Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) ondersteunt gemeenten, provincies, omgevingsdiensten, provincies, waterschappen en vele andere partijen. Hoe ervaren medewerkers van deze organisaties het werken met IPLO? Welke tips geven ze mee? In een serie interviews deze keer een gesprek met René Bitter van DCMR Milieudienst Rijnmond.
Er komen bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) regelmatig vragen binnen over het omgevingsplan voor gemeenten. Daarom is op de omgevingsplan-pagina een nieuw onderdeel toegevoegd: de meestgestelde vragen.
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) houdt in 2024 opnieuw een Schakeldag, op donderdag 27 juni in 's-Hertogenbosch. Werk je met de nieuwe Omgevingswet? Dan mag je de Schakeldag niet missen, hét kennisevenement over de Omgevingswet. Reserveer de datum alvast in je agenda en meld je aan voor een uitnodiging.
Het overheidsplatform Binnenlands Bestuur besteedt deze maand aandacht aan het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). De publicatie gaat in op de drukte in de eerste maand na inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Het bekijken van plannen en regels in het nieuwe Omgevingsloket werken op een andere manier dan ruimtelijkeplannen.nl. In een kennissessie op 28 februari lichten medewerkers van VNG en IPLO toe hoe u de viewerfunctie Regels op de kaart kunt raadplegen. Inclusief het 'tijdelijke' omgevingsplan en het nieuwe omgevingsplan.
De 'Praktijkgids Onteigening voor Overheden' biedt een praktische uitwerking van de stappen in een onteigeningsprocedure volgens de Omgevingswet. De Praktijkgids is onlangs herzien.
Onlangs zijn op deze website nieuwe pagina’s gepubliceerd die helpen bij het opstellen en gebruiken van milieueffectrapportages in de praktijk.
Om medewerkers bij gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten nog beter te ondersteunen is de handreiking 'De Omgevingswet: de Rijksoverheid doet mee met vergunningverlening, toezicht en handhaving' beschikbaar.
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt de tweede tranche van de tweede wijziging van het Landelijk afvalbeheerplan 3 (LAP3) van kracht.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt via een verzamelbesluit wijzigingen van besluiten onder de Omgevingswet voor. U kunt op deze voorgestelde wijzigingen reageren.
Wilt u nieuws ontvangen over de Omgevingswet en de regelgeving over de leefomgeving? Of bijblijven op een specifiek thema als energiebesparing, geluid of water? Abonneer u dan op IPLO Nieuws, de IPLO Updates of onze RSS-feeds.
De pagina's over klimaatverandering op deze website zijn uitgebreid en geactualiseerd. Klimaatverandering is bij uitstek geschikt voor aanpak onder de Omgevingswet. Het is een onderwerp dat integraal en samenhangend moet worden benaderd.
Het Verzamelbesluit Omgevingswet bodem en water 2025 is op 17 januari 2024 in consultatie gegaan. Reacties kunnen tot en met 13 februari ingediend worden.
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) ondersteunt gemeenten, provincies, omgevingsdiensten, provincies, waterschappen en vele andere partijen. Hoe ervaren medewerkers van deze organisaties het werken met IPLO? Welke tips geven ze mee? Als eerste in een serie interviews een gesprek met Annemieke Vos van de Omgevingsdienst Achterhoek.
Bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) komen momenteel veel vragen binnen. Onder meer over het overgangsrecht en het Bal, het Besluit activiteiten leefomgeving. Via onderstaande pagina's vindt u het antwoord op veel van de gestelde vragen.
'Meer bewegen' is het populairste goede voornemen van dit jaar in Nederland. Op dinsdag 13 februari houdt de Atlas Leefomgeving een inspiratiesessie: ‘Genoeg beweging voor iedereen: wat werkt?’ Op de Atlas is te zien hoe beweegvriendelijk uw leefomgeving is.
De handreiking plan-mer (milieueffectrapportage) decentrale regels geeft handvatten bij het aanpassen van het omgevingsplan van gemeenten, de waterschapsverordening van waterschappen en de omgevingsverordening van provincies.
SIKB heeft de Handhavings UitvoeringsMethode Bodembeheer (HUM Bodembeheer) uitgebracht. Het is een handreiking voor toezicht en handhaving bij milieubelastende activiteiten voor bodem onder de Omgevingswet.
De Omgevingswet is in werking getreden. Voor alle actuele informatie over de Omgevingswet en de leefomgeving kunt u terecht bij het Informatiepunt Leefomgeving.
In de Omgevingswet en de bijbehorende regelgeving staan veel gevallen waarin het bevoegd gezag naar de buitenwereld moet communiceren dat het iets heeft gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de kennisgeving van een ontwerpbesluit of de bekendmaking van een definitief besluit.