Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Zoeken in de index
Het overzicht van rijksactiviteiten in het Omgevingsloket met bron in regelgeving is beschikbaar.
In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is een 'gesloten ruimte' de hoofdlijn voor op- en overslag van stuifgevoelige stoffen en activiteiten en het bewerken van metaal, steen, hout, rubber en kunststof. Voor vervallen uitzonderingen en voorwaarden geldt een overgangsrecht van 2 jaar. Dit geeft het bevoegd gezag de tijd om voor lokale situaties te beoordelen of maatwerk nodig is.
De keuringsplicht van kleine en middelgrote stookinstallatie is in het nieuwe stelsel anders geregeld. Lees hier hoe dat precies zit.
Het Europees Parlement en vertegenwoordigers van lidstaten in de Raad zijn akkoord met de herziening van de Richtlijn industriële emissies (Rie). De nieuwe richtlijn is op 15 juli 2024 gepubliceerd in het Europese publicatieblad en is 20 dagen later inwerking getreden. Lidstaten krijgen tot 1 juli 2026 de tijd om de Rie 2024/1785 in nationale wetgeving te implementeren.
De nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) stelt andere eisen aan nieuwe (ver)bouwprojecten. Waar moet u als opdrachtgever rekening mee houden? Een nieuwe, korte animatiefilm legt het uit.
De Omgevingswet is nu ruim 100 dagen in werking. Wat zijn de eerste ervaringen met de regels voor bodem onder de nieuwe wet? Over welke onderwerpen zijn de meeste vragen gesteld en wat valt op?
Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) stuurde de Tweede Kamer op 9 april 2024 het definitief ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving. Het afwegingskader is een ondersteunend instrument voor provincies, gemeenten en waterschappen bij de locatiekeuze voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.
Wat betekent de komst van de Omgevingswet in de praktijk? Hebben de nieuwe regels invloed op uw werk? In de serie 'IPLO in de praktijk' belichten we enkele inspirerende praktijkvoorbeelden, die we verder hebben uitgewerkt op iplo.nl. Deze keer: evenementen.
Het Kenniscentrum Onteigeningen voor Overheden houdt op dinsdag 14 mei de eerste kennisnetwerkbijeenkomst in de Jaarbeurs Meetup in Utrecht.
Het netwerk Ruimte, met experts van Rijkswaterstaat en IPLO, houdt op dinsdag 9 april in Utrecht een bijeenkomst over de Omgevingswet. Er staan diverse onderwerpen op het programma die spelen nu de Omgevingswet 100 dagen in werking is.
Op 1 januari 2027 moeten gemeenten beschikken over een omgevingsvisie die voldoet aan de eisen van de Omgevingswet. De visie moet worden opgesteld en gepubliceerd met de technische standaard STOP/TPOD. Als het nodig is, kunnen gemeenten tot 1 januari 2025 gebruikmaken van de oude RO standaarden (IMRO).
Ook na inwerkingtreding van de Omgevingswet krijgen gemeenten, waterschappen, provincies en omgevingsdiensten vragen van inwoners en bedrijven. Om deze vragen te beantwoorden, kunnen zij gebruikmaken van een handige wegwijzer.
De Europese Commissie publiceerde op 20 februari 2 verordeningen die de uitstoot van F-gassen en ozonlaag afbrekende stoffen verder moeten beperken.
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet, iets realiseren dat in strijd is met het omgevingsplan: een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA).
Bedrijven moeten meer energie gaan besparen om de CO2-uitstoot verder terug te dringen. Het kabinet heeft de energiebesparingsplicht per 1 juli 2023 aangescherpt.
Wilt u iets weten over uw buurt en geluidhinder, vervoer, luchtkwaliteit, bodem, monumenten, fietsroutes, veiligheid, lichtvervuiling, groen in de buurt enzovoorts, enzovoorts? Bezoek dan Atlas Leefomgeving, het kaartenplatform om uw eigen leefomgeving te ontdekken.
Regionale Mobiliteitsprogramma's zijn de aanjagers van duurzame mobiliteit in provincies en gemeenten. Ze herbergen talloze initiatieven, van fietssnelwegen tot vuilniswagens op waterstof. Meer voorbeelden in dit Nieuws in Perspectief-artikel. 'De werkgeversaanpak is belangrijk en veelbelovend.'
Omgevingsdiensten en vergunningverleners controleren milieugegevens van bedrijven. Om hun werk snel en efficiënt te kunnen doen, bedacht Wim Burgers slimme hulpmiddelen.
De meeste omgevingsdiensten bestaan nu 13 jaar. Toch functioneren ze nog niet altijd zoals het zou moeten, net als het VTH-stelsel waar ze onderdeel van zijn. Waar ligt dat aan?
In Nederland leven 5000 à 6000 bevers. Experts Toine Morel en Elze Polman vertellen over een gezonde beverstand en de water- en verkeersveiligheid.