Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Regionale Mobiliteitsprogramma's zijn de aanjagers van duurzame mobiliteit in provincies en gemeenten. Ze herbergen talloze initiatieven, van fietssnelwegen tot vuilniswagens op waterstof. Meer voorbeelden in dit Nieuws in Perspectief-artikel. 'De werkgeversaanpak is belangrijk en veelbelovend.'
Nog iets meer dan een half jaar en dan stapt Nederland over naar het stelsel Omgevingswet. Veel bestaande regelgeving komt in het nieuwe stelsel op een andere plek terug. Waar vindt u dan het artikel of het besluit dat u zoekt? Daarvoor zijn verschillende handige hulpmiddelen.
Omgevingsdiensten en vergunningverleners controleren milieugegevens van bedrijven. Om hun werk snel en efficiënt te kunnen doen, bedacht Wim Burgers slimme hulpmiddelen.
De meeste omgevingsdiensten bestaan nu 13 jaar. Toch functioneren ze nog niet altijd zoals het zou moeten, net als het VTH-stelsel waar ze onderdeel van zijn. Waar ligt dat aan?
De Europese Raad van Ministers is op 16 maart akkoord gegaan met de wijziging van de Richtlijn industriële emissies (Rie).
De rapportage 'Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2021' is gepubliceerd. De cijfers laten zien dat minder Nederlands afval is verbrand en minder bedrijfsafval en bouw- en sloopafval is gestort.
Het netwerk Ruimte, met experts van Rijkswaterstaat en IPLO, houdt op dinsdag 4 april een bijeenkomst over de Omgevingswet. Onderwerpen zijn evenementen onder de Omgevingswet en de bevoegdheden uit de Wet ruimtelijke ordening straks onder de Omgevingswet.
Lavsinfo.nl is sinds 27 maart onderdeel van de IPLO-website. Hier kunt u voortaan terecht voor alle relevante en actuele informatie over het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS). LAVSinfo.nl gaat begin mei uit de lucht.
Met de invoering van de Omgevingswet in zicht lanceert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de online tool Klaar voor de Start. Deze tool helpt gemeenten om te bepalen waar men staat richting inwerkingtreding en de periode daarna.
Op de website van de Rijksoverheid is op 15 maart 2023 de geactualiseerde lijst met emissiefactoren voor fijnstof voor de veehouderij gepubliceerd. De emissiefactoren op deze lijst kunt u gebruiken voor het berekenen van de emissie van fijnstof uit stallen.
Brijn is een restproduct als grondwater bereid wordt voor bepaalde toepassingen. Het wordt ook brijnwater genoemd en heeft een relatief hoog zoutgehalte. Onlangs zijn nieuwe pagina's gepubliceerd over het lozen van brijn onder de Omgevingswet.
Minister Hugo de Jonge heeft op 16 maart 2023 het Koninklijk Besluit getekend waarmee de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is vastgesteld.
Van woensdag 15 maart tot en met dinsdag 25 april 2023 ligt het geactualiseerde Nationaal Programma Emissieplafonds luchtverontreinigende stoffen (NEC-programma) ter inzage. U kunt hierop dan een zienswijze indienen.
Op 8 maart 2023 is een wijziging van bijlage 1 van de Rav gepubliceerd in de Staatscourant.
De Omgevingswet wordt per 1 januari 2024 ingevoerd. Dat is de uitkomst van een hoofdelijke stemming in de Eerste Kamer vandaag (41 voor en 29 tegen) over het Koninklijk Besluit dat de invoering op deze datum regelt.
Het basistakenpakket bestaat uit taken die gemeenten en provincies verplicht moeten onderbrengen bij een omgevingsdienst. Evenals onder de Wabo wordt straks ook onder de Omgevingswet met een basistakenpakket gewerkt. Toch zijn er verschillen.
Welke regels gelden er rond een Natura 2000-gebied? Wat te doen met invasieve exoten? Of waar moet u aan voldoen bij het kappen of (her)beplanten van bossen? Allemaal vragen waarop de Omgevingswet ook antwoord geeft. Onlangs ging een nieuw gedeelte van de IPLO-website live waarin de regels voor natuuractiviteiten onder de Omgevingswet worden uitgelegd.
In Nederland leven 5000 à 6000 bevers. Experts Toine Morel en Elze Polman vertellen over een gezonde beverstand en de water- en verkeersveiligheid.
Water is een essentieel onderdeel van de leefomgeving. Het is ook een van de grotere thema's binnen het Informatiepunt Leefomgeving. Op de website van IPLO is uitgebreide informatie te vinden over water en bij de helpdesk komen zo'n 150 watervragen per maand binnen.
Een voorstel voor een Europees verbod op PFAS is op 7 februari 2023 gepubliceerd. Het verbod gaat gelden voor productie, gebruik, verkoop en import van ruim 10.000 chemische stoffen.