Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Zoeken in de index
De informatie over omgevingsplanactiviteiten op deze website is vernieuwd. Er is nu een verzamelpagina van waaruit de verschillende deelonderwerpen zijn te benaderen.
De 'Dag voor de Leefomgeving: VTH in Actie' is op maandag 30 september 2024. Aanmelden voor deze dag is nu mogelijk.
Beleef de Schakeldag 2024 opnieuw in 3 minuten. Bekijk het video-sfeerverslag dat op 27 juni in 's-Hertogenbosch is gemaakt. Ook enthousiast? U kunt zich alweer aanmelden voor een uitnodiging voor de volgende Schakeldag, in juni 2025.
De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft een praktische uitleg gegeven aan het overgangsrecht voor lopende handhavingsprocedures. De afdeling heeft bij haar uitspraak van 3 juli 2024 een handig stroomschema gepubliceerd.
Het interbestuurlijke programma Versterking VTH-stelsel is bijna ten einde. Een interview met programmadirecteur Magdeleen Sturm over de resultaten.
Een bomvol Netwerkplein, pakweg 100 inhoudelijke sessies over de Omgevingswet en meer dan 1000 bezoekers. De eerste Schakeldag onder een werkende Omgevingswet voldeed duidelijk aan een behoefte. 'De Omgevingswet doe je er niet even bij.'
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet, iets realiseren dat in strijd is met het omgevingsplan: een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA).
Bedrijven moeten meer energie gaan besparen om de CO2-uitstoot verder terug te dringen. Het kabinet heeft de energiebesparingsplicht per 1 juli 2023 aangescherpt.
Wilt u iets weten over uw buurt en geluidhinder, vervoer, luchtkwaliteit, bodem, monumenten, fietsroutes, veiligheid, lichtvervuiling, groen in de buurt enzovoorts, enzovoorts? Bezoek dan Atlas Leefomgeving, het kaartenplatform om uw eigen leefomgeving te ontdekken.
Regionale Mobiliteitsprogramma's zijn de aanjagers van duurzame mobiliteit in provincies en gemeenten. Ze herbergen talloze initiatieven, van fietssnelwegen tot vuilniswagens op waterstof. Meer voorbeelden in dit Nieuws in Perspectief-artikel. 'De werkgeversaanpak is belangrijk en veelbelovend.'
Omgevingsdiensten en vergunningverleners controleren milieugegevens van bedrijven. Om hun werk snel en efficiënt te kunnen doen, bedacht Wim Burgers slimme hulpmiddelen.
De meeste omgevingsdiensten bestaan nu 13 jaar. Toch functioneren ze nog niet altijd zoals het zou moeten, net als het VTH-stelsel waar ze onderdeel van zijn. Waar ligt dat aan?
In Nederland leven 5000 à 6000 bevers. Experts Toine Morel en Elze Polman vertellen over een gezonde beverstand en de water- en verkeersveiligheid.
Bijna 2 jaar na het rapport van de commissie-Van Aartsen werken omgevingsdiensten aan verdere professionalisering. Een gesprek over de samenwerking tussen gemeente en omgevingsdienst, ook met het oog op de Omgevingswet.
Veel Nederlandse gemeenten hebben inmiddels een omgevingsvisie, vereist onder de nieuwe Omgevingswet. Andere gemeenten werken er aan. Een blik bij enkele gemeenten.
Luchtwassers hebben geen geweldige reputatie. Maar volgens Leo van der Werff van de Omgevingsdienst Twente kunnen luchtwassers wel degelijk goed werken en een belangrijk wapen zijn in de stikstofstrijd.
Houtstook door particulieren: aanpak van overlast is ingewikkeld. Een jurist, handhaver en beleidsmedewerker vertellen over hun kennis en ervaringen die mede geleid hebben tot de Routewijzer houtstook en overlast.
PFAS: verzamelnaam voor een reeks giftige stoffen en een serieus probleem in onze samenleving. In dit artikel, hoe de gevolgen van PFAS te verminderen.
Ons land krijgt steeds meer te maken met wateroverlast. Hoe zit dat en hoe gaan gemeenten daarmee om? Experts van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Loon op Zand en Enschede delen hun ervaringen in deel 2 over klimaatadaptatie.
Amsterdam is vanuit milieuoogpunt een belaste stad met gevolgen voor de gezondheid. Maar dat heeft er juist aan bijgedragen dat er meer aandacht voor deze problemen is. De GGD Amsterdam loopt op een aantal terreinen voorop met beleid.