Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
In de serie IPLO in de praktijk richten we ons op een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden, die zijn uitgewerkt op de IPLO-website. Dit keer: mantelzorgwoningen.
Het College van Rijksadviseurs heeft een praktijkgids uitgebracht met 6 stappen om in projecten, programma's en bij beleidsontwikkeling te werken vanuit het principe 'water en bodem sturend'.
De e-learning over luchtwassers heeft een nieuwe versie gekregen. Deze is geheel aangepast op de regels onder de Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking treedt.
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet, iets realiseren dat in strijd is met het omgevingsplan: een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA).
De regels voor vergunningvrij afwijken van het bestemmingsplan staan nu in bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht (Bor). Deze worden straks vertaald naar regels in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en regels in de bruidsschat omgevingsplan. De omzetting van die regels vindt u in nieuwe transponeringstabellen.
Om de diffuse emissies van vluchtige organische stoffen naar de lucht te kunnen meten en berekenen, wordt momenteel gebruik gemaakt van verschillende documenten. Deze zijn nu geactualiseerd en gebundeld in 2 nieuwe documenten. In januari 2024 kunt u daarover een presentatie volgen.
Op 19 oktober is de consultatie gestart van de komende wijziging van bijlage V en VI van de Omgevingsregeling. In deze bijlagen staan de emissiefactoren van huisvestingssystemen en reductiepercentages van aanvullende technieken van dierenverblijven.
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat op 1 januari 2024 alleen gelden voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1. Voor verbouw geldt de Wkb op z'n vroegst vanaf 1 januari 2025.
De Verzamelwet Omgevingswet 2023 is op vrijdag 27 oktober gepubliceerd in het Staatsblad. Met deze wet worden onvolkomenheden in de Omgevingswet gerepareerd en artikelen gewijzigd.
Er is een nieuwe was-wordt-tabel over meldings- en informatieplichten. De tabel laat de veranderingen zien in het gebruik van de begrippen melding, informeren, gegevens en bescheiden en de gevolgen van die veranderingen.
De Schakeldag 2023 zit erop. Met nog 63 dagen te gaan tot de nieuwe Omgevingswet meldden zich op maandag 30 oktober zo'n 950 bezoekers in 's-Hertogenbosch. Om vragen te stellen, mensen te spreken, ervaringen uit te wisselen. Om zo te weten: ben ik klaar voor de start?
Aanstaande maandag, 30 oktober, is de Schakeldag 2023 in 's-Hertogenbosch. U kunt zich nog altijd inschrijven voor deze dag. Op de Schakeldag vindt u op 1 dag alle kennis over de aanstaande Omgevingswet die u nodig heeft in uw werk.
Nog anderhalve week tot de Schakeldag 2023. Een van de laatste kansen dit jaar om in 1 dag alle benodigde kennis over de Omgevingswet op te doen. Dus noteer: maandag 30 oktober, locatie 1931 in 's-Hertogenbosch. Mis het niet!
Bent u voldoende op de hoogte van de basisprincipes en werkwijzen van de Omgevingswet? Of hebt u het gevoel nog iets te missen? Bekijk dan een van de korte webcolleges van onze IPLO experts. Zij praten u in 10 minuten helemaal bij.
De zienswijzeprocedure van het Ontwerpbesluit windturbines leefomgeving is op 12 oktober 2023 gestart. Met dit besluit worden de bepalingen voor windturbines en windparken aangepast in het Besluit activiteiten leefomgeving, het Besluit kwaliteit leefomgeving en het Omgevingsbesluit.
Marjolein Jansen, directeur-generaal Ruimtelijke Ordening bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, opent de Schakeldag 2023. Ze is een Schakeldag-deelnemer van het eerste uur, 18 jaar geleden was ze er al bij. En ze legt uit waarom deze dag een 'must' is voor iedereen die met de Omgevingswet gaat werken.
Wie werkt in de ruimtelijke ordening (ro) heeft op de komende Schakeldag – op 30 oktober in 's-Hertogenbosch – veel te kiezen. Er zijn veel sessies over alles rondom het omgevingsplan voor gemeenten. Maar ook voor de meer integrale blik die de Omgevingswet vraagt, is de ro-medewerker op de Schakeldag op de juiste plek.
Nog ruim 3 weken en dan is de Schakeldag 2023. Alle kennissessies zijn nu bekend. U kunt kiezen uit ruim 70 sessies over de Omgevingswet. Zo kunt u zelf uw persoonlijke Schakeldagprogramma samenstellen.
Bedrijven moeten meer energie gaan besparen om de CO2-uitstoot verder terug te dringen. Het kabinet heeft de energiebesparingsplicht per 1 juli 2023 aangescherpt.
Gemeenten kunnen en willen een belangrijke rol spelen in de ontwikkelingen in de bodem en ondergrond. Daarvoor is wel een stevige investering nodig in de uitvoeringskracht en kennis. Dit komt naar voren uit de eindrapportage van de pilot regionale kennisschakels bodem en ondergrond.