Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Ons land krijgt steeds meer te maken met droge periodes, gevolgd door extreme wateroverlast. Veel gemeenten in Nederland stellen zich de vraag hoe daarmee om te gaan. Waar zien zij kansen en waar obstakels? Nieuws in Perspectief sprak met de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Loon op Zand en Enschede over hun aanpak.
Naar de letterlijke opwarming van de 'aarde', ofwel de bodem, is nog weinig onderzoek gedaan. Wetenschappers van Wageningen University & Research hebben in een inventariserend onderzoek de verandering van de bodemtemperatuur in Nederland in kaart gebracht.
De internetconsultatie van de wijziging van de Regeling bodemkwaliteit is op 8 juni 2022 gestart. Deze consultatie is te benaderen via de website van internetconsultatie. Reageren is mogelijk tot 6 juli 2022.
Alle 12 provincies en al bijna 90 gemeenten hebben hun handtekening gezet onder het Schone Lucht Akkoord. Doel van dit akkoord: 50% gezondheidswinst door schonere lucht in Nederland in 2030. Nu er na de verkiezingen overal nieuwe gemeentecolleges zijn, is er werk aan de winkel.
Organisaties in de Rotterdamse haven hebben de handen ineengeslagen en vastgelegd wat de Omgevingswet voor bedrijven in het havengebied gaat betekenen. Dat deden ze met hulp van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Met de Omgevingswet verandert er veel voor professionals rond vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). De was-wordt-tabellen schieten te hulp.
Op 13 mei 2022 is de ‘tijdelijke overbruggingsregeling windturbineparken’ gepubliceerd, met tijdelijke milieuregels voor bestaande windturbineparken.
Gemeenten, provincies, omgevingsdiensten die op zoek zijn naar milieuvoorschriften in de nieuwe Omgevingswet, ondernemers die veranderingen willen inzien voor een specifieke type bedrijf. De IPLO helpdesk wijst ze de weg.
Bevoegd gezagen willen graag weten wanneer een milieueffectrapportage (mer) verplicht is onder de Omgevingswet. De nieuwe mer-scan geeft per situatie snel en eenvoudig inzicht.
Wat verandert er voor de spoorwegen als de Omgevingswet in werking treedt? In een podcast van het Omgevingswetplein bespreken Stefan Jak van ProRail en Margreet Hobbelen van Rijkswaterstaat wat er precies gaat gebeuren.
Het belang van goed bodembeleid groeit, met name bij de energietransitie en klimaatadaptie. Gilbert Boerekamp van de RWS-afdeling Bodem en Ondergrond vertelt wat er verandert.
'De RIO's krijgen nu meer een sturende rol.' Regionale Implementatiecoach Omgevingswet Léon Evers vertelt hoe hun rol is veranderd.
Voor het eerst is het nationale waterbeleid én het beheer van de rijkswateren en rijksvaarwegen in 1 programma vastgelegd: het Nationaal Water Programma (NWP).
Het team Geluid beantwoordt voor IPLO vragen over geluid. Bijvoorbeeld over bronnen van geluid, monitoren van geluid en bedrijfsgeluid bij het vaststellen van een omgevingsplan.
Jaarlijks wordt de voortgang van de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico's gemonitord. Het Directeurenoverleg Bodem stelde op 11 april 2022 de rapportage over 2021 vast.
De Europese Commissie vraagt lidstaten om hulp bij de uitwerking van haar bodembeleid. De oproep richt zich onder andere op bedrijven, koepelorganisaties en NGO’s.
Naar aanleiding van 3 rapporten over de werking van het Kwalibo-stelsel heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in 2020 opdracht gegeven om verbeteringen door te voeren in de kwaliteitsborging van het bodembeheer. Dat heeft geleid tot een plan van aanpak dat op 4 april 2022 aan de Tweede Kamer is aangeboden.
Het kabinet heeft forse doelstellingen voor een circulaire economie: al in 2030 de helft minder primaire grondstoffen en in 2050 een volledig circulaire economie. Nieuws in Perspectief sprak hierover met 2 kenners.
Het Atlas-team organiseert op donderdag 21 april 2022 de tweede Atlas Werkconferentie Online. Het thema is ‘Van Praten naar Doen’. Met weer een liveshow en leuke, interessante en interactieve workshops.
Om de luchtverontreiniging door de Nederlandse industrie te verminderen, onderzocht adviesbureau KokxDeVoogd de mogelijkheden om resultaatgerichte emissiegrenswaarden te vergunnen met het oog op schone lucht. Nieuws in Perspectief nam poolshoogte.