Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Het Nationaal Water Programma (NWP) met de bijlagen is op 18 maart 2022 vastgesteld en aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer.
Om de luchtverontreiniging door de Nederlandse industrie te verminderen, onderzocht adviesbureau KokxDeVoogd de mogelijkheden om resultaatgerichte emissiegrenswaarden te vergunnen met het oog op schone lucht. Nieuws in Perspectief nam poolshoogte.
Al sinds 1995 is Kenniscentrum InfoMil het centraal informatiepunt voor wet- en regelgeving binnen het omgevingsdomein. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet zal deze rol worden overgenomen door het Informatiepunt Leefomgeving, oftewel het IPLO.
'Alles wat met de context van de Omgevingswet te maken heeft, is belangrijk voor het Informatiepunt Leefomgeving', zegt IPLO-coördinator Marieke Fuijkschot. 'Maar we bieden ook kennis aan over andere relevante wetgeving, zoals over bodem en water. En met de vragen die we binnenkrijgen, breiden we het informatieaanbod verder uit.'
Iedereen die dat wil, kan straks gegevens over gevaarlijke stoffen eenvoudig inzien. Die gegevens worden verzameld in het Register Externe Veiligheidsrisico's (REV). Eind 2022 moet het REV gereed zijn. Daarvoor moeten de bevoegd gezagen nog wel de ontbrekende data aanvullen.
Kantoren moeten op 1 januari 2023 minimaal een energielabel C hebben. Maar op dit moment voldoet pas zo'n 45% hieraan, volgens een schatting van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Er moet dus nog het nodige gebeuren.
Meer dan 1300 bezoekers namen actief deel aan de Schakeldag op dinsdag 8 maart 2022. Het was voor het eerst dat Rijkswaterstaat en programma Aan de slag met de Omgevingswet dit evenement online organiseerden. Tijdens de Schakeldag 2022 kwam een veelheid aan sessies over wet- en regelgeving in het fysieke domein langs. Wilt u een sessie terugzien? Dat kan! Bekijk nu de terugblik!
Na 18 jaar nemen we afscheid van InfoMil Actueel. Op 15 maart verschijnt de opvolger: IPLO Nieuws. Deze verandering is onderdeel van het proces waarin InfoMil alle bestaande en nieuwe kennis overdraagt aan Informatiepunt Leefomgeving. Jacco Schotvanger vertelt meer over deze overgang.
De pagina's van hoofdstuk 3 van het Besluit activiteiten leefomgeving (BAL), zijn vernieuwd.
Staatssecretaris Heijnen (IenW) informeerde op 7 maart 2022 de Tweede Kamer over het resultaat van een onderzoek naar de ecologische kwaliteit van diepe plassen. Zij verwacht dat zij haar beleidsreactie voor de zomer van 2022 kan geven.
De ‘Factsheet verspreidingsbeleid’ legt het beleid voor het verspreiden van baggerspecie op de landbodem na inwerkingtreding van de Omgevingswet uit.
Op 8 maart organiseren we de Schakeldag 2022, een online editie met als thema Durven, beginnen, doen! Het programma is nu bekend en u kunt inschrijven.
Klimaatverandering vormt een bedreiging voor het menselijk welzijn en de gezondheid van de planeet. De risico’s en kwetsbaarheden bij verder stijgende temperaturen worden door het VN-klimaatpanel IPCC hoger ingeschat dan in 2014.
De pagina's op iplo.nl met instructieregels voor bovenlokale belangen zijn geherstructureerd.
Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving staat nu een redelijk compleet overzicht van de nieuwe regelgeving voor het toepassen en hergebruik van bouwstoffen, grond en baggerspecie onder de Omgevingswet.
Het programma Bodembeheer van de Toekomst organiseert werksessies gericht op het maken van concrete bodemregels in het omgevingsplan.
ProRail en Rijkswaterstaat zijn in voorbereiding op de komst van de Omgevingswet druk bezig met het digitaliseren van informatie om kaarten te maken waarop onder andere staat aangegeven waar beperkingen gelden voor activiteiten.
Op dinsdag 8 maart organiseert Rijkswaterstaat samen met het programma Aan de slag met de Omgevingswet de Schakeldag 2022. Met het oog op de recente corona-ontwikkelingen is gekozen voor een digitale editie. Een ander soort Schakeldag dus, maar wel een editie met de inhoudelijke lading zoals u die van de Schakeldag gewend bent. U kunt zich nu aanmelden als deelnemer.
De Omgevingswet en onderliggende regelgeving vormen samen met decentrale regels straks het wettelijke kader voor een bodemsanering en het graven in de bodem. Uitgezonderd de locaties die vallen onder overgangsrecht. Wat zijn de belangrijkste veranderingen? En wat blijft er juist hetzelfde?
Op 13 december 2021 is een geactualiseerde versie van het handelingskader PFAS voor hergebruik van grond en baggerspecie gepubliceerd. Vanaf deze datum kan de uitvoeringspraktijk van de gewijzigde handelingskader gebruik maken. Er zijn op basis van de afgeronde onderzoeken geen andere toepassingswaarden opgenomen. De belangrijkste wijzigingen zijn het loslaten van het onderscheid tussen toepassing boven en onder grondwaterniveau en het opnemen van definities voor uitschieters en wanneer sediment delend is.