscasus op de Schakeldag over milieubelastende activiteiten behandelt het gehele spectrum.
Binnenkort is de Schakeldag 2024, op 27 juni in 's-Hertogenbosch. Hét moment om uw kennis over de Omgevingswet bij te spijkeren en collega's te ontmoeten in hetzelfde werkveld. Zo'n 100 kennissessies staan garant voor een zeer veelzijdig programma. Nog niet ingeschreven? Doe dat dan snel.
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) geldt momenteel alleen voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1. En dus niet voor te verbouwen bouwwerken. Ook op 1 januari 2025 zal de Wkb niet gelden voor verbouw. Wanneer de Wkb wel zal gaan gelden voor verbouw is momenteel niet bekend.
Dompel uzelf onder in de Omgevingswet. En los met een team de puzzels op in de Escaperoom van de Schakeldag. Schrijf u in voor dit populaire onderdeel van de Schakeldag.
Het rapport 'Staat van ons water 2023' is naar de Tweede Kamer gezonden. Hierin wordt een overzicht gegeven van de ontwikkelingen in het waterbeleid van 2023.
Batterijen zijn onmisbaar voor de energietransitie. Het aantal grote batterijen in Nederland neemt dan ook in rap tempo toe, bijvoorbeeld in elektrische auto's, zonneparken of als energieopslag in huishoudens. Maar hoe veilig zijn al die batterijen? Kunt u rustig gaan slapen als u de accu van uw elektrische fiets oplaadt via de thuisbatterij?
Bent u bezig met grote energie-infrastructuurprojecten uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie & Klimaat (MIEK) en/of het Programma Energiehoofdstructuur (PEH)? Dan kunt u kosteloos gebruik maken van deskundigen uit een expertpool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Speciaal voor hulp bij de inpassing van deze projecten in uw ruimtelijke plannen.
Bent u inmiddels voldoende bekend met de beginselen van de Omgevingswet? Of hebt u het gevoel nog iets te missen? Zo ja, bekijk dan een van de korte webcolleges van onze IPLO-experts over de basisprincipes en werkwijzen. Zij praten u in 10 minuten per onderwerp helemaal bij.
Bent u bezig met de Omgevingswet en de leefomgeving? En maakt u gebruik van de website iplo.nl? Dan nodigen we u graag uit voor een gebruikersonderzoek.
Welke voorschriften kan het bevoegd gezag verbinden aan een omgevingsvergunning milieu? Al deze voorschriften zijn verzameld op een handige overzichtspagina. Onlangs is deze pagina volledig vernieuwd en verbeterd.